Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Skattekort för sommarjobb

Om du får lön, behöver du alltid ett skattekort. Utan skattekort ska arbetsgivaren ta ut 60 procent i förskottsinnehållning (skatt) på din lön. Med inkomster mindre än 10 000 euro är förskottsinnehållningen, alltså skatteprocenten, enligt skattekortet i regel 0. Din arbetsgivare behöver skattekortsuppgifterna även om din skatteprocent är noll.

Fråga chefen på ditt sommarjobb hur du ska lämna skattekortsuppgifterna. En del av arbetsgivarna får skattekortsuppgifterna direkt från Skatteförvaltningen men på vissa arbetsplatser ska du själv visa upp ditt skattekort. Din arbetsgivare informerar dig om det rätta sättet. Ta i beaktande att skattekortet behövs i god tid före den första löneutbetalningsdagen.

Utöver skatterna drar arbetsgivaren av försäkringspremier från din lön.

Varifrån får jag ett skattekort?

  • I början av året skickar vi alltid ett skattekort till postadresserna till alla personer över 15 år. Om du har kvar ditt skattekort som du fått i pappersposten, kan du använda det. Vid behov kan du skanna skattekortet eller till exempel ta ett foto av det.
  • Du hittar också alltid ditt gällande skattekort i MinSkatt. Logga in i MinSkattmed nätbankskoder eller ett mobilcertifikat. Om du är under 18 år, kan dina vårdnadshavare vid behov sköta ärenden på dina vägnar i MinSkatt. Läs anvisningen: Så hittar du skattekortet för lön i MinSkatt.

Bostadsbidrag, studiestöd och skattekort

Bostadsbidraget är en skattefri förmån. Ingen skatt tas alltså ut på den och sålunda påverkar bidraget inte heller inkomstgränsen och skatteprocenten på skattekortet.

Studiestödet omfattar till exempel den studiepenning som betalas för studiestödsmånaderna och statsborgen för studielån.

Studiepenningen är en beskattningsbar inkomst som också kan påverka skatteprocenten på skattekortet.

Om du vill ändra ditt skattekort, behöver du en uppskattning av studiepenningsbeloppet under året.

Läs mer om studiepenningen på FPA:s webbplats.

Studielånet beskattas inte och sålunda påverkar det inte inkomstgränsen på skattekortet.

Ändra ditt skattekort vid behov

  • 1

    Du får alltid ett nytt skattekort vid årsskiftet

    Skatteprocenten på skattekortet redogör för hur mycket skatt du betalar på dina inkomster. Skattekortet är gällande hela året eller fram till att du beställer ett nytt skattekort.

  • 2

    Ändra din skatteprocent vid behov

    Om dina inkomster eller avdrag ändras är din skatteprocent eventuellt för låg eller för hög. Då lönar det sig att ändra ditt skattekort. Du kan under året ändra skattekortet så många gånger som det behövs.

  • 3

    Kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen

    Efter utgången av året samlar Skatteförvaltningen in sådana uppgifter från skattekortet och andra källor som påverkar din beskattning och skapar dig en förhandsifylld skattedeklaration på basis av uppgifterna. Kontrollera uppgifterna i skattedeklarationen och korrigera dem vid behov.

  • 4

    Den slutliga beskattningen: skatteåterbäring eller kvarskatt?

    På basis av den förhandsifyllda skattedeklarationen och dina korrigeringar i den räknar Skatteförvaltningen ut det sammanlagda beloppet av de skatter och avgifter som du ska betala. Om din skatteprocent har varit för hög, har du betalat för mycket skatter och får skatteåterbäring. Om din skatteprocent har varit för låg ska du betala kvarskatt.

Anmäl ditt kontonummer

Anmäl ditt kontonummer i MinSkatt. På så sätt är allt i sin ordning för en eventuell skatteåterbäring. Läs anvisningen om hur du anmäler ditt kontonummer.

Sidan har senast uppdaterats 5.9.2024