Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Arvonlisäverotus: Dropshipping eli verkkokauppa ilman varastoa

Dropshipping eli suoratoimitus tarkoittaa tässä ohjeessa liiketoimintamallia, jossa myyt tuotteita verkossa, mutta et itse omista tai varastoi myymiäsi tuotteita. Kun asiakas ostaa tuotteen verkkokaupastasi, teet tilauksen tuotteesta kyseisen tuotteen valmistajalle tai tavarantoimittajalle. Yleensä tuotteen valmistaja tai tavarantoimittaja lähettää tuotteen suoraan asiakkaallesi. Dropshipping eroaa tällä tavalla perinteisestä verkkokaupasta, jossa tuotteet toimitetaan ostajalle myyjän omasta varastosta.

Dropshipping -liiketoimintamallissa tapahtuu kaksi tavaran myyntiä. Verkkokaupan pitäjänä myyt tavaran ostajalle, ja tuotteen valmistaja tai tavarantoimittaja myy saman tavaran sinulle. Näihin kahteen myyntiin liittyy vain yksi kuljetus suoraan tavaroiden valmistajalta tai toimittajalta ostajalle.

Myyntien arvonlisäverotukseen vaikuttaa se, miten myyntisi on järjestetty, mistä tavarat toimitetaan ja missä ostajat ovat. Jos myynti tapahtuu ulkopuolisen dropshipping-alustan välityksellä, myyntejä voi olla enemmän kuin kaksi.

Kun myyt suomalaisessa verkkokaupassa tavaraa suomalaisille ostajille ja tavara toimitetaan ostajalle Suomesta

  • myyntisi on arvonlisäverotuksessa tavallista kotimaan myyntiä
  • myyt tuotteet Suomen arvonlisäveron sisältävällä hinnalla ostajille
  • myynti ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksessa kotimaan myyntinä ja Suomen verokannan mukaan.

Jos tavarantoimittaja on toisessa EU-maassa ja ostaja Suomessa

Dropshipping-liiketoiminnassa tavaroiden kuljetus EU-maasta toiseen voi liittyä ainoastaan yhteen myyntiin. Myynti, johon kuljetus ei liity, on EU-maan sisäinen kotimaan myynti. Usein kuljetus liittyy tavarantoimittajan ja verkkokaupan väliseen myyntiin silloin, kun tavarantoimittaja on toisessa EU-maassa. Tässä tapauksessa tavarantoimittajan ja verkkokauppasi väliseen kaupankäyntiin sovelletaan elinkeinonharjoittajia koskevia EU-tavarakaupan (yhteisömyynti ja yhteisöhankinta) säännöksiä. Lue lisää elinkeinonharjoittajien välisestä EU-tavarakaupasta ohjeesta Arvonlisäverotus EU-tavarakaupassa. Kun tavara myydään ja kuljetetaan toisesta EU-maasta Suomeen, teet Suomessa verotettavan yhteisöhankinnan (EU-tavaraosto). Verkkokauppasi ja ostajan välinen myynti puolestaan on tavaran määränpäämaassa eli Suomessa verotettavaa kotimaan myyntiä.

Jos tavarantoimittaja on Suomessa ja ostaja toisessa EU-maassa

EU-maiden rajat ylittävä kuljetus voi liittyä myös myyntiin, jonka teet kuluttaja-asiakkaalle. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos tavarantoimittajasi on Suomessa mutta myyt tavaraa toisessa EU-maassa oleville kuluttajille ja myös kuljetus Suomesta toiseen EU-maahan tapahtuu toimeksiannostasi. Tällaisessa tilanteessa toisen EU-maan kuluttajalle tekemäsi myynti on yhteisön sisäistä tavaroiden etämyyntiä tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Myynti verotetaan tavaran määränpäämaassa ja siihen sovelletaan määränpäämaan arvonlisäverokantaa. Sinun on rekisteröidyttävä etämyynnistä arvonlisäverovelvolliseksi tähän maahan tai vaihtoehtoisesti rekisteröidyttävä unionin järjestelmän (OSS) käyttäjäksi Suomessa. Voit kuitenkin käyttää myynneissä Suomen arvonlisäveroa, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Myyt tele-, lähetys- ja sähköisiä palveluja tai tavaraa Suomesta etämyyntinä toisissa EU-maissa oleville kuluttajille.
  • Yrityksesi arvonlisäveroton liikevaihto yhteensä kyseisistä palveluista ja tavaroista koko EU:n alueella kuluvana kalenterivuonna on enintään 10 000 euroa, eikä tämä määrä ole ylittynyt edellisenäkään kalenterivuonna.
  • Yritykselläsi ei ole kiinteää toimipaikkaa muussa EU-maassa.

