Liikevaihdoltaan pienen yrityksen arvonlisävero
Mikä muuttuu 1.1.2025?
- Vähäisen liiketoiminnan raja nousee 20 000 euroon kalenterivuodessa.
- Liikevaihtoa tarkastellaan erikseen kahden peräkkäisen kalenterivuoden ajalta.
- Kun arvioidaan vähäisen toiminnan rajan ylittymistä, huomioon otetaan kuluvan kalenterivuoden liikevaihdon lisäksi edellisen kalenterivuoden liikevaihto.
Katso tallenne arvonlisäverotuksen muutoksista 2025
Lue lisää: Pienten yritysten arvonlisäverotukseen muutoksia 2025
Vähäinen liiketoiminta määritellään liikevaihdon suuruuden perusteella. Vähäisen liiketoiminnan harjoittajan ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.
Vuodesta 2025 alkaen liiketoimintaa pidetään vähäisenä, jos yrityksen liikevaihto on kuluvan kalenterivuoden ja edellisen kalenterivuoden aikana enintään 20 000 euroa. Liikevaihtoa tarkastellaan erikseen kahden peräkkäisen kalenterivuoden ajalta. Liikevaihtoja ei siis lasketa yhteen, vaan liikevaihto voi kumpanakin vuonna olla enintään 20 000 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että arvonlisäverovelvollisten rekisteristä ei voi poistua esimerkiksi vuonna 2025, jos edellisen kalenterivuoden 2024 liikevaihto on ollut yli 20 000 euroa.
Jos tilikausi (12 kk) poikkeaa kalenterivuodesta, kalenterivuoden liikevaihto lasketaan yhdistelemällä eri tilikausien liikevaihtoja kalenterivuotta vastaavaksi.
Esimerkki: Yrityksen tilikausi on kalenterivuodesta poikkeava 1.7.–30.6. Vuoden 2025 liikevaihtoon lasketaan tilikausilta 1.7.2024-30.6.2025 ja 1.7.2025-30.6.2026 se liikevaihto, joka kuuluu kalenterivuodelle 2025. Vuoden 2025 liikevaihtoon lasketaan siis vain ajalle 1.1.-31.12.2025 kuuluva liikevaihto.
Liiketoiminnan rajaa pitää seurata itse
Yrityksen pitää seurata omaa liikevaihtoaan ja rekisteröityä alv-velvolliseksi vähäisen toiminnan rajan ylittämisajankohdasta lukien. Tästä ajankohdasta alkaa myös velvollisuus maksaa arvonlisäveroa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yrityksen on oltava arvonlisäverovelvollisten rekisterissä siitä lukien, kun raja ylittyy.
Esimerkki: Yrityksen kalenterivuoden 2024 liikevaihto on ollut 13 000 euroa ja kuluvan kalenterivuoden 2025 liikevaihto tulee yrityksen arvion mukaan olemaan samansuuruinen. Yritys ei ole alv-rekisterissä. Yrityksen liikevaihto ylittää 20 000 euron rajan 10.10.2025. Yrityksen on oltava alv-rekisterissä tästä ajankohdasta lukien. Yrityksen ei tarvitse ilmoittautua alv-rekisteriin takautuvasti vuoden 2025 alusta.
Kalenterivuoden liikevaihto lasketaan myyntien verottoman arvon perusteella. Liikevaihtorajan ylittävä myynti on kokonaisuudessaan arvonlisäverollinen.
Esimerkki: Yritys ei ole alv-rekisterissä liiketoiminnan vähäisyyden vuoksi. Yritykselle on kertynyt liikevaihtoa vuoden 2025 marraskuuhun mennessä yhteensä 19 800 euroa. Yrityksen seuraava myynti marraskuussa on 210 euroa (ilman veron osuutta). Tämän myynnin vuoksi 20 000 euron raja ylittyy. Liikevaihtorajan ylittävä myynti (210 euroa) on käsiteltävä kokonaan arvonlisäverollisena.
Yritys voi hakeutua vapaaehtoisesti alv-rekisteriin, vaikka liikevaihtoraja ei ylittyisi. Tämä edellyttää, että yritys harjoittaa tavaroiden tai palveluiden myyntiä liiketoiminnan muodossa. Lue lisää arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröitymisestä
Milloin alv-rekisteristä voi poistua
Yrityksen on seurattava kahden vuoden liikevaihtoa eli sekä kuluvan että edellisen kalenterivuoden liikevaihtoa. Tämä tarkoittaa sitä, että yritys ei voi poistua arvonlisäverovelvollisten rekisteristä heti sinä vuonna, kun liikevaihto pienenee alle vähäisen toiminnan rajan.
