Verotulojen varmistaminen
Meidän tärkein tehtävämme on varmistaa verotulot yhteiskunnan käyttöön. Huolehdimme verotuksen sujuvuudesta ja toimintavarmuudesta. Hankimme ja hyödynnämme verotustietoja kattavasti. Torjumme harmaata taloutta ja poistamme siten epätervettä kilpailua. Uudistamalla toimintatapojamme turvaamme verotulojen kertymisen myös tulevaisuudessa.
Onnistumisemme kahdessa strategisessa tavoitteessamme eli positiivisen asiakaskokemuksen luomisessa ja oikeudenmukaisesti toteutetussa verotuksessa edesauttaa kolmatta, eli verotulojen varmistamista yhteiskunnan käyttöön.
Edistämme tällä kokonaisvaltaisella työllämme YK:n kestävän kehityksen tavoitetta 16: rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto.
Torjumme harmaata taloutta
Teimme vuoden 2024 aikana 612 harmaan talouden verotarkastusta. Niiden perusteella määrättiin veroja korotuksineen yhteensä 125 miljoonaa euroa. Tarkastuskohteiden osuvuus oli korkea: tarkastuksista noin 88 prosenttia (2023: 93 %) johti verojen määräämiseen ja noin 80 prosenttia (2023: 86 %) rikosilmoitusharkintaan.
Arvonlisäveroilmoitusten valvonnassa käsittelimme 3 309 ilmoitusta (2023: 3 400). Niiden perusteella maksuunpantiin veroja 19,8 miljoonaa euroa (2023: 9,5 milj.) ja rikosilmoitusharkintaan eteni 36 tapausta (2023: 17). Lisäksi estimme perusteettomia ennakkoperintä- ja arvonlisäverovelvollisten rekisteröintejä ja poistimme rekisteriin kuulumattomia. Yhteensä tällaisia tapauksia oli käsittelyssä 2 760 kpl (2023: 2 437).
Palautuspetosvalvonnassa hylkäsimme konkurssiyhtiöiden yhtiöiden vastuuhenkilöiden ja heidän lähipiiriinsä kuuluvien henkilöiden ennakonpidätyksiä 2,0 milj. euron edestä (2024: 1,5 milj.) sekä käsittelimme muita harmaan talouden tapauksia muun muassa tulorekisterin väärinkäytöksiin liittyen. Käsiteltyjen tapausten määrä oli 264. Työnantajasuoritusten valvonnassa selvitimme muun muassa työnantajien ilmoittamia perusteettomia palkkoja, joita ei tosiasiassa ollut maksettu (695 ilmoitusta, osuvuus 38 %).
Valmisteverovalvonnassa käsittelimme palautushakemuksia ja teimme verotuspäätöksiä, joiden perusteella maksuunpantiin veroja 4,6 miljoonaa euroa. Moniviranomaisyhteistyönä valvoimme yhteensä 680 (2023: 1 005) toimijaa mm. taksi-, ravintola- ja rakennusaloilla sekä festivaaleilla.
Harmaan talouden selvitysyksikkö
Verohallinnon Harmaan talouden selvitysyksikkö tutkii harmaan talouden ilmiöiden vaikutuksia ja torjuntaa sekä arvioi lainsäädännön vaikuttavuutta. Lisäksi yksikkö laatii ilmiöselvityksiä valvonta- ja lupaviranomaisten tehtävien tukemiseksi.
Selvityksissä, joissa käsiteltiin järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvien yritysten vaikutusta elinkeinotoimintaan sekä lyhyen elinkaaren yhtiöiden aiheuttamaa harmaata taloutta, arvioitiin myös harmaasta taloudesta johtuvan verovajeen määrää.
Lisäksi selvitettiin sitä, mikä vaikutus vastuuhenkilöillä ja näiden muilla yrityksillä on osakeyhtiön velvoitteiden hoitamiseen ja harmaan talouden riskiin sekä miten osakeyhtiön taloushallinnon järjestäminen vaikuttaa verovelvoitteiden hoitoon. Vuoden aikana julkaistiin selvityksiä myös kuittikaupasta sekä reaaliaikaisista verotarkastuksista, joissa oli samanaikaisesti käynnissä poliisin esitutkinta.
Yhteensä ilmiöselvityksiä, lausuntoja ja muita tiedon tuottamistehtäviä valmistui vuoden aikana yli 150.
Selvitysyksikkö tuottaa tietopalveluna viranomaisten tehtävien tueksi digitaalista velvoitteidenhoitoselvityspalvelua. Velvoitteidenhoitoselvityspalvelun käyttö laajeni tukemaan uusia viranomaistehtäviä ja vuoden lopussa palvelua hyödynnettiin 38 viranomaistehtävässä. Velvoitteidenhoitoselvityksiä tilattiin yli 700 000.
