Ennakkoveron maksuohjeet

Tämä ohje on sekä henkilöasiakkaille että yrityksille ja yhteisöille.

Kun haet ennakkoveroa, saat ennakkoveropäätöksen OmaVeroon. Päätöksessä on maksutiedot, kuten eräpäivät ja maksuerät. Näin löydät verotuspäätöksen OmaVerossa.

Jos olet henkilöasiakas, liikkeen- ja ammatinharjoittaja, avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön yhtiömies tai maatalousyrittäjä, saat ennakkoveropäätöksen ja maksutiedot myös postitse, ellet ole ottanut käyttöön Suomi.fi-viestejä eli siirtynyt kokonaan sähköiseen asiointiin.

Ennakkoveron maksaminen

Voit maksaa ennakkoveron eli ennakon usealla tavalla:

  1. OmaVerossa verkkomaksuna – Maksutiedot ovat valmiina, ja maksu veloitetaan tililtäsi heti, vaikka eräpäivä olisi myöhemmin.
  2. Verkkopankissa – Muista käyttää oikeaa viitenumeroa.
  3. Verkkolaskuna – Yritykset, jolla on verkkolaskuosoite.
  4. E-laskuna tai suoramaksuna – Ne henkilöasiakkaat ja toiminimiyrittäjät, joilla ei ole verkkolaskua.

Jos haluat maksaa lisäennakkoa, sinun pitää hakea sitä erikseen ennen maksamista. Lue ohjeet lisäennakon hakemiseen ja maksamiseen.

Ennakkoveron eräpäivät

Ennakkoveron eräpäivä on kuukauden 23. päivä. Jos eräpäivä on lauantai tai pyhäpäivä, päivä siirtyy seuraavaksi arkipäiväksi. Maksuerät määräytyvät ennakkoveron määrän mukaan.

Jos maksat myöhässä

Jos maksat veron myöhässä, joudut maksamaan viivästyskorkoa. Lue lisää viivästysseuraamuksista.

Maksuerien muuttaminen

Aiempi päätös ja maksuerät ovat voimassa siihen asti, kunnes saat uuden päätöksen ja maksuerät. Jos et ole saanut uutta päätöstä eräpäivään mennessä, maksa ennakkovero aiemman päätöksen mukaisesti.

Usein kysyttyä ennakkoveron maksamisesta

Jos ennakkovero on määrätty liian suureksi, hae ennakkoveron määrään muutosta sen sijaan, että jättäisit ennakkoveron kokonaan maksamatta tai maksaisit ennakkoveroa vähemmän kuin on määrätty. Voit hakea muutosta ennen verotuksen päättymistä.

Jos olet maksanut liikaa ennakkoveroa, saat ylimääräisen osan veronpalautuksena takaisin. Lue lisää veronpalautuksesta.

Jos huomaat verovuoden aikana, että et ole maksanut tarpeeksi ennakkoveroa, hae muutosta ennakkoveroon.

Jos verovuosi on jo päättynyt, voit maksaa puuttuvan osan lisäennakkona. Katso ohjeet lisäennakon hakuun ja maksuun.

Jos et ole maksanut riittävästi ennakkoveroa tai lisäennakkoa, joudut maksamaan puuttuvan osan jäännösverona. Lisäksi joudut maksamaan huojennettua viivästyskorkoa.

Henkilöasiakkaat (yksityishenkilöt ja esimerkiksi toiminimiyrittäjät) voivat arvioida veroprosenttilaskurilla lisäennakon määrän.

Yhteisöt voivat myös arvioida laskurilla lisäennakon ja huojennetun viivästyskoron määrän.

Ennakkoveron määrä perustuu arvioon verotettavasta tulosta. 

Verohallinto laskee ennakkoveron eli ennakon viimeksi päättyneen verotuksen perusteella. Jos ennakkoveroon on haettu muutosta edellisen vuoden aikana, seuraavan vuoden ennakkovero perustuu näihin muutoslaskennan tietoihin. 

Jos olet uusi yrittäjä, ennakkoveron määrä perustuu omaan arvioosi verotettavasta tulosta. Ilmoita arvio OmaVerossa tai perustamisilmoituksella.

Liikkeen- ja ammatinharjoittaja (toiminimi): Liikkeen- ja ammatinharjoittajan ennakkoveron määrään vaikuttavat elinkeinotoiminnan verotettavan tuloksen lisäksi kaikki muut tulot, esimerkiksi palkkatulot ja starttirahat. 

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö: Yhtiömiehen ennakkoveron määrään vaikuttavat myös muut kuin yritystoiminnasta saadut tulot, kuten palkat ja starttirahat. Yhtiömiesten on maksettava ennakkoveroa siitä tulo-osuudesta, jonka he saavat avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön liiketoiminnan tuloksen perusteella.

Maatalouden harjoittaja: Maatalouden harjoittajan ennakkoveron määrään vaikuttavat maatalouden verotettavan tulon lisäksi kaikki muut tulot, esimerkiksi palkkatulot ja työkorvaukset.

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen vaikuttaa siihen, miten yrityksen asiakkaiden tai muiden liikekumppanien pitää toimia, kun ne maksavat yritykselle esimerkiksi työkorvausta.

Jos yritystä ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin, maksajan pitää tehdä työ- ja käyttökorvauksista ennakonpidätys. Silloin maksaja siis huolehtii veroista. Sen sijaan jos yritys on ennakkoperintärekisterissä, yrittäjä hoitaa verot itse ennakkoveroina, eikä korvauksen maksajan tarvitse tehdä ennakonpidätystä.

Lue lisää

Sivu on viimeksi päivitetty 13.11.2024