Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Den förhandsifyllda skattedeklarationen

De utsatta dagarna för att lämna den förhandsifyllda skattedeklarationen under våren var 7.5., 14.5. ja 21.5.2024. 

Glömde du att komplettera din skattedeklaration inom utsatt tid? Läs anvisningarna och agera genast! 

De flesta kunder fick sitt beskattningsbeslut med skattedeklarationen. Skatteåterbärings- eller kvarskattebeloppet och betalningsdagarna framgår av beslutet.

Deklarera i MinSkatt

Deklarationsanvisning

Beskattningsbeslutet är en uträkning av din beskattning

1

Om du inte gjorde ändringar i din skattedeklaration

Om du eller din make inte gjorde några ändringar i skattedeklarationen förblir det beskattningsbeslut, det beskattningsintyg och de giroblanketter för kvarskatt som du fick i våras i kraft. Då får du inte ett nytt beskattningsbeslut per post på hösten.

2

Om du gjorde ändringar i din skattedeklaration

Du får ett nytt beskattningsbeslut om

  • du har korrigerat den förhandsifyllda skattedeklarationen
  • din maka eller make har korrigerat sin skattedeklaration
  • Skatteförvaltningen har fått korrigerade uppgifter från annat håll, till exempel från arbetsgivaren.

I det nya beslutet flyttas utbetalningsdagen för skatteåterbäringen eller förfallodagarna för kvarskatt sannolikt framåt. Vi skickar de nya beskattningsbesluten före utgången av oktober.

3

Kontrollera uppgifterna i beskattningsbeslutet

När du får beskattningsbeslutet ska du kontrollera att uppgifterna stämmer.

Om du upptäcker ett tydligt fel (såsom ett räknefel) i beskattningsbeslutet ska du ringa vårt servicenummer. Telefonnumret hittar du i beslutet. På detta sätt kan vi korrigera felet innan din beskattning slutförs.

Om du upptäcker att inkomst- eller avdragsuppgifter saknas i ditt beskattningsbeslut ska du deklarera dem i MinSkatt eller på en pappersblankett innan din beskattning slutförs.

Datumet då din beskattning slutförs hittar du i beskattningsbeslutet som är även i MinSkatt. Så här hittar du ditt beskattningsbeslut i MinSkatt.

Om du märker ett fel först efter att beskattningen slutförts kan du begära omprövning.

4

Får du skatteåterbäring?

Största delen av personkunderna får sin skatteåterbäring 5.8. eller 3.9.2024. Skatteåterbäringsdagen infaller vid olika tidpunkter för olika kunder. Utbetalningsdagen för din skatteåterbäring hittar du i MinSkatt eller i beskattningsbeslutet. Kontrollera också att ditt kontonummer stämmer.

Om du har gjort ändringar i din skattedeklaration flyttas utbetalningsdagen för skatteåterbäringen sannolikt framåt. 

Läs mer om skatteåterbäring.

5

Ska du betala kvarskatt?

För största delen av personkunderna infaller förfallodagen för den första raten av kvarskatten 1.8.2024 och för den andra raten 1.10.2024. Förfallodagarna kan infalla vid olika tidpunkter för olika kunder. Kontrollera därför förfallodagarna för din kvarskatt i MinSkatt eller i beskattningsbeslutet. Om du har gjort ändringar i skattedeklarationen flyttas de ursprungliga förfallodagarna för kvarskatt sannolikt framåt.

Betalningsuppgifterna för kvarskatten hittar du i MinSkatt eller i beskattningsbeslutet. Om du fick en preliminär beskattningsuträkning med skattedeklarationen ska du betala kvarskatten först efter att du har fått beskattningsbeslutet.

Om du äger en fastighet ska du observera att förfallodagarna för fastighetsskatt och kvarskatt ligger nära varandra på hösten (de flesta fastighetsägare har förfallodagarna för fastighetsskatten 6.8.2024 och 7.10.2024). 

Läs mer om kvarskatt.

Vanliga frågor

Om du gjorde ändringar i din skattedeklaration får du ett nytt beskattningsbeslut i maj-oktober.

Ta i bruk Suomi.fi-meddelandena så får du ett meddelande till din e-post genast då ditt beskattningsbeslut finns i MinSkatt. Samtidigt slipper du all papperspost från oss.

Så här hittar du ditt beskattningsbeslut i MinSkatt

Ytterligare information om beskattningsbeslutet

Du har fått ett meddelande om att din beskattning fortsätter av någon av följande orsaker:

  • Skatteförvaltningen har från annat håll fått in uppgifter som påverkar din beskattning
  • skattekontrollsåtgärderna är inte ännu färdiga.

Du behöver inte kontakta Skatteförvaltningen på grund av meddelandet.

Du får ett nytt beskattningsbeslut före utgången av oktober. Det nya beskattningsbeslutet påverkar sannolikt betalningsdagen för skatteåterbäringen eller förfallodagarna för kvarskatt. Även utfallet av din beskattning (skatteåterbärings- eller kvarskattebeloppet och räntorna som anknyter till dem) kan ändras.

