Palvelussa saattaa esiintyä häiriöitä maanantaina 5.12. klo 0.00–4.00 huoltotoimenpiteiden vuoksi. Pahoittelemme asiasta aiheutuvaa vaivaa.

Toiminnan keskeyttäminen

Yritys voi keskeyttää toimintansa joko määräajaksi tai toistaiseksi.

Toiminnan keskeyttäminen OmaVerossa

Jos toiminta keskeytyy, yritys voi ilmoittaa OmaVerossa Verohallinnon rekisterien päättymispäivän. Verohallinnon rekistereitä ovat arvonlisäverovelvollisten rekisteri, ennakkoperintärekisteri ja työnantajarekisteri. Kaupparekisterimerkintä jää edelleen voimaan. Kun yritys aloittaa jälleen toimintansa, se voi ilmoittautua rekistereihin uudelleen OmaVerossa.

Toiminnan keskeyttäminen YTJ:ssä

Vaihtoehtoisesti toiminnan keskeytymisestä voi ilmoittaa YTJ:ssä muutosilmoituksella. Muutosilmoitukselle merkitään, mistä päivästä alkaen toiminta keskeytyy. Jos toiminta keskeytyy toistaiseksi, Verohallinto poistaa yrityksen muutosilmoituksen perusteella ennakkoperintärekisteristä, arvonlisäverovelvollisten rekisteristä ja työnantajarekisteristä.

Tiedot välittyvät samalla ilmoituksella myös Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH), mutta toiminnan keskeyttämisestä ei tehdä merkintää kaupparekisteriin.

Ohjeet muutosilmoituksen tekemiseen (ytj.fi)

Kun jatkat toimintaa keskeytyksen jälkeen, ilmoittaudu Verohallinnon rekistereihin joko OmaVerossa tai YTJ:n muutosilmoituksella.

Ilmoitukset 

  1. Arvonlisäveroilmoitus on annettava vielä toiminnan viimeiseltä verokaudelta. Myös palkat ja työnantajasuoritukset pitää ilmoittaa tulorekisteriin. Näin ilmoitat palkat ja työnantajasuoritukset.
  2. Kun toiminta keskeytyy, tarkista myös ennakkovero. Ennakkoveron muutosta tai poistoa voi hakea esimerkiksi OmaVerossa
  3. Anna veroilmoitus. Vaikka toiminta olisi keskeytynyt, veroilmoitus pitää antaa, jos toimintaa on kuitenkin ollut verovuoden aikana. Katso yritysmuodon mukaiset ohjeet veroilmoituksesta.

Tilinpäätös täytyy aina tehdä

Kun osakeyhtiö tai osuuskunta on ilmoittanut toimintansa keskeytymisestä Verohallinnolle, tilinpäätös täytyy silti tehdä.

Osakeyhtiön tai osuuskunnan pitää

  • laatia tilinpäätös jokaiselta tilikaudelta, vaikka toimintaa ei olisikaan ollut
  • lähettää tilinpäätös rekisteröitäväksi suoraan Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Lisätietoa tilinpäätöksen ilmoittamisesta (Patentti- ja rekisterihallitus)

Sivu on viimeksi päivitetty 3.1.2020