Arvonlisäveron verokausi ja sen muutokset
Arvonlisäveron verokausi on ajanjakso (kuukausi, neljännesvuosi, vuosi), jolta arvonlisävero pitää ilmoittaa ja maksaa. Verokauden pituus määräytyy yrityksesi liikevaihdon perusteella.
Uusi yritys ilmoittaa verokauden pituuden yrityksen perustamisen yhteydessä. Verokauden voi valita samalla kun yritys rekisteröityy alv-rekisteriin, jolloin valittu verokausi tulee voimaan toiminnan aloittamisesta.
Yleensä verokausi on kalenterikuukausi. Jos liikevaihto on pientä, yritys voi kuitenkin hakea pidempään verokauteen:
- alle 100 000 euroa, arvonlisäveron verokausi voi olla neljännesvuosi.
- alle 30 000 euroa, arvonlisäveron verokausi voi olla neljännesvuosi tai vuosi.
Jos verokautesi on pidempi kuin kalenterikuukausi ja edellä mainitut liikevaihtorajat ylittyvät, ilmoita muutoksesta viipymättä Verohallintoon. Liikevaihtoraja määritellään kirjanpitolaissa tarkoitetun kalenterivuoden liikevaihdon tai sitä vastaavan tuoton mukaan.
Arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten verokaudet eivät ole sidoksissa toisiinsa, vaan ne voivat olla eripituiset.
Maa- ja metsätalouden harjoittajan sekä kuvataiteilijan verokausi on yleensä kalenterivuosi
Maa- ja metsätaloudenharjoittajan, muuta alkutuotantoa harjoittavan sekä kuvataiteilijan verokausi on arvonlisäverotuksessa kalenterivuosi. Liikevaihdon suuruudella ei ole merkitystä. Tämä koskee henkilöä, kuolinpesää tai yhtymää, joka ei harjoita lisäksi muuta arvonlisäverollista toimintaa.
Huom: Jos alkutuottajalla tai kuvataiteilijalla on lisäksi muutakin yritystoimintaa, arvonlisäveroilmoitus annetaan kaikesta toiminnasta yleensä kalenterikuukauden pituiselta verokaudelta. Jos toiminnan yhteenlaskettu liikevaihto on pientä, alkutuottaja tai kuvataiteilija voi hakeutua pidempään verokauteen, jonka pituus on neljännesvuosi tai vuosi.
Näin muutat verokauden pituutta tai ilmoitat muutoksista
Voit hakea muutosta verokauteen:
- OmaVerossa: Valitse välilehti Asiakastiedot ja sen jälkeen kohdasta Yritystoiminta painike Muuta verokausi.
- lomakkeella Hakemus oma-aloitteisten verojen verokauden muuttamiseksi (4071)
- muutosilmoituksella (YTJ), jos ilmoitat samalla muistakin yrityksen muutoksista.
Verokauden on oltava sama vähintään vuoden ajan. Voit siis hakea muutosta verokauden pituuteen, kun toiminnan aloittamisesta tai edellisestä muutoksesta on kulunut vähintään 12 kuukautta.
Jos kuitenkin pidennetyn verokauden liikevaihtoraja ylittyy, ilmoita muutoksesta viipymättä Verohallintoon yrityksen siirtämiseksi lyhyempään verokauteen.
Jos et ole ilmoittanut liikevaihtorajan ylittymisestä, Verohallinto voi tehdä päätöksen yrityksesi siirtämisestä lyhyempään verokauteen. Näin voidaan toimia, jos Verohallinto toteaa, että liikevaihto ei enää oikeuta pidempään verokauteen.
Mistä alkaen uusi verokausi on voimassa?
Verohallinto lähettää päätöksen verokaudesta ja tiedon, mistä alkaen uusi verokausi on voimassa. Toimi siihen asti voimassa olevan verokauden mukaisesti. Jos yrityksesi liikevaihto ylittää pidennettyä verokautta koskevan liikevaihtorajan, saat päätöksen hakemuksen hylkäämisestä. Et voi myöskään päästä pidennettyyn verokauteen, jos et ole antanut ilmoituksia ajallaan tai olet jättänyt veroja maksamatta.
Pidempi verokausi tulee voimaan hakemusta seuraavan vuoden alusta.
Esimerkki: Yrityksen verokausi on kalenterikuukausi. Yritys hakeutuu neljännesvuoden verokauteen elokuussa 2024. Uusi verokausi tulee voimaan tammikuusta 2025. Yritys antaa ensimmäisen uuden verokauden mukaisen alv-ilmoituksen tammi-maaliskuulta viimeistään 12.5.2025.
Lyhyempi verokausi tulee puolestaan voimaan hakemusta seuraavan lyhyemmän verokauden alusta. Huom. Muutosta edeltäviltä vanhan verokauden kuukausilta pitää antaa alv-ilmoitus ja maksaa arvonlisävero jo ennen vanhan verokauden mukaista määräpäivää.
Esimerkki: Yrityksen verokausi on neljännesvuosi. Yritys hakeutuu kuukauden mittaiseen verokauteen toukokuussa. Uusi verokausi tulee voimaan kesäkuun alusta. Muutosta edeltäneeltä verokaudelta (1.4.–31.5.) arvonlisävero pitää ilmoittaa ja maksaa viimeistään 12.7. Kesäkuun arvonlisävero pitää ilmoittaa ja maksaa viimeistään 12.8.
Esimerkki: Yrityksen verokausi on kalenterivuosi. Yritys hakeutuu kuukauden mittaiseen verokauteen heinäkuussa. Uusi verokausi tulee voimaan elokuun alusta. Muutosta edeltäneeltä verokauden osalta (1.1.–31.7.) arvonlisävero pitää ilmoittaa ja maksaa viimeistään 12.9. Elokuun arvonlisävero pitää ilmoittaa ja maksaa viimeistään 12.10.