Näin ilmoitat pienten yritysten EU-myynnit
Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä otetaan käyttöön 1.1.2025. Kun yrityksesi on rekisteröity pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään Suomessa, sinun pitää antaa neljännesvuosittain pienten yritysten EU-myynnin ilmoitus eli neljänneskalenterivuosi-ilmoitus OmaVerossa.
Siirry OmaVeroon, jos et ole vielä kirjautunut palveluun (avautuu uuteen ikkunaan).
- Olet välilehdellä Omat verolajit. Mene kohtaan Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä. Järjestelmä näkyy Omat verolajit - välilehdellä, kun olet rekisteröitynyt järjestelmään ja sinulle on myönnetty EX-tunnus. Valitse linkki Tee pienten yritysten EU-myynnin ilmoitus.
- Valitse Tee ilmoitus sen kauden kohdalta, jonka ilmoituksen haluat antaa. Esimerkiksi, jos kohdekausi on 1.7.–30.9., valitse kausi 30.9.2025.
- Olet ilmoituksen ensimmäisessä vaiheessa, joka on Perustiedot.
- Jos liikevaihtosi on kohdekauden aikana ylittänyt EU:n liikevaihdon raja-arvon (100 000 euroa), valitse "Kyllä". Jos valitset "Kyllä", anna ylittymisen päivämäärä.
- Valitse seuraavaksi ilmoittamistapa. Voit joko syöttää tiedot ilmoitukselle yksitellen tai ladata tiedot csv-tiedostona.
- Valitse seuraava.
4. Olet ilmoituksen toisessa vaiheessa, joka on Tiedot myynneistä.
- Lisää Suomessa ja muissa EU-maissa neljänneskalenterivuoden aikana tehtyjen tavaroiden ja palvelujen myyntien kokonaisarvo jäsenvaltioittain eriteltynä. Jos EU-maa soveltaa eri liiketoiminnan aloilla eri suuruisia raja-arvoja, ilmoita kunkin liiketoiminnan alan myynnit erikseen. Jos myyntejä ei ole, ilmoita myyntien arvoksi nolla.
- Jos olet ladannut tiedot csv-tiedostona, lataamasi tiedot näkyvät tässä vaiheessa esitäytettynä lomakkeella. Pääset vielä muokkaamaan lataamiasi liikevaihtotietoja.
- Valitse seuraava
Kun annat rekisteröitymisen jälkeen ensimmäistä kertaa pienten yritysten EU-myynnin ilmoituksen, se voi sisältää enemmän tai vähemmän liikevaihtoa, kuin mitä kyseisen neljänneskalenterivuoden aikana on tosiasiassa syntynyt.
Kun rekisteröidyt järjestelmään ja sinulle myönnetään EX-tunnus saman neljänneskalenterivuoden aikana, rekisteri-ilmoituksella ilmoittamasi liikevaihtotiedot eivät saa sisältyä ensimmäiselle neljänneskalenterivuosi-ilmoitukselle.
Esimerkki: Rekisteröidyt pienten yritysten EU-myynnin järjestelmään 13.1. Ilmoitat rekisteröinnin yhteydessä edeltävän vuoden liikevaihdon ja kuluvan vuoden liikevaihdon 12.1. saakka. Saat EX-tunnuksen helmikuussa.
Sinun pitää antaa ensimmäinen pienten yritysten EU-myynnin ilmoitus tammi-maaliskuulta (Q1), mutta ilmoita siinä liikevaihto poikkeuksellisesti ajalta 13.1–31.3. Älä ilmoita liikevaihtoa ajalta 1.1.–12.1. koska se on sisältynyt jo rekisteri-ilmoitukselle.
Jos saat EX-tunnuksen eri neljänneskalenterivuoden aikana kuin rekisteröidyt järjestelmään, muista ilmoittaa liikevaihto myös rekisteröitymisen ja järjestelmän käytön aloittamisen väliseltä ajalta.
