Kvitton och bilagor
När du kompletterar din förhandsifyllda skattedeklaration i MinSkatt kan du fylla i alla uppgifter som behövs i de olika deklarationsfaserna. Det räcker att du fyller i de rätta uppgifterna i datafälten. Verifikationer och kvitton bifogas inte − du ska dock bevara dem själv.
Det finns inte heller fält för tilläggsuppgifter på skattedeklarationen där du kan skriva fritt formulerad text. Om det behövs ber vi dig lämna mer information antingen per brev eller genom att ringa dig från ett telefonnummer som börjar med 0295.
I vissa undantagsfall kan du lägga till en bilaga i MinSkatt − exempelvis om du deklarerar värdepappershandel. Då visas rubriken Bilagor och länken Lägg till en fil i punkten.
Observera också att MinSkatt inte har numrerade blanketter, såsom blankett 7H (Hyresinkomster – aktielägenheter). Ange uppgifterna om olika inkomster under de rätta rubrikerna, till exempel hyresinkomsterna i punkten för dem.
Om du deklarerar på pappersblanketter ska du inte heller med dem skicka kvitton och verifikat. Vi ber om dem vid behov.
Vilka kvitton ska jag bevara?
Du behöver inte spara kvitton på de uppgifter som redan färdigt är rätt i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Typiska sådana uppgifter är verifikationer på löner och lån. Du behöver inte heller spara verifikationer på kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen. En eventuell körjournal ska du dock bevara.
Om du gör tillägg eller rättelser i den förhandsifyllda skattedeklarationen ska du bevara kvitton och verifikationer som gäller dem, till exempel
- avtal, fakturor och lönebesked som gäller hushållsavdrag
- verifikationer som gäller inköp eller överlåtelse av egendom, såsom köpebrev, arvskifteshandlingar och gåvobrev
- bankverifikationer på köp och försäljning av värdepapper
- verifikationer som hänför sig till kostnader för förvärvande av inkomst, till exempel på anskaffningen av arbetsredskap eller andra kostnader
Hur länge ska jag bevara kvitton och verifikationer?
Du ska bevara kvitton och verifikationer i 3 år från utgången av skatteåret. I vissa undantagsfall ska kvitton bevaras längre än så: läs om undantagsfallen i Skatteförvaltningens beslut.
Det lönar sig också att bevara verifikationer på anskaffningskostnader och utgifterna för ombyggnad av egendom en längre tid. Det är möjligt att du behöver verifikationerna i framtiden när du räknar ut beloppet av den överlåtelsevinst eller -förlust som uppkommer vid försäljningen av egendomen.
Du kan också bevara verifikationerna och de övriga uppgifterna i elektroniskt format.
Anteckningsskyldighet
Anteckningsskyldigheten gäller
- uthyrningsverksamhet
- investeringsverksamhet, det vill säga anskaffning av värdepapper, andelar i placeringsfonder och annan motsvarande egendom samt handeln med dessa
- jord- och skogsbruk
- förvärvsverksamhet när du inte är företagare. Förvärvsverksamhet kan vara exempelvis det när du arbetar som hunduppfödare, frilans eller familjedagvårdare.
Anteckningsskyldigheten innebär att du måste föra sådana anteckningar eller förvara sådana verifikationer av vilka det framgår tillräckligt specificerat inkomsterna och utgifterna för inkomsterna.
Anteckningarna ska föras i kronologisk ordning. Anteckna inkomsten som emottagen när du har lyft den eller inkomsten syns på ditt konto. Anteckna utgifterna enligt betalningsdagen.
Till exempel om investeringsverksamhet ska du anteckna anskaffningsdagen för och anskaffningspriserna på tillgångarna samt överlåtelsedatumen och överlåtelsepriserna. Du behöver inte ha en särskild anteckningsbok - det räcker med att du har bevarat verifikationerna. I praktiken räcker det med att du bevarar alla de mottagna kontoutdrag och verifikationer i kronologisk ordning som du har fått av förvaltaren av ditt värdeandelskonto.