Yhteisetuudet – tiekunnat, osakaskunnat ja yhteismetsät

Yhteisetuuksia ovat tiekunta, osakaskunta (kuten kalastus- ja jakokunta), yhteismetsä sekä muu näihin verrattava yhteenliittymä, joka hallinnoi yhteisiä alueita tai muita kiinteistön käyttöön liittyviä oikeuksia. Yhteisetuuksia verotetaan erillisinä verovelvollisina.

Tiekunta voidaan perustaa yksityistietä koskevien asioiden hoitamista varten, tavallisesti tietoimituksessa. Tiekunnalla tarkoitetaan tieosakkaiden muodostamaa yhteisöä. Yksityisistä teistä ja niiden rakentamista ja kunnossapitoa varten perustetuista tiekunnista säädetään yksityistielaissa. Tiekunta hallinnoi yksityistietä ja siihen mahdollisesti liittyviä muita käyttöoikeuksia, kuten pysäköintialuetta tai venepaikkaa tai -laituria.

Osakaskunta muodostuu yhteisen maa- tai vesialueen osakkaista yhteisaluelain mukaisesti. Yhteisellä alueella tarkoitetaan kahdelle tai useammalle kiinteistölle yhteisesti kuuluvaa aluetta. Yhteisen alueen osakkaita ovat maa- ja vesialueiden omistajat omistustaan vastaavin osuuksin. Osakaskunta huolehtii yhteisen alueen hallinnosta sekä asioiden hoidosta. Osakaskuntia ovat esimerkiksi jako- ja kalastuskunnat.

Yhteismetsä on yhteismetsälain mukainen metsäkiinteistöille yhteisesti kuuluva alue, jota käytetään kestävän metsätalouden harjoittamiseen osakkaidensa hyväksi. Kiinteistöjen omistajat muodostavat yhteismetsän osakaskunnan. Osakkaat omistavat metsät, mutta yhteismetsän osakaskunta hoitaa ja hallinnoi niitä. Lue lisää yhteismetsästä.

Milloin yhteisetuus tarvitsee tai voi saada Y-tunnuksen?

Y-tunnus annetaan yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ) merkittäville asiakkaille. Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä ovat käytännössä sellaiset yritykset ja yhteisöt, jotka on merkitty Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) pitämään kauppa- ja säätiörekisteriin tai Verohallinnon rekisteriin verovelvoitteiden hoitamista varten. Y-tunnuksen antaminen yhteisetuuksille perustuu käytännössä aina Verohallinnon asiakasrekisteröintiin.

Yhteisetuus tarvitsee Y-tunnuksen esimerkiksi näissä tilanteissa:

  • yhteisetuus maksaa palkkoja
  • yhteisetuuden on annettava rakentamisilmoitus rakennustyömaalla tehdystä rakentamis-, korjaus- tai kunnossapitotyöstä
  • yhteisetuudella on tuloveron tai arvonlisäveron alaista toimintaa.

Tiekuntien toiminta ei yleensä ole sellaista, että edellytys Y-tunnuksen antamiselle täyttyisi. Tiekunnan verotus poikkeaa osittain muiden yhteisetuuksien verotuksesta, sillä tiekunnan yksityistielain mukaisesta toiminnasta saamat tulot ovat verovapaita.

Huomaa, että Y-tunnusta ei voida antaa vain sillä perusteella, että yhteisetuus tarvitsisi Y-tunnusta esimerkiksi pankkiasiointiin.

Miten yhteisetuus hakee Y-tunnusta?

Ilmoita yhteisetuuden tiedot perustamisilmoituksella eli Y1-paperilomakkeella. Ilmoita lomakkeen Lisätietoja-kohdassa perustelu sille, miksi yhteisetuus tarvitsee Y-tunnuksen.

Perustamisilmoitukseen tarvitaan nimenkirjoittamiseen oikeutetun henkilön allekirjoitus. Nimenkirjoitusoikeus tulee ilmetä perustamisilmoitukseen liitettävästä asiakirjasta. Perustamisilmoituksen saat yritys- ja yhteisötietojärjestelmän sivuilta (ytj.fi)

Perustamisilmoitukseen (lomake Y1) tarvittavat liitteet:

Tiekunta

  • perustamissopimus tai vuosikokouksen pöytäkirja, josta ilmenee voimassa oleva hoitokunta, nimenkirjoitusoikeudelliset henkilöt ja tiekunnan nimi
  • kopio kiinteistörekisterin otteesta, josta ilmenee tiekunnan nimi ja siihen liittyvät kiinteistötunnukset (osakasluettelo)

Osakaskunta

  • perustamissopimus tai vuosikokouksen pöytäkirja, josta ilmenee voimassa oleva hoitokunta, nimenkirjoitusoikeudelliset henkilöt ja osakaskunnan nimi
  • kopio kiinteistörekisterin otteesta, josta ilmenee osakaskunnan nimi ja siihen liittyvät kiinteistötunnukset (osakasluettelo)

Yhteismetsä

  • pöytäkirja, josta ilmenee yhteismetsän voimassa oleva hoitokunta ja nimenkirjoitusoikeudelliset henkilöt ja yhteismetsän nimi
  • kopio kiinteistörekisterin otteesta, josta ilmenee yhteismetsän nimi ja päivämäärä, jolloin yhteismetsä on merkitty Maanmittauslaitoksen kiinteistörekisteriin 

Yhteisetuuden nimi ja osoite

Verohallinto rekisteröi yhteisetuuden nimen sellaisena kuin se on Maanmittauslaitoksen kiinteistörekisterin otteella.

Verohallinto lähettää postin siihen osoitteeseen, jonka yhteisetuus on ilmoittanut Y-lomakkeella.

Valtuutus ja allekirjoitus

Jos asioit yhteisetuuden puolesta OmaVerossa, tarvitset Suomi.fi-valtuuden. Valtuuttaminen edellyttää, että yhteisetuudella on Y-tunnus. Lue lisää: Näin annat Suomi.fi-valtuuden veroasiointiin

Jos asioit yhteisetuuden puolesta paperilomakkeella, lomakkeeseen tarvitaan nimenkirjoittamiseen oikeutetun henkilön allekirjoitus. Liitä mukaan asiakirja, josta nimenkirjoitusoikeus ilmenee.

Arvonlisäverovelvollisuus, työnantajana toimiminen ja ennakkoperintärekisteröinti

Jos yhteisetuus harjoittaa arvonlisäverollista toimintaa ja vähäisen toiminnan raja ylittyy, yhteisetuuden pitää rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi. Yhteisetuus voi olla arvonlisäverovelvollinen esimerkiksi puun, maa- tai kiviaineksen myynnistä tai metsästys- tai kalastusoikeuden myynnistä.

Yhteisetuus voi halutessaan hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi, vaikka kalenterivuoden liikevaihto jäisi alle 20 000 euron. Arvonlisäverovelvolliseksi merkitseminen edellyttää, että toiminta tapahtuu liiketoiminnan muodossa.

Tiekuntien ja ojitukseen liittyvien osakaskuntien osakkaiden välistä tienhoidon tai ojien kunnossapitokustannusten jakoa ei pidetä arvonlisäverollisena liiketoimintana.

Esimerkki: Osakkaat perustavat yhteismetsän A, joka on merkitty Maanmittauslaitoksen ylläpitämään kiinteistörekisteriin. Yhteismetsä myy puuta. Myynti ylittää 20 000 euroa. Koska toiminta tapahtuu liiketoiminnan muodossa, yhteismetsä rekisteröityy arvonlisäverovelvolliseksi alkutuotannosta antamalla perustamisilmoituksen Y1. Yhteismetsä liittää ilmoitukseen liitteet, jotka on lueteltu tämän ohjeen kohdassa ”Miten yhteisetuus hakee Y-tunnusta?”. Jos yhteismetsällä on jo Y-tunnus, yhteismetsä rekisteröityy muutos- ja lopettamisilmoituksella Y4. Ilmoituksessa täytyy olla nimenkirjoittamiseen oikeutetun henkilön allekirjoitus.

Arvonlisäveron ilmoittaminen ja maksaminen

Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkityn yhteisetuuden pitää antaa arvonlisäveroilmoitus ja maksaa arvonlisävero verokautensa mukaisesti. Verokausi on kalenterikuukausi, neljännesvuosi tai vuosi. Lue lisää ilmoittamisesta ja maksamisesta:

Satunnaisesti palkkoja maksavan työnantajan ei tarvitse ilmoittautua työnantajarekisteriin. Yhteisetuus on satunnaisesti palkkoja maksava, jos jompikumpi ehdoista täyttyy:

  • Yhteisetuudella on palveluksessaan vain 1 vakituinen työntekijä.
  • Yhteisetuudella on palveluksessaan 1–5 työntekijää, joiden työsuhde ei kestä koko kalenterivuotta.

Jos yhteisetuus maksaa säännöllisesti palkkaa, lue lisää rekisteröitymisestä säännölliseksi työnantajaksi: Työnantajarekisteri.

Palkkojen ja työnantajasuoritusten ilmoittaminen

Yhteisetuuden pitää antaa tulorekisteriin palkkatietoilmoituksilla tiedot maksamistaan palkoista ja palkkioista sekä näistä toimittamistaan ennakonpidätyksistä. Tiedot on ilmoitettava aina, kun yhteisetuudella on palkanmaksua, vaikka yhteisetuus ei kuuluisi työnantajarekisteriin. Työnantajan sairausvakuutusmaksut pitää ilmoittaa työnantajan erillisilmoituksella.

