Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Mikä on Valmisteveron alaisten tuotteiden siirtojärjestelmä (EMCS)?

EMCS-järjestelmä (Excise Movement and Control System) on EU-maiden välillä toimiva sähköinen tiedonvaihtojärjestelmä. Järjestelmällä ilmoitetaan ja valvotaan EU:ssa yhdenmukaistetun valmisteveron alaisten tuotteiden siirtoja. Tällaisia tuotteita ovat alkoholi, alkoholijuomat, tupakka ja nestemäiset energiatuotteet. EMCS-järjestelmää käyttävät esimerkiksi alkoholin ja tupakan maahantuojat, verottomien varastojen pitäjät sekä nestemäisten polttoaineiden valmistajat ja maahantuojat.

Ilmoita tuotteiden siirrot EMCS-järjestelmään OmaVerossa tai API-rajapinnan kautta. Suomen sisäisissä siirroissa EMCS:n käyttö ei edelleenkään ole pakollista.

Ilmoita tuotteet EMCS-järjestelmään OmaVerossa

Jos olet käyttänyt valmisteverojen toimintoja OmaVerossa, löydät EMCS-järjestelmän näin: 

OmaVeron etusivu > Omat verolajit > Valmisteveron alaiset saapuvat tuotteet (EMCS) / Valmisteveron alaiset lähtevät tuotteet (EMCS)

Jos et ole aiemmin käyttänyt valmisteverojen toimintoja OmaVerossa, löydät EMCS-järjestelmän näin:  

Veroasiat > Valmisteverot > Valmisteverojen toiminnot > EMCS-järjestelmän toiminnot > e-AD-saateasiakirja väliaikaisesti verottomina siirrettäville tuotteille/e-SAD-saateasiakirja tuotteille, joista on maksettu valmisteverot 

Milloin tuotteiden siirrot pitää ilmoittaa EMCS-järjestelmässä?

Kun siirretään yhdenmukaistetun valmisteveron alaisia tuotteita, joista ei vielä ole maksettu valmisteveroa, tuotteiden ilmoittaminen EMCS-järjestelmässä on pakollista.

Tuotteita voidaan siirtää

 • EU-jäsenmaiden välillä 
 • EU:n ulkopuolelle 
 • EU:n ulkopuolelta tuonnin jälkeen tuontipaikasta verottomaan varastoon 

Tuotteiden ilmoittaminen EMCS-järjestelmässä on pakollista myös

 • kun EU-jäsenmaiden välillä siirretään yhdenmukaistetun valmisteveron alaisia tuotteita, jotka on jo luovutettu kulutukseen. Tuotteista on siis maksettu valmisteverot jo lähtömaassa. 

Milloin tuotteiden ilmoittaminen EMCS-järjestelmään on vapaaehtoista?

Tuotteiden ilmoittaminen EMCS-järjestelmässä on vapaaehtoista, kun verottomien varastojen välillä Suomessa siirretään yhdenmukaistetun valmisteveron alaisia tuotteita, joista ei vielä ole maksettu valmisteveroa.

Kun tuotteita siirretään Suomen rajojen sisällä, voit käyttää EMCS-järjestelmän sijaan yksinkertaistettua menettelyä. Yksinkertaistettu menettely tarkoittaa sitä, että valtuutettu varastonpitäjä ilmoittaa siirrot rahtikirjalla tai laskulla sen sijaan, että ilmoittaisi ne EMCS-järjestelmässä.

Huomioithan, että jos tuotteita siirretään Ahvenanmaan ja Manner-Suomen välillä, joissakin tilanteissa siirrettävät tuotteet ilmoitetaan joko EMCS-järjestelmässä tai yksinkertaisella menettelyllä.

Lue lisää yksinkertaistetusta menettelystä Ahvenanmaan verorajalla.

Mitä EMCS-järjestelmän käyttö edellyttää?

EMCS-järjestelmän käyttö edellyttää tunnistautumista. Kirjaudu järjestelmään OmaVerossa. Voit myös halutessasi hakeutua API-rajapinta-asiakkaaksi.

EMCS-järjestelmän käyttö edellyttää myös, että sekä lähettäjällä että vastaanottajalla on voimassa oleva valmisteveronumero.

Voit tarkistaa valmisteveronumeron täältä: SEED – valmisteverovaltuutuksen vahvistus (Euroopan komissio).

Suomi.fi-valtuus EMCS-asiointiin on 13.2.2023 lähtien nimeltään ”Valmisteveronalaisten tuotteiden siirtojen ilmoittaminen”. Jos sinulla on olemassa valtuus ”Valmisteveronalaisten tuotteiden verottomien siirtojen järjestelmässä toimiminen”, sinun ei tarvitse hakea uutta valtuutta. 

Uudella valtuudella voi toimia EMCS-järjestelmässä sekä EMCS-järjestelmän Vero API-rajapintapalvelussa. Uusi valtuus kattaa myös ns. kulutukseen luovutetut tuotteet, eli joista on maksettu valmisteverot lähtömaassa.   

Huom: EMCS-valtuuksilla ei voi lähettää eikä vastaanottaa viestejä OmaVerosta. 

Rekisteröidy tai hanki valmisteverolupa ennen EMCS-järjestelmän käytön aloittamista 

Jotta voit käyttää tuotteiden siirrossa EMCS-järjestelmää, yritykselläsi on oltava säännöllistä valmisteveronalaista toimintaa varten valmisteverolupa ja toimintaan liittyvä vakuus. Satunnaisena toimijana sinun on rekisteröidyttävä Verohallinnolle ja maksettava yksittäistä lähetyserää koskeva vakuus. Jos lähetät tuotteita, vakuutta ei vaadita.

Voit tehdä lupahakemuksen ja rekisteröinnin OmaVerossa.
 

 Toimijat, joilla on oikeus lähettää tuotteita EMCS-järjestelmässä: 

 • valtuutettu varastonpitäjä 
 • rekisteröity lähettäjä  
 • varmistettu lähettäjä (13.2.2023)  
 • väliaikaisesti varmistettu lähettäjä (13.2.2023)  

Toimijat, joilla on oikeus vastaanottaa tuotteita EMCS-järjestelmässä:  

 • valtuutettu varastonpitäjä 
 • rekisteröity vastaanottaja   
 • väliaikaisesti rekisteröity vastaanottaja 
 • varmistettu vastaanottaja (13.2.2023) 
 • väliaikaisesti varmistettu vastaanottaja (13.2.2023) 

> Näin teet valmisteverotuksen rekisteröinti-ilmoituksen OmaVerossa  

Tarvitsetko lisätietoja?

Ota yhteys valmisteverotuksen neuvontaan soittamalla numeroon 029 497 154.

Lue lisää:

Sivu on viimeksi päivitetty 13.2.2023