Esimerkki: Rekisteröidyt pienten yritysten EU-myynnin järjestelmään 13.3. Ilmoitat rekisteröinnin yhteydessä edeltävän vuoden liikevaihdon ja kuluvan vuoden liikevaihdon 12.3. saakka. Saat EX-tunnuksen huhtikuussa. Sinun pitää antaa ensimmäinen pienten yritysten EU-myynnin ilmoitus huhti-kesäkuulta (Q2). Ilmoita siinä liikevaihto sekä maaliskuulta (13.3.–31.3). että ajalta 1.4.–30.6.
5. Olet ilmoituksella vaiheessa Esikatsele ja lähetä.
Tarkista tiedot. Tarvittaessa voit vielä muokata antamiasi tietoja Muokkaa-painikkeella. Kun kaikki tiedot ovat oikein, valitse Lähetä.
Pienten yritysten EU-myynnin ilmoituksella pitää ilmoittaa kaikki myynnit EU:ssa, ei pelkästään järjestelmän piiriin kuuluvia verosta vapautettuja myyntejä. Ilmoita siis myös kotimaan verollinen liikevaihto ja muissa EU-maissa syntynyt verollinen liikevaihto EU-myynnin ilmoituksella. Tämä mahdollistaa EU:n liikevaihtorajan seuraamisen. Ilmoita verollinen liikevaihto ilman arvonlisäveron osuutta.
Esimerkki: Suomeen sijoittautunut alv-rekisterissä oleva yritys on rekisteröitynyt pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään, koska yritys soveltaa verovapautta Virossa ja Tanskassa.
Yritys on rekisteröitynyt myös arvonlisäveron erityisjärjestelmään (unionin järjestelmä), koska se harjoittaa lisäksi Ruotsissa tavaroiden etämyyntiä kuluttajille. Yrityksen liikevaihto Ruotsissa ylittää Ruotsin vähäisen toiminnan rajan, joten se ilmoittaa ja maksaa myynnin arvonlisäveron Ruotsiin erityisjärjestelmässä (unionin järjestelmä).
Yritys ilmoittaa pienten yritysten EU-myynnin ilmoituksella kotimaan myynnin, myynnin Ruotsissa ja myynnin Virossa ja Tanskassa. Yritys voi hyödyntää verovapautta Virossa ja Tanskassa vain, jos sen kalenterivuoden koko liikevaihto EU:ssa jää alle 100 000 euron.
Esimerkki: Suomeen sijoittautunut yritys on Suomessa alv-rekisterissä. Lisäksi se harjoittaa 0-verokannan alaista vientimyyntiä Suomesta Kiinaan ja tavaroiden etämyyntiä kuluttajille Saksaan.
Yritys on rekisteröitynyt pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään ja soveltaa verovapautta Saksassa, koska sen myynti jää alle Saksan vähäisen toiminnan rajan. Yritys ilmoittaa pienten yritysten EU-myynnin ilmoituksella myynnin Suomessa (kotimaan myynnin ilman veron osuutta ja vientimyynnin Kiinaan), sekä myynnin Saksassa. Yritys voi hyödyntää verovapautta Saksassa vain, jos sen kalenterivuoden koko liikevaihto jää alle 100 000 euron.
Milloin pienten yritysten EU-myynnin ilmoitus pitää antaa?
Ilmoitus pitää antaa jokaiselta kalenterivuoden neljännekseltä, jonka aikana yritys on ollut rekisteröityneenä järjestelmään. Anna ilmoitus OmaVerossa viimeistään sitä kalenterivuoden neljännestä seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä, jota se koskee:
- Tammi-maaliskuu (Q1): viimeistään 30.4.
- Huhti-kesäkuu (Q2): viimeistään 31.7.
- Heinä-syyskuu (Q3): viimeistään 31.10.
- Loka-joulukuu (Q4): viimeistään 31.1.
Määräpäivä ei siirry viikonlopun tai juhlapyhän vuoksi.