Selvitysyksikön koordinoima viranomaisten yhteinen harmaan talouden ja talousrikollisuuden tilannekuvatoiminto ylläpiti ajankohtaista tilannekuvaa. Harmaa talous & talousrikollisuus -sivustolla julkaistiin vuoden aikana 63 tietotuotetta.
Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategian ja toimenpideohjelman valmistelu vuosille 2024–2027 käynnistyi toukokuussa 2024. Strategia ja toimenpideohjelma valmisteltiin työ- ja elinkeinoministeriön johdolla toimivassa poikkihallinnollisessa valmisteluryhmässä. Hallitus hyväksyi harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategian ja toimenpideohjelman 19.12.2024.
Uudella ohjelmakaudella painotetaan erityisesti harmaata taloutta torjuvien viranomaisten toimintaedellytysten turvaamista. Torjuntaohjelman hankkeet tukevat Verohallinnon strategisia tavoitteita torjua harmaata taloutta ja poistaa epätervettä kilpailua. Hankkeissa poistetaan harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntatyön esteitä muun muassa kehittämällä analysointikyvykkyyttä, toimivaltuuksia ja lainsäädäntöä. Lisäksi ulkomaalaisten henkilöiden rekisteröintimenettelyiden kehittämistä koskeva hanke on merkittävä yhteiskunnalle.
Mittarit ja tavoitteet
Seuraamme onnistumistamme ja kehitämme toimintaamme seuraavilla mittareilla ja tavoitteilla:
Mittari | Toteuma 2020 | Toteuma 2021 | Toteuma 2022 | Toteuma 2023 | Tavoite 2024 | Toteuma 2024 |
---|---|---|---|---|---|---|
Oikea-aikaisesti maksettujen verojen osuus (%) 1) | 91 | 93 | 93 | 93 | ≥ 93 | 93 |
Arvonlisäveron verovaje (%) 2) | 3 | 3 | 3 | 3 | - | - |
1) Vuoden 2020 toteumassa ei ole mukana Tullilta siirtyneet auto- ja valmisteverot.
2) Arvonlisäveron verovaje on arvioitu Verohallinnon kehittämällä verovalvonnan tuloksiin perustuvalla laskentamenetelmällä.
Vuoden varrelta: Avoimuus ja yhteistyö ovat osa lainsäädäntötyötä
Lainsäädännön avoimuus edellyttää, että lain valmistelussa kuullaan keskeisiä sidosryhmiä. Valtioneuvosto on antanut yhteiset ohjeet sidosryhmien kuulemisesta.
Toimimme aktiivisesti erilaisissa lainsäädännön muutoshankkeissa. Verotus liittyy hyvin laajalti eri yhteiskunnallisiin toimintoihin, jolloin monet eri säädöshankkeet liittyvät myös Verohallinnon toimintaan.
Lainvalmisteluun liittyvissä lausuntoasioissa Verohallinnossa on käytössä keskitetty menettely. Kun Verohallintoa kuullaan lausuntoasiassa, pyyntö ohjautuu ensin Verohallinnon oikeusyksikölle, joka kokoaa Verohallinnon yhteisen näkemyksen asiassa. Oikeusyksiköstä lausuntoasia esitellään pääjohtajalle, joka ratkaisee asian. Menettely takaa sen, että eri yksiköt saavat näkemyksensä esitettyä ja Verohallinnosta annetaan yksi yhtenäinen lausunto.
Lausuntomenettelyssä selvitetään ehdotuksen taloudelliset ja muut vaikutukset Verohallinnon toimintaan. Lausunnossa voidaan myös ehdottaa muutoksia säännösten sanamuotoihin siten, että niiden soveltaminen on mahdollisimman selkeää Verohallinnon kannalta.
Vuonna 2024 annoimme lausunnon 78 lainsäädäntöä, asetusta tai muun viranomaisen ohjetta koskevassa asiassa.
Verohallinnolla on oikeus antaa lainsäädäntöä tarkentavia normimääräyksiä (Verohallinnon päätökset). Näitä määräyksiä voidaan antaa laissa tarkasti määrätyissä asioissa ja niillä voidaan täsmentää lain vaatimuksia esimerkiksi tiedonantovelvoitteiden toteuttamisessa. Määräykset valmistellaan avoimesti ja niiden antamisessa noudatetaan lainvalmistelua koskevia ohjeita esimerkiksi sidosyhteystyöryhmien kuulemisessa. Sidosryhmien antamat lausunnot ovat pääasiassa julkisia.