Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Milloin ajoneuvon myynti on arvonlisäverollista?

Kun alv-rekisterissä oleva yritys myy liiketoimintansa käytössä olleen ajoneuvon, myynti on lähtökohtaisesti arvonlisäverollista. Ajoneuvon käyttötarkoitus ennen myyntiä ratkaisee sen, onko ajoneuvon myynti arvonlisäverollista vai verotonta. Sillä ei ole vaikutusta, onko ajoneuvon ostohintaan sisältynyt arvonlisäveroa.

  • Myynti on arvonlisäverollista, jos ajoneuvo on ollut yrityksessä sellaisessa käytössä, joka oikeuttaa arvonlisäveron vähentämiseen. Myyntihintaan pitää tällöin lisätä arvonlisävero, vaikka ajoneuvon ostohintaan ei olisi sisältynyt vähennettävää arvonlisäveroa. Myynnin arvonlisävero ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella.
  • Myynti ei ole arvonlisäverollista, jos ajoneuvo on ollut vain yksityiskäytössä tai muussa sellaisessa käytössä, joka ei ole oikeuttanut arvonlisäveron vähentämiseen.

Lue lisää: Ajoneuvon hankinta ja käyttökulut: arvonlisäveron vähennysoikeus

Esimerkki: Pakettiauto on ollut vain arvonlisäverollisen liiketoiminnan käytössä. Ostohintaan ei ole sisältynyt arvonlisäveroa.

Rakennusalan yritys on ostanut pakettiauton käytettynä yksityishenkilöltä. Yritys ei ole tehnyt ostosta alv-vähennystä, koska ostohinta ei ole sisältänyt arvonlisäveroa. Pakettiautolla ei ajeta yksityisajoja vaan sitä käytetään ainoastaan yrityksen arvonlisäverolliseen liiketoimintaan. Yritys voi vähentää pakettiauton käyttökulujen arvonlisäveron. Kun yritys myy pakettiauton, myynti on arvonlisäverollista, koska auto on ollut arvonlisäveron vähennykseen oikeuttavassa käytössä.

Esimerkki: Pakettiauto on ollut sekä arvonlisäverollisen liiketoiminnan käytössä että yksityiskäytössä

Siivousliikkeellä on ollut pakettiautoksi rekisteröity ajoneuvo, jota on käytetty sekä arvonlisäverolliseen siivoustoimintaan että henkilökunnan yksityisajoihin. Yhtiö on vähentänyt pakettiauton hankintahinnasta ja käyttökustannusten arvonlisäverosta sen osuuden, joka on vastannut arvonlisäverolliseen liiketoimintaan liittyvää käyttöä. Yksityiskäytön osuutta yhtiö ei ole saanut vähentää.

Yhtiö myy pakettiauton. Myynti on arvonlisäverollista samassa suhteessa kuin pakettiauto on ollut arvonlisäverolliseen liiketoimintaan liittyvässä vähennykseen oikeuttavassa käytössä. Yksityiskäytön osuudesta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Esimerkki: Henkilöauto on ollut työsuhdeautona

Rakennusalan yritys on ostanut henkilöauton yhtiön toimitusjohtajan työsuhdeautoksi. Yritys ei saa vähentää auton ostohintaan tai käyttökuluihin sisältyvää arvonlisäveroa. Jos yritys myy auton myöhemmin eteenpäin, myynnistä ei makseta arvonlisäveroa.

Esimerkki: Henkilöautoa on käytetty taksina ja yksityisajoihin

Taksiyrittäjä omistaa henkilöauton, jota hän käyttää sekä taksina että yksityisajoihin. Yksityiskäytön osuus on ollut 30 % ja taksiajojen eli henkilökuljetusten osuus 70 %. Myöhemmin yrittäjä ostaa uuden henkilöauton autoliikkeeltä ja nykyinen auto siirtyy kaupan yhteydessä vaihtoautona. Taksiyrittäjä siis myy käytetyn auton autoliikkeelle ja ostaa siltä uuden auton. Henkilökuljetuksia vastaava osuus myyntihinnasta (70 %) on taksiyrittäjälle arvonlisäverollista. Myyntihinnan yksityiskäytön osuus (30 %) on taksiyrittäjälle verotonta.

Taksiyrittäjä voi vähentää uuden auton ostohinnan arvonlisäveron siltä osin kuin autoa käytetään henkilökuljetuksiin.

Sivu on viimeksi päivitetty 30.6.2023