Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Työvoiman vuokrauksen arvonlisäverotus – ohje sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla toimiville yrityksille

Työvoiman vuokraus tarkoittaa sitä, että yritys vuokraa työntekijänsä toisen yrityksen käyttöön sovittua korvausta vastaan. Vastuu työvoiman johdosta, ohjauksesta ja valvonnasta siirtyy vastaanottavalle yritykselle. Vastaanottava yritys myös päättää, mihin tarkoitukseen työvoimaa käytetään.

Työvoiman vuokraus terveyden- ja sairaanhoitoalalla

Työvoiman vuokraus on yleensä arvonlisäverollista. Työvoiman vuokraus voi kuitenkin olla arvonlisäverotonta silloin, jos se voidaan arvonlisäverotuksessa rinnastaa terveyden- ja sairaanhoitopalvelun myyntiin.

Työvoiman vuokraus voidaan rinnastaan terveyden- ja sairaanhoitopalvelun myyntiin, kun seuraavat edellytykset täyttyvät:

  1. Palvelut suorittaa terveydenhuollon ammattihenkilö.
  2. Työvoima luovutetaan terveyden- ja sairaanhoidon tehtävien suorittamista varten. Esimerkiksi laitoshuoltajan tehtävät sekä muut vastaavat avustavat tehtävät eivät ole terveyden- ja sairaanhoitopalveluja.
  3. Työvoiman vastaanottava taho on julkinen terveydenhuollon yksikkö tai sellainen yksityinen terveydenhuollon yksikkö, joka on rekisteröity palveluntuottajaksi palveluntuottajien rekisteriin Soteriin. Jos työvoimaa vuokrataan yritykselle, joka puolestaan vuokraa työvoimaa edelleen, on tästä työvoiman vuokrauksesta toiselle työvoimaa vuokraavalle yritykselle suoritettava arvonlisävero.

Terveydenhuollon ammattihenkilöiden työvoiman vuokraus esimerkiksi palvelutaloihin tai kotihoitopalveluun ei myöskään ole arvonlisäverotonta, koska kyse ei ole terveyden- ja sairaanhoitopalvelun luovuttamisesta potilaalle. Työvoiman vuokraus tapahtuu tällöin sosiaalihuoltopalvelujen tuottamista varten.

Esimerkki: Osakeyhtiö vuokraa osakkaidensa ja työntekijöidensä työvoimaa hyvinvointialueelle lääkäripalvelujen suorittamista varten. Sekä osakeyhtiön osakkaat että työntekijät ovat lääkäreitä. Osakeyhtiö voi myydä palvelun hyvinvointialueelle arvonlisäverottomana terveyden- ja sairaanhoitopalveluna, vaikka osakeyhtiö itse ei ole palveluntuottajien rekisterissä Soterissa.

Työvoiman vuokraus sosiaalihuoltoalalla

Sosiaalihuollon palvelujen myynti on arvonlisäverotonta. Työvoiman vuokraus sosiaalihuoltopalvelujen tuottamista varten on kuitenkin arvonlisäverollista, sillä se ei ole sosiaalihuoltopalvelun myyntiä.

Kyse on arvonlisäverollisesta työvoiman vuokrauksesta, kun

  • työvoima luovutetaan hyvinvointialueen tai yksityisen palveluntuottajan johdon ja valvonnan alaisuuteen tietyksi ajaksi ja
  • vastuu asiakkaalle annettavasta sosiaalihuollon palvelusta on työvoimaa vastaanottavalla hyvinvointialueella tai yksityisellä palveluntuottajalla.

Kun sovitaan esimerkiksi työtuntien suorittamisesta tiettyyn hintaan, kyse on työvoiman vuokrauksesta.

Työvoiman vuokraus ei ole arvonlisäverotonta sosiaalihuoltopalvelua myöskään silloin, kun terveydenhuollon ammattihenkilöiden työvoimaa vuokrataan pääasiassa sosiaalihuoltopalvelujen suorittamista varten. Terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimenkuvaan voi tällöin kuulua sosiaalihuollon palvelujen lisäksi pienimuotoisia terveydenhuollon palveluja kuten lääkkeiden jakamista ja verenpaineen mittaamista.

Esimerkki: Palveluntuottajien rekisteriin Soteriin merkitty yritys myy kotihoidon palvelua hyvinvointialueelle. Hyvinvointialue ostaa palvelun hyvinvointialueen kotihoidon piirissä oleville vanhuksille. Yritys voi laskuttaa hyvinvointialueelta arvonlisäverottomana sosiaalihuoltona ne tuottamansa kotihoitopalvelut, joiden osalta palveluntuottaja ja tämän palveluyksikkö on rekisteröity Soteriin.

Sama yritys laskuttaa hyvinvointialuetta työntekijöiden sijaistamisesta. Yrityksen työntekijät, jotka ovat lähihoitajia, tekevät tarvittavat työvuorot hyvinvointialueen tuottamassa kotihoidossa. Työvuoroja tehdessään yrityksen työntekijät toimivat hyvinvointialueen johdon ja valvonnan alaisuudessa. Kyse ei ole sosiaalihuoltopalvelun myynnistä, vaan työvoiman vuokrauksesta, joten yritys laskuttaa hyvinvointialuetta arvonlisäverollisella laskulla.

Sivu on viimeksi päivitetty 24.10.2024