Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä

EU:n alueella otetaan 1.1.2025 käyttöön pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä, jonka myötä vähäisen toiminnan verovapaus laajenee myös toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneeseen yritykseen.

Järjestelmä mahdollistaa sen, että suomalainen yritys voi myydä tavaroita ja palveluja tietyin edellytyksin arvonlisäverottomasti toisessa EU-maassa. Samoin toiseen EU-maahan sijoittautunut yritys voi myydä tavaroita ja palveluja arvonlisäverottomasti Suomessa.

Tässä ohjeessa EU-alueella ja EU-mailla tarkoitetaan EU:n arvonlisäveroaluetta. Lue lisää EU:n arvonlisäveroalueesta.

Jos harjoitat liiketoimintaa vain Suomessa, etkä suunnittele toiminnan laajentamista ulkomaille, sinun ei tarvitse rekisteröityä pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään. Lue lisää pienen yrityksen arvonlisäverotuksesta

Ketkä voivat käyttää pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmää?

Järjestelmä on tarkoitettu pienille yrityksille, jotka harjoittavat liiketoimintaa EU-alueella. Järjestelmään ei voi rekisteröityä yritys, jonka liiketoiminnan kotipaikka on EU:n ulkopuolella, vaikka tällaisella yrityksellä olisi kiinteä toimipaikka EU:n alueella. Myöskään ahvenanmaalaiset yritykset eivät voi rekisteröityä järjestelmään.

Edellytyksenä pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmän käytölle on, että yrityksen vuosittainen liikevaihto EU-alueella on enintään 100 000 euroa eivätkä myynnit ylitä kansallista vähäisen toiminnan rajaa kohdemaissa. Nämä rajat eivät saa ylittyä kuluvana eivätkä edeltävänä kalenterivuonna. Yrityksen pitää itse seurata kansallisen liikevaihtorajan ja EU-liikevaihtorajan mahdollista ylittymistä.

EU-maat voivat itse määrittää kansallisen vähäisen toiminnan rajan, joka voi olla enintään 85 000 euroa. Esimerkiksi Suomessa vähäisen toiminnan vuosittainen liikevaihdon raja on 1.1.2025 alkaen 20 000 euroa.

Esimerkki: Suomeen sijoittautunut yritys harjoittaa toimintaa Suomessa ja Virossa. Yrityksen toiminta Suomessa on vähäistä, eikä yritys kuulu alv-rekisteriin. Yritys haluaa soveltaa vähäisen toiminnan verovapautta Virossa.

Yritys voi rekisteröityä järjestelmään, jos yrityksen myynnit eivät kuluvana kalenterivuonna 2025 eivätkä edellisenä kalenterivuonna 2024 ylitä Viron kansallista vähäisen toiminnan rajaa. Edellytyksenä on lisäksi, että yrityksen liikevaihto koko EU:n alueella ei kuluvana eikä edellisenä kalenterivuonna ylitä 100 000 euron rajaa.

Koska yrityksellä on toimintaa vain Suomessa ja Virossa, EU-liikevaihtoon lasketaan yrityksen myynnit Suomessa ja Virossa yhteensä. Liikevaihtoon lasketaan kaikki verolliset myynnit ilman arvonlisäveron osuutta sekä tietyt verottomat myynnit. Lue tarkemmin liikevaihdon laskemisesta ohjeesta Arvonlisäveroton vähäinen toiminta.

Mihin liiketoimiin pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmää voi käyttää?

Kun EU-maa myöntää verovapauden, se koskee kaikkia kyseisessä maassa tehtyjä tavara- ja palvelumyyntejä kuluttajille ja toisille elinkeinonharjoittajille. Myynti on vapautettu verosta siinä EU-maassa, jossa se on myyntimaasäännösten mukaan myyty. Yritys ei voi soveltaa vähäisen toiminnan verovapautta vain osaan kyseisessä maassa tehdyistä myynneistä.

Lue lisää arvonlisäveron myyntimaasäännöksistä:

Esimerkki: Suomeen sijoittautunut yritys myy valmistamiaan tavaroita Suomessa. Lisäksi yritys myy verkkokaupan kautta tavaraa kuljetettuna kuluttajille Suomesta Saksaan. Yrityksen verkkokaupan kautta kuluttajille tapahtuvat tavaroiden etämyynnit Saksaan ovat yli 10 000 euroa kalenterivuodessa, joten myyntimaa on kuljetuksen päättymismaa. Tavaran etämyynti verotetaan siten kuljetuksen päättymismaassa Saksassa.

Yritys voi myydä verkkokaupan kautta tavaroita kuluttajille ilman arvonlisäveroa, jos liikevaihto EU:ssa jää sekä kuluvana että edeltävänä vuonna alle 100 000 euroa, eikä myöskään Saksan kansallinen liikevaihtoraja ylity kuluvana eikä edeltävänä vuonna. Verkkokaupan kautta kuluttajille Saksaan myydyt tavarat lasketaan Saksan liikevaihtoon. EU:n liikevaihtoon lasketaan mukaan myynti Suomessa ja verkkokaupan kautta tehty myynti Saksaan.

Myönnetty verovapaus koskee vain myynnin veroa. Se ei kata pienen yrityksen tekemiä käännetyn verovelvollisuuden alaisia ostoja tai maahantuonteja. Jos teet esimerkiksi yhteisöhankinnan tai maahantuot tavaraa toisessa EU-maassa, voit edelleen joutua ilmoittamaan ja maksamaan arvonlisäveroa kyseisessä maassa.

Miksi pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmää kannattaa käyttää?

Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmän käyttö on vapaaehtoista. Järjestelmään rekisteröityminen mahdollistaa kuitenkin pienimuotoisen liiketoiminnan toisessa EU-maassa ilman arvonlisäverovelvoitteita. Jos yrityksellä on myyntiä toisessa EU-maassa, mutta yritys ei käytä järjestelmää, sen pitää ilmoittaa ja maksaa arvonlisävero tästä myynnistä joko rekisteröitymällä suoraan kyseiseen EU-maahan tai arvonlisäveron erityisjärjestelmään (OSS).

Jos yritys soveltaa vähäisen toiminnan verovapautta jossain toisessa EU-maassa, yritys ei voi vähentää tähän myyntiin kohdistuvien hankintojen sisältämää arvonlisäveroa.

Ohjeita rekisteröitymiseen ja ilmoittamiseen

Sivu on viimeksi päivitetty 3.12.2024