Esimerkki: Yrityksen vuoden 2024 liikevaihto on 22 000 euroa. Yritys on merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Vaikka vuonna 2025 liikevaihto pienenee 18 000 euroon yritys voi poistua liikevaihdon vähäisyyden vuoksi arvonlisäverovelvollisten rekisteristä aikaisintaan 31.12.2025.
Lue lisää: Näin poistut alv-rekisteristä
Arvonlisäveron verokausi
Arvonlisäveron verokausi on yleensä kuukausi eli alv pitää ilmoittaa ja maksaa kalenterikuukausittain. Pienet yritykset voivat hakea tavallista pidempään arvonlisäveron verokauteen – neljännesvuosi tai vuosi. Lisätietoa arvonlisäveron verokausista.
Harjoittaako yrityksesi pienimuotoista liiketoimintaa EU-alueella?
Uusi, vapaaehtoinen pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä on otettu käyttöön 1.1.2025. Järjestelmä mahdollistaa pienille yrityksille tietyin edellytyksin arvonlisäverovapaan toiminnan muissa EU-maissa. Lue lisää pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmästä.
EU-alueen ulkopuolelle sijoittautunut yritys ei voi hyödyntää vähäisen toiminnan arvonlisäverottomuutta, vaikka sillä olisi kiinteä toimipaikka Suomessa.
Arvonlisäveroton vähäinen toiminta 31.12.2024 saakka
Vähäisen toiminnan raja oli 15 000 euroa vuoden 2024 loppuun asti. Liikevaihto laskettiin tilikaudelta (12 kk).
Yrityksen piti etukäteen itse arvioida, ylittikö tilikauden myynti 15 000 euron rajan. Jos yritys ei ollut alv-rekisterissä, ja liikevaihto ylitti vähäisen liiketoiminnan rajan, yritys joutui maksamaan arvonlisäveroa takautuvasti koko tilikaudelta. Lue lisää: Arvonlisäverottoman vähäisen toiminnan raja 15 000 euroa
Usein kysyttyä
Kun yritys on alv-rekisterissä
- yritys saa vähentää verollista toimintaa varten tekemiensä hankintojen arvonlisäveron
- yritys lisää arvonlisäveron myymiensä tavaroiden ja palveluiden hintaan
- yritys ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron jokaiselta verokaudelta. Ilmoitus pitää antaa myös silloin, kun yrityksellä ei ole ollut toimintaa. Verokausi on yleensä kuukausi eli alv pitää ilmoittaa ja maksaa kuukausittain.
Kun yritys ei ole alv-rekisterissä
- yritys ei voi vähentää tekemiensä hankintojen arvonlisäveroa
- yritys ei lisää arvonlisäveroa myymiensä tavaroiden ja palveluiden hintoihin
- yritys ei anna arvonlisäveroilmoituksia eikä maksa arvonlisäveroa.
Jos yritys myy tavaroita tai palveluita yli 20 000 eurolla kalenterivuodessa (31.12.2024 asti 15 000 e tilikaudessa (12 kk)), yrityksen pitää ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.
Jos yrityksen liikevaihto on enintään 20 000 euroa kalenterivuodessa, yritys voi hakeutua alv-rekisteriin vapaaehtoisesti. Edellytyksenä on kuitenkin, että tavaroiden ja palveluiden myynti tapahtuu liiketoiminnan muodossa.
On myös joitakin alv-velvollisuuteen liittyviä poikkeuksia: lue lisätietoa rekisteröitymisestä alv-rekisteriin.
Lue lisää liikevaihdoltaan pienen yrityksen arvonlisäverosta
Arvonlisäverotuksen rajaa varten liikevaihtoon lasketaan mukaan yrityksen myymien tavaroiden ja palvelujen
- arvonlisäverolliset myynnit (ilman arvonlisäveroa)
- tietyt arvonlisäverolaissa mainitut arvonlisäverottomat myynnit, esimerkiksi yhteisömyynti, vientimyynti, rahoitus- ja vakuutuspalvelujen myynti sekä kiinteistön vuokraukset. Lue lisää: Arvonlisäveroton vähäinen toiminta
Näitä ei lasketa mukaan:
- yrityksen tekemät käyttöomaisuuden myynnit. Käyttöomaisuuden myyntiä on yrityksen käyttöön hankitun omaisuuden myynti. Jos esimerkiksi maansiirtoyhtiö myy yhden kaivinkoneistaan pois, se on käyttöomaisuuden myyntiä, jota ei tässä yhteydessä lasketa liikevaihtoon
- jotkut liitännäisluonteisten rahoitus- ja vakuutuspalvelujen myynnit
- useimmat arvonlisäverottomat myynnit, esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen ja sosiaalihuoltopalveluiden myynti.
