Näin rekisteröidyt pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään

EU-myynnin alv-järjestelmään voi rekisteröityä 1.1.2025 alkaen. Suomeen sijoittautunut yritys rekisteröityy OmaVerossa antamalla ennakkoilmoituksen.

Rekisteröidy OmaVerossa

Yritys on sijoittautunut Suomeen, jos sen liiketoiminnan kotipaikka on Suomessa. Liiketoiminnan kotipaikka on se paikka, jossa yrityksen keskushallinnon tehtävät suoritetaan. Sijoittautumisjäsenvaltio ei voi olla jäsenvaltio, jossa yrityksellä on kiinteä toimipaikka.

Kun rekisteröidyt järjestelmään, täydennä yrityksen perustiedot ja toimiala. Nimeä myös ne maat, joissa yritys aikoo verovapautta soveltaa. Ilmoita lisäksi kuluvan ja sitä edeltävän kalenterivuoden aikana tehtyjen tavaroiden ja palvelujen myyntien kokonaisarvo ilman arvonlisäveroa Suomessa ja muissa EU-maissa jäsenvaltioittain eriteltynä.

Siirry OmaVeroon, jos et ole vielä kirjautunut palveluun (avautuu uuteen ikkunaan).

  1. Valitse etusivulta välilehti Veroasiat.
  2. Selaa alaspäin kohtaan EU:n alv-järjestelmät. Valitse linkki Rekisteröityminen pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään.
  3. Olet vaiheessa Perustiedot.
    • Vastaa pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmää koskeviin kysymyksiin (Kyllä/Ei). Jos olet ollut aiemmin rekisteröityneenä pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään jossain muussa EU-maassa, anna tiedot aiemmasta sijoittautumisjäsenvaltiosta ja yrityksellesi aiemmin myönnetystä EX-tunnuksesta.
    • Täydennä yrityksen perustiedot. Yrityksesi nimi, Y-tunnus ja osoite on esitäytetty ilmoitukselle. Tiedot on saatu Verohallinnon asiakasrekisteristä. Huom! Jos yrityksesi Verohallinnon tiedoissa oleva osoite on ulkomailla, ilmoita Suomessa oleva osoite.
    • Täydennä muut EU-alueella voimassa olevat tai päätetyt alv-tunnisteet. Jos yrityksesi on tai on ollut rekisteröityneenä arvonlisäverovelvolliseksi esimerkiksi Saksaan ja Ruotsiin, ilmoita tässä Saksassa ja Ruotsissa yrityksellesi myönnetyt alv-tunnisteet.
    • Lisää yrityksesi toimiala. Ilmoita toimiala nelinumeroisella TOL-koodilla. Valitse vähintään yksi ja enintään kaksi toimialakoodia. Lue lisää TOL-koodeista: Toimialaluokitus 2008 | Tilastokeskus (stat.fi).
    • Lisää yrityksesi puhelinnumero, sähköpostiosoite ja verkkosivujen osoite. Sähköpostisoite on pakollinen tieto. Anna yrityksesi sähköpostiosoite, ei esimerkiksi asiamiehen tai kirjanpitäjän.
    • Lisää sen henkilön yhteystiedot, joka voi antaa hakemuksesta lisätietoja.
  4. Siirry tämän jälkeen vaiheeseen Maiden valinta.
    • Valitse ne maat, joista haet verovapautta, ja maat, joissa yritykselläsi on ollut myyntiä kuluvan ja sitä edeltävän vuoden aikana. Huomaa, että näiden maiden ei tarvitse olla samoja.

Esimerkki: Yritykselläsi on ollut Suomen lisäksi myyntiä Virossa ja Ruotsissa. Haluat jatkossa soveltaa verovapautta Virossa, koska yrityksesi liikevaihto siellä jää alle Viron kansallisen vähäisen toiminnan rajan. Lisäksi suunnittelet toiminnan aloittamista Belgiassa ja Saksassa, mutta yritykselläsi ei ole vielä ollut myyntiä näissä maissa. Valitse ensimmäisessä sarakkeessa Viro, Belgia ja Saksa, ja toisessa sarakkeessa Suomi, Viro ja Ruotsi.

5. Siirry tämän jälkeen vaiheeseen Tiedot liikevaihdosta. Tässä vaiheessa näet ne maat, jotka valitsit edellisessä vaiheessa. Lisää kuluvan ja edellisen kalenterivuoden liikevaihtotiedot ilman arvonlisäveroa. Jotkut EU-maat voivat edellyttää, että tiedot tulee ilmoittaa kuluvan vuoden lisäksi kahdelta edeltävältä kalenterivuodelta.

6. Siirry vaiheeseen Esikatsele ja lähetä.

  • Tarkista tiedot, ennen kuin lähetät ne. Tarvittaessa voit vielä muokata tietoja Muokkaa-painikkeella. Kun kaikki hakemuksen tiedot ovat oikein, valitse Lähetä.