Jos tavarantoimittaja ja ostaja ovat toisessa EU-maassa

Kun sekä tavarantoimittaja että ostaja ovat toisessa EU-maassa, et maksa myynnistä arvonlisäveroa Suomessa. Selvitä mahdolliset arvonlisäverotukseen liittyvät velvoitteesi kohdemaasta. Ilmoita myynti Suomessa arvonlisäveroilmoituksen kohdassa ”0-verokannan alainen liikevaihto”.

Jos EU-maiden rajat ylittävä kuljetus liittyy myyntiin, jonka teet kuluttaja-asiakkaalle, myyntisi on yhteisön sisäistä tavaroiden etämyyntiä tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Myynti verotetaan tavaran määränpäämaassa ja siihen sovelletaan määränpäämaan arvonlisäverokantaa. Tässä tilanteessa voit rekisteröityä unionin järjestelmän (OSS) käyttäjäksi Suomessa.

Lue lisää:

Voit myydä verkkokaupassasi suomalaisille ostajille tavaroita, jotka ostat itse tilauksen saatuasi EU:n ulkopuolella (esim. Kiinassa tai USA:ssa) olevalta valmistajalta tai tavarantoimittajalta. Tällaiseen dropshippingiin liittyy myyntien lisäksi tavaran maahantuonti EU:n alueelle. Ostajalla ei välttämättä ole tietoa siitä, että tavara tulee EU:n ulkopuolelta. Kun tavara toimitetaan EU:n ulkopuolelta EU:n alueelle, tavara on aina tullattava vapaaseen liikkeeseen. Kun tavara tullataan Suomessa, tavaran tuonti-ilmoitus annetaan Tullille. Lisätietoja yrityksille: Miten annan tuonnin tulli-ilmoituksen (tulli.fi) ja henkilöasiakkaille Kuka tullaa paketin?(tulli.fi).

Jos käytät tuontijärjestelmää

Kun harjoitat maahantuotavien tavaroiden etämyyntiä kuluttajille ja tavaralähetyksen arvo on enintään 150 euroa, voit halutessasi käyttää näiden myyntien ilmoittamisessa ja arvonlisäveron maksamisessa tuontijärjestelmää (IOSS). Kun rekisteröit verkkokauppasi tuontijärjestelmään, saat IM-alkuisen alv-tunnisteen (IOSS-tunniste).

Tuontijärjestelmää käytettäessä veloitat asiakkaaltasi tavaran määränpäämaassa sovellettavan arvonlisäverokannan mukaisen arvonlisäveron samalla, kun myyt tavaran. Jos ostaja on Suomessa eli tavarat maahantuodaan Suomeen, myyt tavarat hinnalla, johon sisältyy Suomen arvonlisävero. Myynti on EU:n ulkopuolelta tuotujen tavaroiden etämyyntiä, joten ilmoita myynnit ja myynnistä suoritettava arvonlisävero tuontijärjestelmässä. Tavaroiden myynti on siis arvonlisäverollista, mutta maahantuonti on arvonlisäverotonta, jos käytät Tullille annettavassa tuonti-ilmoituksessa voimassa olevaa IOSS-tunnistetta. Lisätietoa: IOSS-tunniste arvonlisäveron maksussa ja tullauksessa (tulli.fi).

Huomaa, että tuontijärjestelmää ei voi käyttää valmisteveron alaisiin tuotteisiin, kuten alkoholi-, virvoitusjuoma- ja tupakkatuotteisiin.

