Veroilmoitukset ja tuloverotus – kun yritystoiminta loppuu
Yritysmuotokohtaiset ohjeet veroilmoittamiseen:
Anna elinkeinotoiminnan veroilmoitus vielä siltä vuodelta, jonka aikana toiminta päättyi. Ilmoituksen määräpäivä on seuraavan vuoden huhtikuun alussa. Sillä ei ole merkitystä, milloin tilikausi on todellisuudessa päättynyt. Ilmoita veroilmoituksella myös toiminnan päättyminen.
Jos annat veroilmoituksen myöhässä tai se jää kokonaan antamatta, seurauksena voi olla veronkorotus.
Jos osakeyhtiö tai osuuskunta purkautuu, sen on annettava veroilmoitus viimeisen tilikauden päättymispäivään saakka.
Jos osakeyhtiö tai osuuskunta purkautuu sulautumalla tai jakautumalla, liitä veroilmoitukseen selvitys
- sulautuneen tai jakautuneen yhteisön menoista, jotka vähennetään vastaanottaneen yhteisön tuloista
- muista verotuksessa vähennyskelpoisista eristä
- siitä, miten fuusioerotus on käsitelty kirjanpidossa
- omistussuhteiden muutoksista, jos sulautuneen tai jakautuneen yhteisön tappioita halutaan vähentää vastaanottaneen yhteisön tulosta. Selvitys omistussuhteiden muutoksista tarvitaan myös siinä tapauksessa, että sulautuneella tai jakautuneella yhtiöllä on käyttämättömiä yhtiöveron hyvityksiä.
Jos yhdistys tai säätiö purkautuu, sen on annettava veroilmoitus viimeisen tilikauden päättymispäivään saakka. Jos toiminta keskeytetään, on yhdistyksen tai säätiön annettava veroilmoitus tietyissä tilanteissa.
Anna maatalouden veroilmoitus vielä siltä verovuodelta, jonka aikana toiminta päättyi. Ilmoita veroilmoituksessa myös toiminnan päättyminen. Jos palautat veroilmoituksen myöhässä tai jätät sen kokonaan antamatta, seurauksena voi olla veronkorotus.
Veroilmoitus toiminnan päättymisvuodelta on annettava viimeistään seuraavan vuoden huhtikuun alussa riippumatta siitä, milloin tilikausi on tosiasiassa päättynyt. Jos veroilmoitus myöhästyy tai jää kokonaan antamatta, seurauksena voi olla veronkorotus. Ilmoita veroilmoituksessa myös se, että toiminta on päättynyt.