Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Milloin ajoneuvon myynti on arvonlisäverollista?

Ajoneuvon käyttötarkoitus ratkaisee sen, pitääkö ajoneuvon myynnistä maksaa arvonlisävero. 

  • Myynnistä pitää maksaa arvonlisävero, jos ajoneuvo on ollut yrityksessä arvonlisäveron vähentämiseen oikeuttavassa käytössä. Arvonlisävero täytyy maksaa, vaikka ostohintaan ei olisi sisältynyt vähennettävää arvonlisäveroa. 
  • Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, jos ajoneuvo on ollut vain yksityiskäytössä tai muussa sellaisessa käytössä, joka ei ole oikeuttanut arvonlisäveron vähentämiseen.

Esimerkki: Pakettiauto on ollut vain yrityskäytössä. Ostohintaan ei ole sisältynyt arvonlisäveroa.
Rakennusalan yritys on ostanut pakettiauton käytettynä yksityishenkilöltä, joten ostohinnassa ei ole mukana arvonlisäveroa. Yritys ei ole siis tehnyt oston perusteella alv-vähennyksiä. Yritys käyttää pakettiautoa vain yhtiön liiketoimintaan. Autolla ei ole ajettu yksityisajoja. Kun yritys myy pakettiauton, sen pitää maksaa myynnistä arvonlisäveroa, koska auto on ollut arvonlisäveron vähentämiseen oikeuttavassa käytössä.

Esimerkki: Pakettiauto on ollut yrityskäytössä ja yksityiskäytössä
Siivousliikkeellä on ollut pakettiautoksi rekisteröity ajoneuvo, jota on käytetty sekä siivoustoimintaan että henkilökunnan yksityisajoihin. Yhtiö on vähentänyt pakettiauton hankintahinnan ja käyttökustannusten arvonlisäverosta sen osuuden, joka on vastannut yritystoimintaan liittyvää käyttöä. Yksityiskäytön osuutta yhtiö ei ole saanut vähentää.

Yhtiö myy pakettiauton ja maksaa myynnistä arvonlisäveroa samassa suhteessa kuin pakettiauto on ollut liiketoimintaan liittyvässä eli vähennykseen oikeuttavassa käytössä. Yksityiskäytön osuudesta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Esimerkki: Henkilöauto on ollut työsuhdeautona
Rakennusalan yritys on ostanut henkilöauton yhtiön toimitusjohtajan työsuhdeautoksi. Jos yritys myy auton eteenpäin, myynnistä ei makseta arvonlisäveroa, koska henkilöauto ei ole ollut pelkästään vähennykseen oikeuttavassa käytössä.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 23.1.2019