Mikä on alv-yhtymä?

Alv-yhtymä perustetaan, kun vähintään kaksi henkilöä tai yritystä alkaa harjoittaa arvonlisäverollista liiketoimintaa yhteiseen lukuun. Yhteistä liiketoimintaa harjoittavat osakkaat rekisteröityvät arvonlisäverovelvollisiksi alv-yhtymänä. Yhdessä harjoitettu toiminta on käytännössä yleensä majoituspalvelua.

Osakkaat voivat muodostaa alv-yhtymän myös silloin, kun he hallitsevat asunto-osakeyhtiön tai keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakkeita yhdessä ja hakeutuvat alv-velvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta, kuten esimerkiksi kiinteistön vuokraamisesta.

Alv-yhtymän osakas voi olla esimerkiksi yksityishenkilö, osakeyhtiö tai muu yritys. Yhtymän osakkaat ovat yhdessä vastuussa yhtymän arvonlisäveron ilmoittamisesta ja maksamisesta.

Miten alv-yhtymä rekisteröidään?

Ilmoita alv-yhtymän tiedot perustamisilmoituksella Y2. Perustamisilmoitukseen tarvitaan yleensä kaikkien osakkaiden allekirjoitus tai valtuutus. Perustamisilmoituksen saat yritys- ja yhteisötietojärjestelmän sivuilta (ytj.fi)

Verohallinto rekisteröi alv-yhtymän ja ilmoittaa siitä yhtymälle. Yhtymän osakkaat saavat Verohallinnolta tiedon siitä, mitä vastuita heillä on yhtymässä.

Esimerkki: Veljekset A ja B omistavat yhdessä kolmen lomahuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet keskinäisessä kiinteistöosakeyhtiössä. Veljekset vuokraavat näitä kalustettuja huoneistoja lyhytaikaista majoittumista varten ympäri vuoden. Koska toiminta on liiketoiminnan muodossa harjoitettua majoitustoimintaa, veljekset rekisteröityvät alv-velvollisiksi antamalla yhdessä perustamisilmoituksen Y2. Molemmat allekirjoittavat ilmoituksen. Verohallinto merkitsee veljekset alv-rekisteriin yhtymänä ”ALV-yhtymä A ja B”.

Esimerkki: A ja B ovat yhdessä ostaneet liikehuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet keskinäisestä kiinteistöosakeyhtiöstä. A ja B vuokraavat liikehuoneiston arvonlisäverollista liiketoimintaa harjoittavalle yritykselle pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Liikehuoneisto on vain tämän vuokralaisen käytössä. Vuokraan sisältyy arvonlisävero.

A ja B hakeutuvat yhdessä arvonlisäverovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta. He täyttävät perustamisilmoituksen Y2, jonka molemmat allekirjoittavat. Verohallinto merkitsee A:n ja B:n alv-rekisteriin yhtymänä ”ALV-yhtymä A ja B”.

Yhteistä majoitustoimintaa harjoittavat osakkaat voidaan rekisteröidä alv-velvollisiksi alv-yhtymänä myös Verohallinnon aloitteesta, jos majoitustoiminta tapahtuu liiketoiminnan muodossa ja ylittää kalenterivuodessa vähäisen toiminnan rajan 20 000 euroa (31.12.2024 asti 15 000 euroa tilikaudessa).

Puolisoiden yhdessä harjoittama toiminta

Alv-yhtymää koskevat säännökset soveltuvat myös toimintaan, jota puolisot harjoittavat yhdessä.

Yleensä puolisoiden yhteisestä toiminnasta merkitään kuitenkin alv-rekisteriin vain yksi puoliso. Toiselle puolisolle merkitään verovastuu yhdessä harjoitetusta toiminnasta. Tällaisessa tilanteessa ei perusteta alv-yhtymää.

Jos molemmilla puolisoilla on sekä itsenäistä että yhteistä arvonlisäverollista liiketoimintaa, puolisot voivat keskenään sopia, kumpi heistä ilmoittaa arvonlisäveron yhteisesti harjoitetusta toiminnasta omassa arvonlisäveroilmoituksessaan.

Puolisot voivat kuitenkin halutessaan vaatia alv-yhtymän perustamista yhteistä liiketoimintaa varten. Silloin heidän pitää antaa yhteisestä toiminnasta perustamisilmoitus Y2. Verohallinto merkitsee sen perusteella alv-yhtymän arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Sen jälkeen yhteisen toiminnan arvonlisäverot ilmoitetaan alv-yhtymän arvonlisäveroilmoituksella.

Valtuutukset ja allekirjoitukset

Kun asioit yhtymän puolesta OmaVerossa, tarvitset Suomi.fi-valtuuden. Lue lisää: Näin annat Suomi.fi-valtuuden veroasiointiin

Kun asioit yhtymän puolesta paperilomakkeella, lomakkeeseen tarvitaan joko kaikkien alv-yhtymän osakkaiden tai heidän valtuuttamansa henkilön allekirjoitus.

Alv-yhtymän arvonlisäveroilmoitus ja arvonlisäveron maksaminen

Alv-yhtymän pitää antaa arvonlisäveroilmoitus ja maksaa arvonlisävero alv-yhtymän verokauden mukaisesti. Verokausi on kalenterikuukausi, neljännesvuosi tai vuosi. Arvonlisäveron voi ilmoittaa ja maksaa OmaVerossa. Lue lisää:

Yhtymän tilinumeron tai osakastietojen muutokset

Jos alv-yhtymän tilinumero muuttuu, ilmoita uusi tilinumero OmaVerossa. Tilinumeron voi ilmoittaa paperilomakkeella ainoastaan erityisestä syystä, kuten teknisen esteen vuoksi. Lue lisää tilinumeron ilmoittamisesta ja muuttamisesta.

Ilmoita alv-yhtymän osakasmuutokset muutosilmoituksella Y5. Liitä mukaan asiakirja, josta muutos käy ilmi. Muutosilmoituksen saat YTJ:n sivuilta (ytj.fi)

Esimerkki: A ja B muodostavat alv-yhtymän ja B myy alv-yhtymän perustana olevat osakkeet C:lle. Liiketoiminta säilyy ennallaan. Osakkaat ilmoittavat osakastietojen muutoksen Y5-muutosilmoituksella, johon he liittävät mukaan kopion kauppakirjasta.

Alv-yhtymän lakkaaminen

Alv-yhtymä lakkaa, jos osakkaat eivät enää harjoita liiketoimintaa yhdessä. Alv-yhtymä lakkaa myös silloin, jos sen perusteena olevat asunto-osakeyhtiön tai keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakkeet eivät enää ole osakkaiden yhteisessä hallinnassa.

Ilmoita alv-yhtymän toiminnan ja rekisteröinnin päättymisestä OmaVerossa tai muutos- ja lopettamisilmoituksella Y5.

Esimerkki: A ja B muodostavat alv-yhtymän ja he myyvät keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakkeensa D:lle. Alv-yhtymä lakkaa, koska osakkeet eivät enää ole osakkaiden yhteisessä hallinnassa. Osakkaat A ja B ilmoittavat muutos- ja lopettamisilmoituksella Y5, että alv-yhtymä lakkaa.

Alv-yhtymä ja tuloverotus

Alv-yhtymä ei ole itsenäisesti tuloverovelvollinen. Alv-yhtymän tulot verotetaan osakkaiden henkilökohtaisina tuloina.

Lisätietoa muista verotusyhtymistä

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2025