Jos rekisteröinnissä antamasi tiedot muuttuvat, ilmoita muutokset OmaVerossa. Valitse kohdasta EU:n alv-järjestelmät linkki Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmän rekisteritietojen päivittäminen. Yrityksen rekisteröintitiedot on hyvä pitää jatkuvasti ajan tasalla.

Huomaa, että rekisteröityminen järjestelmään ei mahdollista verovapauden hyödyntämistä heti kaikissa EU-maissa. Hae rekisteröitymisen yhteydessä verovapautta jokaisesta maasta, jossa aiot soveltaa verovapautta. Voit aloittaa verovapauden soveltamisen vasta kun kohdemaa on myöntänyt yrityksellesi verovapauden.

Suomeen sijoittautunut yritys voi rekisteröityä pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään riippumatta siitä, onko yritys Suomessa alv-rekisterissä. Järjestelmään rekisteröity yritys saa yksilöllisen EX-tunnuksen, joka muodostetaan yrityksen alv-tunnisteesta tai Suomen maatunnuksesta ja yrityksen y-tunnuksesta. EX-tunnus myönnetään muissa EU-maissa tapahtuvaa verovapauden soveltamista varten.

Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmän käytön päättyminen

EU-myynnin alv-järjestelmään Suomessa rekisteröity yritys voi lopettaa järjestelmän käytön oma-aloitteisesti tai yritys voidaan poistaa järjestelmästä Verohallinnon aloitteesta.

Miten voin lopettaa järjestelmän käytön?

Koska järjestelmän käyttö on vapaaehtoista, voit lopettaa järjestelmän käytön tai verovapauden soveltamisen yksittäisessä EU-maassa ilmoittamalla siitä OmaVerossa. Voit lopettaa verovapauden soveltamisen yksittäisessä EU-maassa esimerkiksi siksi, että yrityksesi ei enää myy tavaroita tai palveluja tähän maahan, tai koko järjestelmän käytön siksi, että EU:n liikevaihtoraja ylittyy tai yritystoimintasi päättyy kokonaan.

Esimerkki: Suomeen sijoittautunut yritys on rekisteröitynyt pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään ja soveltaa verovapautta Virossa ja Tanskassa. Yritys ei halua enää jatkaa toimintaa Virossa. Yritys ilmoittaa OmaVerossa haluavansa päättää verovapauden soveltamisen Virossa. Yritys jatkaa kuitenkin verovapauden soveltamista Tanskassa.

Kun haluat lopettaa järjestelmän käytön, ilmoita siitä OmaVerossa.

  • Jos lopetat verovapauden soveltamisen yhdessä tai useammassa EU-maassa: valitse kohdasta EU:n alv-järjestelmät linkki Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmän rekisteritietojen päivittäminen.
  • Jos lopetat järjestelmän käytön kokonaan: valitse kohdasta EU:n alv-järjestelmät linkki Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmän käytön lopettaminen.
  • Jos lopetat järjestelmän käytön siksi, että vuosittainen liikevaihtoraja EU:ssa (100 000 euroa) on ylittynyt: valitse välilehdeltä Omat verolajit kohdasta Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä linkki Näytä pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään liittyvät tiedot. Valitse avautuvalta sivulta linkki Ilmoita EU-alueen liikevaihtorajan ylittymisestä.

Milloin Verohallinto voi poistaa yrityksen järjestelmästä?

Verohallinto voi poistaa yrityksesi järjestelmästä seuraavissa tilanteissa:

  • Yrityksesi kalenterivuoden liikevaihto EU-alueella ylittää 100 000 euron rajan.
  • Yrityksesi liikevaihto on ylittänyt kansallisen vähäisen toiminnan rajan niissä EU-maissa, joista olet hakenut verovapautta, etkä voi soveltaa verovapautta enää missään EU-maassa.
  • Yrityksesi toiminta on päättynyt, etkä ole ilmoittanut siitä Verohallinnolle.

Esimerkki: Suomeen sijoittautunut yritys on rekisteröitynyt pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään ja soveltaa verovapautta Virossa ja Tanskassa. Yrityksen liikevaihto Virossa ylittää Viron kansallisen vähäisen toiminnan rajan. Yritys ei voi enää soveltaa verovapautta Virossa kansallisen liikevaihtorajan ylittymishetkestä lukien.

Yritykselle jää kuitenkin edelleen EX-tunnus, koska se voi jatkaa verovapauden soveltamista Tanskassa. Myöhemmin yrityksen liiketoiminta kasvaa ja myös Tanskan vähäisen toiminnan raja ylittyy, eikä yritys voi enää hyödyntää järjestelmää. Verohallinto tekee päätöksen yrityksen poistamiseksi järjestelmästä.

Jos yrityksen kalenterivuoden liikevaihto EU:ssa on kuitenkin edelleen alle 100 000 euroa, yritys voi hyödyntää verovapautta jossakin kolmannessa EU-maassa, jos yrityksen liikevaihto jää alle tämän maan vähäisen toiminnan rajan. Tässä tilanteessa yritys voi rekisteröityä uudelleen järjestelmään.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 3.12.2024