Lue lisää syventävä ohje Arvonlisäveroton vähäinen toiminta (syventävä ohje, luku 2.2)
Vähäisen toiminnan liikevaihtoraja on 20 000 euroa, vaikka toimintaa harjoitettaisiin vain osan vuotta.
Esimerkki: Yrityksen toiminta on alkanut kesken kalenterivuoden ja sen ensimmäinen, kirjanpitolain mukainen tilikausi on 1.7.2025–31.12.2025. Yrityksen liikevaihto on 16 000 euroa vuonna 2025, joten sen ei tarvitse rekisteröityä alv-velvolliseksi
Jos yrityksen ensimmäinen tilikausi on pidempi kuin 12 kuukautta, vähäisen toiminnan rajaa arvioitaessa huomioidaan vain kalenterivuodelle kuuluva tilikauden liikevaihto.
Kun yritys on merkitty alv-rekisteriin, toimi näin:
- Lisää aina arvonlisävero yrityksesi myymien arvonlisäverollisten tuotteiden ja palveluiden hintaan.
- Anna ostajalle lasku, jossa on arvonlisäverolain mukaiset merkinnät. Katso syventävä ohje laskutusvaatimuksista.
- Vähennä arvonlisäverollista liiketoimintaa varten ostamiesi tavaroiden ja palvelujen arvonlisävero myyntien arvonlisäverosta.
- Ilmoita ja maksa arvonlisävero Verohallinnolle säännöllisesti verokautesi mukaan (yleensä kerran kuussa).
- Huolehdi ilmoituksista heti siitä lähtien, kun yrityksesi on rekisteröity arvonlisäverolliseksi.
- Anna ilmoitus jokaiselta verokaudelta, vaikka et olisi vielä aloittanut toimintaa tai tilikaudella ei olisi myyntiä. Lisätietoa ilmoitus- ja maksuohjeista
Yrityksen pitää rekisteröityä alv-velvolliseksi vähäisen toiminnan rajan ylittämisajankohdasta lukien. Tästä ajankohdasta alkaa myös velvollisuus maksaa arvonlisäveroa.
Jos huomaat, että liikevaihto ylittää 20 000 euron rajan, toimi näin:
- Ilmoittaudu alv-velvolliseksi heti.
- Anna arvonlisäveroilmoitukset ja maksa arvonlisävero ylittämishetkestä alkaen
Yrityksen on seurattava liikevaihtoa aktiivisesti ja rekisteröidyttävä oma-aloitteisesti alv-rekisteriin hyvissä ajoin. Jos et ole rekisteröitynyt ajoissa, Verohallinto rekisteröi yrityksen alv-velvolliseksi takautuvasti liikevaihtorajan ylittämishetkestä lähtien. Huomaa, että ensimmäiset arvonlisäveroilmoitukset ja maksut voivat olla jo myöhässä. Voit ottaa tämän huomioon, kun ilmoittaudut rekisteriin ja valitset yrityksen verokauden: valitse mahdollisuuksien mukaan pitempi verokausi.
Esimerkki: Yrityksen toiminta on alkanut 1.1.2025. Yrityksen liikevaihto ylittää 20 000 euroa 1.4. Yritys huomaa rajan ylittymisen vasta myöhemmin ja rekisteröityy alv-rekisteriin 15.7. ja valitsee verokaudeksi neljännesvuoden. Verohallinto merkitsee yrityksen takautuvasti alv-rekisteriin 1.4. alkaen. Huhti-kesäkuun ilmoitusten ja maksujen määräpäivä on 12.8. Yritys antaa alv-ilmoituksen huhti-kesäkuulta ja maksaa veron määräpäivään mennessä. Yritys välttyy viivästysseuraamuksilta.
Jos yritys olisi valinnut verokaudeksi kuukauden, olisivat huhti- ja toukokuun ilmoitukset ja maksut olleet myöhässä. Näistä yritys olisi joutunut maksamaan myöhästymismaksua ja viivästyskorkoa.
Voit tarkistaa alv-velvollisuuden Yritys- ja yhteisötietopalvelusta (YTJ). Siirry YTJ-palveluun.
Palvelussa näet muun muassa mistä alkaen yrityksen rekisteröinti on voimassa sekä mihin rekistereihin yritys kuluu.
Huomaa. Jos olet aloittanut toiminnan, näet yrityksesi tiedot palvelussa sen jälkeen, kun Verohallinto on käsitellyt rekisteröintisi.
Pienen yrityksen alv — muut sivut
Avainsanat: