Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

7K Vuokratulot – kiinteistö, täyttöohje

Ilmoita tällä lomakkeella kiinteistön vuokraamisesta saamasi vuokratulot. Ilmoita vuokratulot, vaikka niistä ei kulujen vähentämisen jälkeen jäisi verotettavaa tuloa. Ilmoita vain oma osuutesi vuokratuloista ja niihin kohdistuvista kuluista. Jos omistat kiinteistön yhdessä esimerkiksi puolisosi kanssa, molempien on täytettävä oma lomake ja ilmoitettava oma osuutensa vuokratuloista ja kuluista. Kiinteistöyhtymän osakkaat täyttävät kuitenkin kiinteistön vuokratuloista vain yhden yhteisen lomakkeen.

Jos vuokraat useita kiinteistöjä, ilmoita vuokratulot ja niihin kohdistuvat kulut erikseen jokaisesta vuokralla olevasta kohteesta.

Voit antaa tiedot joko OmaVerossa tai paperilomakkeella. Lomakkeen ja lisätietoa saat lomakesivulta. Palautusosoite on merkitty lomakkeen etusivulle.

Milloin vuokratulot pitää ilmoittaa?

Ilmoita vuokratulot heti, kun alat vuokrata kiinteistöä. Verohallinto ottaa vuokratulot huomioon veroprosentissasi tai määrää niistä ennakkoveron. Ilmoita vuokratulot OmaVerossa verokorttihakemuksen tai ennakkoverohakemuksen yhteydessä. Jos ilmoitat vuokratulot tällä lomakkeella, täytä lisäksi lomake 5010 (Verokorttihakemus ja/tai ennakkoverohakemus).

Vuokratulot pitää ilmoittaa myös esitäytetyn veroilmoituksen yhteydessä. Tiedot voivat olla veroilmoituksessa jo valmiina. Jos tietoja puuttuu tai niissä on virheitä, ilmoita vuokratulot ja kulut OmaVerossa tai tällä lomakkeella viimeistään esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivänä.

Käytä tätä lomaketta myös silloin, jos teet oikaisuvaatimuksen verotuksen päättymisen jälkeen. Täytä oikaisuvaatimus (lomake 3308) ja liitä tämä lomake vaatimukseesi. Myös oikaisuvaatimuksen voi tehdä OmaVerossa.

Jos ilmoitat vuokratuloja verokorttia tai ennakkoveroa varten, ilmoita kaikkien vuokraamiesi kiinteistöjen tiedot ja vuokratulot. Jos korjaat aiemmin esitäytetyn veroilmoituksen yhteydessä antamaasi tietoa tai haet verotuksen oikaisua, ilmoita kaikki tiedot niistä kiinteistöistä ja vuokratuloista, joita korjaus tai oikaisuvaatimus koskee.

Verohallinto saa tietoa digitaalisen alustan kautta saamistasi tuloista sekä Suomesta että ulkomailta ja valvoo näiden tietojen ilmoittamista verotuksessa. Muista aina ilmoittaa tulot esitäytetyllä veroilmoituksella.

Muut vuokratulot – valitse oikea lomake

Ilmoita osakehuoneiston vuokraamisesta saamasi tulot lomakkeella 7H (Vuokratulot ‒osakehuoneistot) ja muun omaisuuden vuokraamisesta saamasi tulot uudella lomakkeella 7L (Vuokratulot muu omaisuus).

Lomakkeilla 7H, 7K ja 7L voit ilmoittaa vuokratulot vain Suomessa sijaitsevasta omaisuudesta. Jos vuokralle antamasi kohde sijaitsee ulkomailla, ilmoita vuokratulot lomakkeella 16B (Selvitys ulkomaantuloista (pääomatulot)).

Lue lisää vuokratulojen verotuksesta.

Lue lisää satunnaisen vuokraustoiminnan verotuksesta.

1 Henkilötiedot ja verovuosi

Täytä tähän nimesi ja henkilötunnuksesi.

Ilmoita myös verovuosi eli se vuosi, jolta ilmoitat vuokratuloja.

2 Kiinteistön tiedot

Täytä tähän osaan seuraavat tiedot:

  • vuokralle antamasi kiinteistön kiinteistötunnus ja nimi
  • vuokralaisen tiedot: henkilötunnus tai Y-tunnus sekä nimi
  • ajanjakso, jonka kiinteistö on ollut vuokralla
  • omistusosuutesi eli se, kuinka monta prosenttia kiinteistöstä omistat
  • vuokralle annettujen neliöiden määrä, jos vain osa rakennuksesta on vuokrattuna
  • saamasi vuokratulon määrä bruttona (älä siis vähennä tulosta kuluja). Jos omistat kiinteistön yhdessä esimerkiksi puolisosi kanssa, ilmoita vain oma osuutesi vuokratulosta.

Onko vuokralaisia tai vuokrausjaksoja ollut vuoden aikana useita / enemmän kuin yksi?

Jos kiinteistössä on ollut vuoden aikana useita vuokralaisia, jätä kohta "Vuokralaisen henkilötunnus tai Y-tunnus" tyhjäksi. Merkitse silloin vuokralaisen nimen tilalle teksti "useita".

Jos kiinteistö ei ole ollut vuokralla yhtäjaksoisesti vaan useissa jaksoissa vuoden aikana, merkitse  vuokra-ajaksi koko vuosi muodossa 1.1.20xx–31.12.20xx.

3 Vuokratuloihin kohdistuvat kulut (ilmoita vain oma osuutesi)

3.1 Ilmoita maksamasi vuosikorjauskulut. Ilmoita kulut sen vuoden kustannuksiksi, jonka aikana olet maksanut ne.

Mitä tarkoitetaan vuosikorjauksella?

