Täältä löydät keskeisen tiedon verotuksesta, jos suunnittelet yrityksen perustamista Suomeen
Suomi tarjoaa ihanteellisen kestävän liiketoimintaympäristön ja ekosysteemin Euroopan markkinoilla ja euroalueella. Suomessa on yksi EU:n ja OECD:n kilpailukykyisimmistä yhteisöjen tuloveroasteista: 20 %.
Tällä sivulla tarjoamme keskeisimmän verotustiedon yritystoiminnan laajentamisesta Euroopan Unionin (EU) alueelle.
Jos olet perustamassa yritystä Suomeen:
- Lue yleistä tietoa yrityksen perustamisesta (Business Finland)
- Lue lisää verotuksesta ja yrityksen perustamisesta
Hyvä tietää verotuksesta EU:ssa:
EU koostuu 27:stä EU-maasta, jotka muodostavat yhteismarkkina-alueen. Tavaroista ja palveluista voidaan käydä kauppaa vapaasti EU-maiden rajojen yli. EU-maissa on yleisesti harmonisoidut alv-säännökset. Silti jotkin yksityiskohdat alv-säännöissä voivat vaihdella EU-maiden välillä. Lue lisää EU:sta täältä (europa.eu).
- Arvonlisävero (alv) veloitetaan tavaroiden ja palvelujen myynnistä jokaisessa toimitusketjun vaiheessa. Alv veloitetaan yleensä EU-maan kotimaisista myynneistä. Arvonlisäveroa ei veloiteta tavaroiden tai palvelujen rajan ylittävistä myynneistä (yhteisökauppa) alv-rekisteröityneelle yritykselle toisessa EU-maassa.
- Maahantuonnin arvonlisävero veloitetaan EU:n ulkopuolelta EU-maahan suoritetuista tavaraostoista. Ostajan on myös raportoitava arvonlisävero EU:n ulkopuolelta ostetuista palveluista. Lue lisää arvonlisäverotuksesta EU:ssa (europa.eu).
Hyvä tietää verotuksesta Suomessa:
-
1
Rekisteröidy ALV-velvolliseksi
-
Arvioi muodostuuko sinulle kiinteä toimipaikka Suomeen.
-
Voit rekisteröityä alv-velvolliseksi joko samalla kun annat perustamisilmoituksen tai voit tehdä tämän erikseen. Alv-rekisteröityminen kestää noin 3-4 viikkoa siitä, kun olet tehnyt perustamisilmoituksen.
-
Rekisteröidy alv-velvolliseksi Suomessa sijaitsevan tytäryhtiön tai sivuliikkeen osalta. Kun sinulla on tytäryhtiö tai sivuliike Suomessa, sinun on käytettävä suomalaista veroedustajaa.
-
2
Rekisteröidy Tulliin
-
Kun aloitat tavaroiden vientiä tai tuontia, katso Tullin opas uudelle maahantuontia tai vientiä tekevälle yritykselle.
-
Maahantuontia tai vientiä tekevä yritys tarvitsee EORI-numeron Tullin toimintoja varten. EORI-numeron saa rekisteröitymällä Tullin asiakkaaksi.
-
3
Yhteisön tulovero
-
Suomen yhteisöverokanta on yksi kilpailukykyisimmistä EU:n ja OECD:n jäsenten keskuudessa: 20 %.
-
Arvioi muodostuuko yrityksellesi tuloverotuksessa kiinteä toimipaikka Suomessa. Kiinteä toimipaikka muodostuu eri perustein tuloverotuksessa ja arvonlisäverotuksessa.
-
Kiinteän toimipaikan tai tytäryhtiön tulee tehdä vuosittain tilinpäätös ja antaa veroilmoitus Verohallintoon.
-
Irtain kuluva käyttöomaisuus: 25 %; Rakennukset: 4 %, 7 % tai 20 %; Muut poistot: yleensä korkeintaan 10 vuotta tasapoistoina.
-
Poistot koneista ja laitteista voi tehdä kaksinkertaisina verovuosilta 2020-2025 (poistoprosentti 50 %).
-
Huomioi verokannustin: T&K-vähennys. Normaalin vähennyksen (100 %) lisäksi tutkimus- ja kehityskuluista voi tietyin edellytyksin tehdä ylimääräisen 150 prosentin vähennyksen verovuosina 2022-2027.
-
4
Työnantajan muistilista
-
Varmista että työntekijöilläsi on työluvat.
-
Jos maksat palkkaa säännöllisesti, rekisteröidy työnantajarekisteriin.
-
Pidätä sosiaali- ja sairausvakuutusmaksut työntekijän palkasta ja maksa ne Verohallinnolle. Pidätetyn veron määrä perustuu työntekijän henkilökohtaiseen verokorttiin tai lähdeverokorttiin.
-
Ulkomailta Suomeen tuleva työntekijä voi edellytysten täyttyessä saada avainhenkilön verokortin.
-
Ilmoita tiedot maksetuista palkoista tulorekisteriin viiden päivän sisällä maksusta.