Mer information om skatteåterbäringar och kvarskatter

Du kan få ett nytt beskattningsbeslut exempelvis för att:

  • du korrigerade din förhandsifyllda skattedeklaration
  • din maka eller make har korrigerat sin skattedeklaration
  • Skatteförvaltningen har från annat håll fått in uppgifter som påverkar din beskattning
  • kunden har vid Skatteförvaltningen blivit selekterad för noggrannare granskning.

Om du har fått ett nytt beskattningsbeslut trots att du inte själv har korrigerat uppgifterna ska du jämföra det nya beskattningsbeslutet med det beslut som du fick på våren. Det nya beskattningsbeslutet påverkar sannolikt betalningsdagen för skatteåterbäringen eller förfallodagarna för kvarskatt. Även slutresultatet av din beskattning (skatteåterbärings- eller kvarskattebeloppet och räntorna som anknyter till dem) har eventuellt ändrats.

Mer information om skatteåterbäringar och kvarskatter

Du kan bifoga dokument eller skriva fritt formulerade utredningar till den förhandsifyllda skattedeklarationen endast i vissa undantagsfall.

När du kompletterar din förhandsifyllda skattedeklaration i MinSkatt kan du fylla i alla uppgifter som behövs i de olika deklarationsfaserna. Det räcker att du fyller i uppgifterna i datafälten.

Om du exempelvis deklarerar ett avdrag i MinSkatt ska du ange avdragsbeloppet och de övriga uppgifterna som begärs i var sitt fält. Verifikationer och kvitton som gäller avdraget bifogas inte − du ska dock spara dem. Det finns inte heller fält för tilläggsuppgifter där du kan skriva fritt formulerad text. Om det behövs ber vi dig att lämna mera information.

I vissa undantagsfall kan du lägga till en bilaga − exempelvis om du deklarerar värdepapperstransaktioner. I respektive punkt visas då rubriken Bilagor och länken Lägg till fil.

Observera även att MinSkatt inte har numrerade blanketter, såsom blankett 7H (Hyresinkomster – aktielägenheter). Ange uppgifterna om olika inkomster under de rätta rubrikerna, till exempel hyresinkomsterna i respektive punkt.

  1. När du har loggat in i MinSkatt är du på fliken Egna skatteslag. Välj i sektionen Inkomstskatt för personer i punkten Förhandsifyllda skattedeklarationen 2023 länken Kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen.
  2. Välj länken Korrigera uppgifterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Du kan komplettera uppgifterna i de olika faserna av den förhandsifyllda skattedeklarationen.
  3. Kom ihåg att till slut skicka skattedeklarationen i fasen Förhandsgranska och skicka: Välj knappen Skicka.

Om du har öppnat den förhandsifyllda skattedeklarationen i PDF-format kan du inte göra ändringar via den. Stäng PDF-filen eller välj webbläsaren där MinSkatt är öppen. Välj länken Korrigera uppgifterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen för att redigera din förhandsifyllda skattedeklaration.

  1. När du har loggat in i MinSkatt ska du välja fliken Kontakt.
  2. Välj i punkten Deklarationernas och ansökningarnas status länken Deklarationer, anmälningar och ansökningar som lämnats.
  3. Välj den förhandsifyllda skattedeklarationen i punkten Har inte skickats för att fortsätta att komplettera skattedeklarationen.
  4. Kom ihåg att till slut skicka skattedeklarationen i fasen Förhandsgranska och skicka: Välj knappen Skicka.

Du kan också göra så här:

  1. När du har loggat in i MinSkatt är du på fliken Egna skatteslag. Välj i sektionen Inkomstskatt för personer i punkten Förhandsifyllda skattedeklarationen 2023 länken Kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen.
  2. Välj länken Korrigera uppgifterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen.
  3. Den förhandsifyllda skattedeklarationens status är Har inte skickats. Välj Redigera uppgifterna i skattedeklarationen för att fortsätta komplettera skattedeklarationen.
  4. Kom ihåg att till slut skicka skattedeklarationen i fasen Förhandsgranska och skicka: Välj knappen Skicka.
  1. När du har loggat in i MinSkatt ska du välja fliken Kontakt.
  2. Välj i punkten Deklarationernas och ansökningarnas status länken Deklarationer, anmälningar och ansökningar som lämnats.
  3. Välj den förhandsifyllda skattedeklarationen i punkten Har skickats för att fortsätta att komplettera skattedeklarationen.
  4. Kom ihåg att till slut skicka skattedeklarationen i fasen Förhandsgranska och skicka: Välj knappen Skicka.

Om skattedeklarationens status är Har tagits emot:

  1. Gå till ingångssidan och välj fliken Egna skatteslag.
  2. Välj i sektionen Inkomstskatt för personer i punkten Förhandsifyllda skattedeklarationen 2023 länken Kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen.
  3. Välj länken Redigera uppgifterna i den skickade skattedeklarationen. Du kan komplettera uppgifterna i de olika faserna av den förhandsifyllda skattedeklarationen.
  4. Kom ihåg att till slut skicka skattedeklarationen i fasen Förhandsgranska och skicka: Välj knappen Skicka.

Skatteförvaltningen kan använda automatiserat beslutsfattande vid avgörandet av ditt ärende. Detta innebär att beslutet i ditt ärende kan fattas delvis eller helt automatiserat. Läs mer om automatiserat beslutsfattande på Skatteförvaltningen.

Sidan har senast uppdaterats 29.5.2024