Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Finanssialan toimijat ja verovelvoitteet finanssialalla

Finanssialan toimijoita ovat muun muassa tilinhoitajat, säilyttäjät, arvopaperivälittäjät, vakuutusyhtiöt ja sijoituspalveluyritykset.

Finanssialan toimijoiden käsitettä käytetään verotuksessa eri tavalla eri yhteyksissä.

FATCA ja CRS/DAC2

FATCA- ja CRS/DAC2-sääntelyn yhteydessä finanssialan toimijat määritellään omalla tavallaan. Lue lisää toimijoiden määrittelystä FATCA- ja CRS/DAC-sääntelyn yhteydessä.

Arvonlisäverotus

Arvonlisäverotuksen näkökulmasta finanssialan toimijoita ovat pankki-, vakuutus- ja rahoitusalan toimijat, jotka liiketoiminnassaan tuottavat AVL 42 §:n mukaisia arvonlisäverottomia rahoituspalveluja.

Tällaisia rahoituspalveluja tuottavat myös muut kuin edellä mainitut finanssialan toimijat. Esimerkiksi vakuutusmaksuverosta saattavat olla vastuussa myös muut kuin vakuutusyhtiöt.

Ennakkoperintä

Ennakkoperinnän näkökulmasta finanssialan toimijoita ovat muun muassa ne, jotka tilinhoitajan roolissa toimittavat ennakonpidätystä ja perivät lähdeveroa tulon maksajan puolesta sekä antavat vuosi-ilmoituksia välittämistään suorituksista, esimerkiksi koroista, osingoista ja joistakin vakuutuskorvauksista. Näitä tietoja hyödynnetään sekä verotuksessa että kansainvälisessä tietojenvaihdossa. Tilinhoitajalla ei ole verolainsäädännön mukaista verovastuuta.

Tietyissä tilanteissa finanssialan yhtiöllä voi olla velvollisuus toimittaa ennakonpidätys tai periä lähdeveroa toimiessaan suorituksen välittäjänä. Tästä on säännös ennakkoperintälain 9.4 §:ssä, jonka mukaan luotto- tai rahoituslaitos, muu ammattimaisen arvopaperikaupan tai arvopaperien välitystoiminnan harjoittaja sekä ulkomaisen luottolaitoksen Suomessa oleva sivukonttori on velvollinen toimittamaan ennakonpidätyksen myös välittämästään ennakkoperintälain soveltamisalaan kuuluvasta korosta tai jälkimarkkinahyvityksestä.

Myös Verohallinnon säilyttäjärekisteriin rekisteröitynyt säilyttäjä katsotaan finanssialan toimijaksi. Rekisteröityneellä säilyttäjällä on raportointivelvollisuus tämän maksamista tai välittämistä osingoista tilanteissa, joissa maksaja on julkisesti noteerattu yhtiö ja osake, jonka perusteella osinko maksetaan, on hallintarekisteröity. Lue lisää rekisteröityneen säilyttäjän vastuista ja velvoitteista.

Finanssialan yhtiöt voivat maksaa asiakkailleen tai muille suoritukseen oikeutetuille myös omaan liiketoimintaan liittyviä suorituksia, kuten osinkoa, korkoa ja vakuutussuorituksia. Finanssialan asiakokonaisuuteen kuuluu vahvasti myös erilaisten toimijoiden tarjoamat finanssituotteet ja -palvelut, ja niiden oikea käsittely ennakkoperinnän ja vuosi-ilmoittamisen näkökulmasta.

Finanssialan yhtiöitä koskevat työnantajana samat velvoitteet kuin muidenkin toimialojen työnantajia. Lue lisää työnantajana toimimisesta.

Finanssialan toimijat antavat muun muassa seuraavia ennakkoperintään liittyviä vuosi-ilmoituksia:

  • Korkotulon lähdeveron alaiset korot (VSKTVYSL)
  • Osingot, yhteenveto- ja erittelytiedot (VSOSYHTV ja VSOSERIT)
  • Pääomanpalautukset (VSPAOPAL)
    • Rajoitetusti verovelvolliselle maksetut suoritukset
    • Rajoitetusti verovelvolliselle maksetut osingot (VSROSERI)
    • Rajoitetusti verovelvolliselle maksetut korot (VSRKOERI)
    • Rajoitetusti verovelvolliselle maksetut muut suoritukset (VSRMUERI)
    • Rekisteröityneen säilyttäjän vuosi-ilmoitus (WRP101)
    • Julkisesti noteeratun yhtiön vuosi-ilmoitus rajoitetusti verovelvollisille maksetuista osingoista (WRP102)
  • TVL:n mukaiset korot ja jälkimarkkinahyvitykset, sijoitusrahaston rahasto- ja yhteissijoitusyrityksen osuudet (VSTVERIE)
  • Vakuutusyhtiön ja PS-palveluntarjoajan vuosi-ilmoitus vapaaehtoisen eläkevakuutuksen ja PS-sopimuksen maksuista (VSELVAKE)

Muut raportointivelvolliset

Finanssialan toimijoita koskee myös raportointivelvollisuus esimerkiksi alla lueteltujen vuosi-ilmoitusten osalta. Lue lisää vuosi-ilmoitusten antamisesta.

  • Arvopaperin välittäjän ja sijoitusrahaston osto- ja myyntierittelyt (VSAPUUSE)
  • Elinkeinon- ja maataloudenharjoittajille maksetut vakuutussuoritukset (VSVMAKSE)
  • Laina- ja korkotiedot (VSLAINAE)
  • Omaisuudenhoitomaksut (VSOMHOIE)
  • Vakuutusyhtiön ja PS-palveluntarjoajan vuosi-ilmoitus vapaaehtoisen eläkevakuutuksen ja PS-sopimuksen maksuista (VSELVAKE)
  • Vuosi-ilmoitus osakesäästötiliä koskevista tiedoista (VSOSAKET)
  • Välitetyt ulkomaiset osingot (VSULKOSE)
Sivu on viimeksi päivitetty 24.11.2023