Jos yhteisetuus ei kuulu työnantajarekisteriin eli se toimii satunnaisena työnantajana eikä sillä ole palkanmaksua, yhteisetuuden ei tarvitse antaa tulorekisteriin ilmoituksia.

Lue lisää: Näin ilmoitat palkat ja työnantajasuoritukset

Esimerkki: Tiekunta A alkaa maksaa palkkaa tien kunnossapitoa hoitavalle henkilölle. Koska tiekunnalla on vain yksi työntekijä, tiekunnalla ei ole velvollisuutta rekisteröityä työnantajarekisteriin. Tiekunnan pitää antaa tulorekisteriin palkkatietoilmoituksilla tiedot maksamistaan palkoista ja niistä toimittamistaan ennakonpidätyksistä sekä työnantajan erillisilmoitus työnantajan sairausvakuutusmaksusta.

Tulorekisteriin annettavia ilmoituksia varten tiekunta tarvitsee Y-tunnuksen. Tiekunta hakee Y-tunnuksen antamalla perustamisilmoituksen Y1. Tiekunta lisää Y1-lomakkeen Lisätietoja-kohtaan perustelun, miksi tiekunta tarvitsee Y-tunnuksen, ja liittää ilmoitukseen liitteet, jotka on lueteltu tämän ohjeen kohdassa ”Miten yhteisetuus hakee Y-tunnusta?”. Ilmoituksessa täytyy olla nimenkirjoittamiseen oikeutetun henkilön allekirjoitus.

 

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen ei ole pakollista. Usein yhteisetuuden toiminta on sellaista, että ennakkoperintärekisteröinnille ei ole tarvetta.

Ennakkoperintärekisteriin voidaan merkitä yhteisetuus, joka harjoittaa tai ryhtyy harjoittamaan elinkeinotoimintaa, maataloutta tai muuta tulonhankkimistoimintaa. Ennakkoperintärekisteriin merkitylle yhteisetuudelle maksetusta työ- tai käyttökorvauksesta ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä.

Lue lisää: Ennakkoperintärekisteri

Yhteisetuuden tietojen muutokset ja yhteisetuuden toiminnan päättyminen

Yhteisetuuden on ilmoitettava muutos- ja lopettamisilmoituksella Y4, jos sen perustamisilmoituksella tai tämän jälkeen antamat tiedot muuttuvat. Muutos- ja lopettamisilmoituksen saat YTJ:n sivuilta (ytj.fi).

Osoitteenmuutos

Ilmoita yhteisetuuden osoitemuutos muutos- ja lopettamisilmoituksella Y4. Ilmoitukseen tarvitaan nimenkirjoittamiseen oikeutetun henkilön allekirjoitus. Liitä mukaan asiakirja, josta nimenkirjoitusoikeus ilmenee.

Yhteisetuuden toiminnan päättyminen

Yhteisetuuden toiminta päättyy, kun se puretaan tai se yhdistyy toiseen yhteisetuuteen.

Ilmoita yhteisetuuden purkamisesta tai yhdistymisestä muutos- ja lopettamisilmoituksella Y4. Ilmoita lomakkeen Lisätietoja-kohdassa päivämäärä, jolloin yhteisetuuden toiminta päättyy. Liitä mukaan kopio kokouspöytäkirjasta, josta ilmenee yhteisetuuden tekemä päätös yhteisetuuden purkamisesta tai yhdistymisestä. Ilmoitukseen tarvitaan nimenkirjoittamiseen oikeutetun henkilön allekirjoitus. Nimenkirjoitusoikeuden täytyy käydä ilmi ilmoitukseen liitettävästä asiakirjasta.

Esimerkki: Tiekunnat A ja B yhdistyvät tiekuntaan C. Samassa yhteydessä C:n nimenkirjoitusoikeutetut henkilöt ja osoitetieto muuttuvat. A:lla ja C:llä on Y-tunnus. B:llä ei ole Y-tunnusta.

  • A antaa muutos- ja lopettamisilmoituksen Y4, jolla se ilmoittaa yhdistymisen tiekuntaan C. A liittää muutos- ja lopettamisilmoituksen mukaan kokouspöytäkirjan kopion, josta yhdistyminen ilmenee.
  • B:n ei tarvitse antaa muutos- ja lopettamisilmoitusta, koska sitä ei ole merkitty Verohallinnon rekisteriin eikä sillä ole Y-tunnusta.
  • C antaa muutos- ja lopettamisilmoituksen Y4 osoitteen muutoksesta ja liittää mukaan kopion kokouspöytäkirjasta, josta nimenkirjoitusoikeudet ilmenevät.

Syventävät vero-ohjeet

Sivu on viimeksi päivitetty 8.1.2025