Jos et käytä tuontijärjestelmää

Jos et ole rekisteröitynyt tuontijärjestelmään tai myyt tavaroita, joiden myyntejä ei voi tuontijärjestelmässä ilmoittaa, tavaroiden maahantuonnista on suoritettava arvonlisäveroa. Verkkokaupassa tavaran maahantuojana on yleensä kuluttaja, joka tavaran ostaa. Ostajan pitää tällöin hoitaa tavaran tullaukseen liittyvät ilmoitukset ja maksaa maahantuonnista arvonlisävero siinä EU-maassa, jossa tavara tuodaan EU:n alueelle. Suomessa Tulli hoitaa yksityishenkilöiden maahantuonnin arvonlisäverotuksen tullauksen yhteydessä. Lue lisää ohjeesta Kuka tullaa paketin (tulli.fi).

Kun maahantuojana on ostaja, oman verkkokauppasi myynti ei ole Suomessa tai EU:n alueella arvonlisäverotettavaa myyntiä. Ilmoita tällainen myynti arvonlisäveroilmoituksessa kohdassa ”0-verokannan alainen liikevaihto”.

Lue lisää:

Kun sekä tavarantoimittaja että ostaja ovat EU:n ulkopuolella, et maksa myynnistä arvonlisäveroa Suomessa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, kun myyt tavaran Kiinasta asiakkaalle Norjaan tai Iso-Britanniaan.

Selvitä mahdolliset arvonlisäverotukseen liittyvät velvoitteesi kohdemaasta. Ilmoita myynti Suomessa arvonlisäveroilmoituksen kohdassa ”0-verokannan alainen liikevaihto”.

Kun ostaja on EU:n ulkopuolella ja tavarantoimittaja EU:ssa, kyseessä on vientimyynti. Yleensä viejänä toimii tavarantoimittaja, koska dropshipping-liiketoiminnassa tavara kuljetetaan tavarantoimittajalta suoraan ostajalle EU:n ulkopuolelle. Jos tavaran kuljetus ostajalle alkaa Suomesta, vienti tapahtuu täällä. Tavaran viejän on annettava Tullille viennin tulli-ilmoitus. Lue lisää vienti-ilmoituksen täyttämisestä (tulli.fi).

Vientimyynti on arvonlisäverotonta, kun verottomuuden edellytykset täyttyvät. Jos tavarantoimittajasi myynti täyttää arvonlisäverottoman vientimyynnin edellytykset, sinun ei tarvitse maksaa myynnistä arvonlisäveroa Suomessa. Ilmoita kuluttajalle tekemäsi myynti arvonlisäveroilmoituksen kohdassa ”0-verokannan alainen liikevaihto”. Huolehdi, että sinulla on tarvittava näyttö viennin todentamiseksi.

Jos tavarat kuljetetaan EU:n ulkopuolelle jostain muusta EU-maasta, selvitä myynnin verokohtelu kyseisestä maasta.

Lisätietoa viennistä, viennin verottomuuden edellytyksistä ja vientiä koskevasta näytöstä saat Verohallinnon ohjeesta Vientikaupan arvonlisäverotus.

Myyt tavaraa jonkun muun ylläpitämän dropshipping-alustan välityksellä

Voit myydä tuotteita verkossa myös sellaisilla markkinapaikoilla tai verkkokauppa-alustoilla, joita joku toinen yritys ylläpitää. Jos myyt tavaraa tällaisten alustojen tai markkinapaikkojen välityksellä, arvonlisäverotuksessa sinun katsotaan usein myyvän tavarat verkkokauppa-alustan ylläpitäjälle ja ylläpitäjän katsotaan myyvän ne ostajalle. Tavaroiden omistusoikeus ei kuitenkaan siirry alustaa tai markkinapaikkaa ylläpitävälle elinkeinonharjoittajalle.

Tällaisissa tilanteissa arvonlisäverotus pitää selvittää kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

Lue lisää sähköisten markkinapaikkojen kautta tapahtuvan myynnin arvonlisäverotuksesta:

Ahvenanmaa

Ahvenanmaan maakunta ei kuulu EU:n arvonlisä- eikä valmisteveroalueeseen. Ahvenanmaa kuuluu kuitenkin EU:n tulliliittoon ja -alueeseen. Lue lisää Ahvenmaan erityisasemasta:

Sivu on viimeksi päivitetty 11.1.2024