3.2 Ilmoita muut vuokrattuun omaisuuteen kohdistuvat kulut. Merkitse muihin kuluihin esim. vakuutusmaksut, kiinteistövero, sähkö, vesi, lämpö, jätevesikulut, puhtaanapitokulut ja maan- vuokrakulut.

Jos olet ottanut velan kiinteistön hankintaa varten, älä ilmoita velan korkoja tällä lomakkeella. Kyse on tulonhankkimisvelasta, jonka voit ilmoittaa OmaVerossa. Voit ilmoittaa tiedot esitäytetyn veroilmoituksen yhteydessä myös lomakkeella 50B (Pääomatulot ja niistä tehtävät vähennykset) tai verokortti- ja ennakkoverohakemusta varten lomakkeella 5010.

3.3 Täytä ensin poistolaskelma lomakkeen osaan 4. Siirrä sitten kohdan 4.5 luku eli verovuoden poisto tähän kohtaan.

3.4 ja 3.5: Laske ja ilmoita verotettava vuokratulo eli vuokratulojen ja niihin liittyvien kulujen erotus. Jos vuokratulosta jää voittoa, merkitse se kohtaan 3.4. Jos kulut ovat suuremmat kuin vuokratulot eli vuokraamisesta tulee tappiota, merkitse se kohtaan 3.5.

4 Poistolaskelma (ilmoita vain oma osuutesi)

Poistot tarkoittavat sitä, että voit vähentää vuokratulosta esimerkiksi rakennuksen ja irtaimen omaisuuden hankintaan liittyviä kustannuksia. Tekemällä poistoja voit vähentää ja jaksottaa vuokrattavien rakennusten, kalusteiden, kodinkoneiden ja muun irtaimen omaisuuden hankintamenoja sekä pitkävaikutteisia menoja (esimerkiksi piha-alueen asfaltointimenoja). Lue tarkemmin, millaisesta omaisuudesta voit tehdä poistoja.

Jos omistat kiinteistön yhdessä esimerkiksi puolisosi kanssa, muista ilmoittaa vain omistusosuutesi mukainen osa hankintahinnasta sekä poistolaskelman muista tiedoista.

Jos kiinteistöllä on enemmän kuin kaksi rakennusta, joista teet poistoja, voit laskea yhteen useamman rakennuksen hankintamenot ja ilmoittaa tiedot näiden rakennusten poistoista.

Merkitse tämän osan alkuun seuraavat tiedot:

  • oma osuutesi koko kiinteistön hankintahinnasta
  • käyttämäsi poistoprosentit:
    • Myymälä-, varasto-, tehdas- tai työpajarakennuksesta voi tehdä enintään 7 %:n poiston.
    • Asuin- tai toimistorakennuksesta voi tehdä enintään 4 %:n poiston.
    • Kiinteistöön kuuluvasta irtaimesta omaisuudesta voi tehdä enintään 25 %:n poiston.

4.1 Vuokratun rakennuksen tai omaisuuden osuus kiinteistön hankintahinnasta: Ilmoita vuokratun rakennuksen tai omaisuuden osuus koko kiinteistön hankintahinnasta. Rakennuksen hankintamenoon ei lasketa mukaan tontin hankintahintaa eikä tontin hankinnasta aiheutuneita kuluja, esimerkiksi tontin osuutta varainsiirtoverosta, liittymismaksuja eikä korvauksia kadun tai viemärin rakentamisesta.

4.2 Poistamaton hankintameno verovuoden alussa: Ilmoita poistamaton hankintameno verovuoden alussa. Poistamattomalla hankintamenolla tarkoitetaan hankintahintaa, joka on jäljellä, kun alkuperäisestä hankintahinnasta on vähennetty edellisinä vuosina tehdyt poistot.

4.3 Lisäykset verovuonna: Ilmoita omaisuuden hankintamenoon tehdyt lisäykset, esimerkiksi vuoden aikana maksamasi perusparannusmenot. Perusparannusta ovat rakennuksen laajentaminen, muutostyöt, uudistustyöt ja muut vastaavat toimenpiteet.

4.4 Poistamaton hankintameno lisäysten jälkeen: Laske kohtien 4.2 ja 4.3 luvut yhteen eli ilmoita poistamaton hankintameno lisäysten jälkeen. Jos et ole tehnyt lisäyksiä verovuonna, merkitse kohtaan sama luku kuin kohtaan 4.2.

4.5 Verovuoden poisto: Laske poiston määrä eli käyttämäsi poistoprosentin mukainen osuus poistamattomasta hankintamenosta. Laske yhteen tämän rivin kaikkien sarakkeiden poistot ja siirrä summa kohtaan 3.3.

4.6 Poistamaton hankintameno verovuoden lopussa: Vähennä kohdan 4.4 määrästä Verovuoden poisto ja merkitse erotus tähän.

Esimerkki: Olet hankkinut kiinteistön 100 000 euron kauppahinnalla. Kauppahinnasta tontin osuus on 20.000 euroa ja rakennuksen osuus 80 000 euroa. Kiinteistö on ollut vuokralla koko vuoden. Haluat vähentää vuokratulosta rakennuksen hankintamenosta tehtävän poiston. Voit tehdä rakennuksesta enintään 4 %:n eli 3 200 euron poiston. Jäljelle jäävä 76 800 euroa on poistamaton hankintameno verovuoden lopussa. Seuraavana verovuotena poisto lasketaan tästä määrästä.

Päivää ja allekirjoita lomake. Ilmoita myös puhelinnumero, josta sinut tavoittaa päivisin.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 29.10.2018