Aktiebolag – beakta dessa när du lämnar skattedeklarationen
Nyhet, 5.4.2024För en stor del av aktiebolagen närmar sig den utsatta tiden för skattedeklarationen. Skattedeklarationen ska lämnas inom fyra månader från räkenskapsperiodens utgång, alltså de bolag vars räkenskapsperiod gått ut i december 2023 ska lämna sin skattedeklaration senast den 30 april 2024.
I vilka situationer ska ett aktiebolag lämna en skattedeklaration?
Ett bolag ska alltid lämna en skattedeklaration om det har haft inkomster, utgifter, tillgångar, skulder eller andra sådana uppgifter under skatteåret som påverkar beskattningen. Skattedeklarationen ska också lämnas när ingen verksamhet har förekommit, verksamheten har avbrutits eller bolaget har försatts i konkurs. Observera att deklarationen alltid ska lämnas om Skatteförvaltningen ber om det exempelvis i ett anvisningsbrev.
Bokslutet ska anmälas till handelsregistret även om företaget inte har verksamhet eller inte lämnar en skattedeklaration.
Om bolaget lämnar skattedeklarationen eller uppgifter i den för sent kan det leda till förseningsavgift eller skatteförhöjning.
Lämna skattedeklarationen med bilagor elektroniskt
Skattedeklarationen och dess bilagor ska lämnas elektroniskt. Deklarationen kan lämnas antingen i MinSkatt, som en fil via Ilmoitin.fi eller via ett programmeringsgränssnitt. Skicka elektroniskt också alla bilageblanketter och bifogade filer (t.ex. bokslut) till skattedeklarationen. Kontrollera vilka bokslutsuppgifter ett bolag ska lämna.
Skatteförvaltningen förmedlar automatiskt alla de bokslutsuppgifter till handelsregistret som du har lämnat i e-tjänsten och namngett enligt de bilagetyper som reserverats för bokslutsuppgifter. Du kan också skicka bokslutsuppgifterna elektroniskt efter att du har lämnat skattedeklarationen.
Deklarera uppgifter om dividendutdelning
Ange uppgifterna om en dividendutdelning i skattedeklarationen, om bolaget har fattat ett beslut om dividendutdelning och bokslutet har fastställts. Om beslutet om vinstutdelning fattas först efter att du har lämnat skattedeklarationen, ska du skicka uppgifterna till Skatteförvaltningen inom en månad från att beslutet har fattats.
Om du lämnar skattedeklarationen i MinSkatt ska du också göra nödvändiga kompletteringar i MinSkatt. Om du lämnar deklarationen via en annan elektronisk kanal, ska du helst komplettera deklarationen via samma kanal.
Alla elektroniska deklarationskanaler kan användas för att deklarera innan beskattningen slutförs. Du kan lämna uppgifter om vinstutdelningen i MinSkatt och via Skatteförvaltningens gränssnittstjänst inom 15 månader efter att bolagets räkenskapsperiod har gått ut och via andra elektroniska kanaler inom 10 månader efter utgången av räkenskapsperioden. Läs mer om att lämna uppgifter om dividendutdelning.
Från och med ingången av 2024 har ett nytt gränssnitt varit tillgängligt för att lämna uppgifter om vinstutdelningar. Via gränssnittet kan aktiebolag och andelslag anmäla uppgifter om vinstutdelningar, såsom utdelade dividender och extra dividender, efter att de lämnat skattedeklarationen. Gränssnittet är öppet i 15 månader efter utgången av räkenskapsperioden. Bokföringsbyråer kan också använda gränssnittet när de lämnar uppgifter om vinstutdelningar på sina företagskunders vägnar.
Om revisionsberättelsen och protokollet från bolagsstämman ännu inte är tillgängliga när skattedeklarationen ska lämnas
Om revisionsberättelsen och protokollet från bolagsstämman ännu inte är tillgängliga ska du lämna bokslutet som bilaga till skattedeklarationen. Komplettera skattedeklarationen senare med revisionsberättelsen och uppgifterna från bolagsstämman.
Om bokslutet inte har bekräftats kan bokslutet skickas endast i bruk för Skatteförvaltningen genom att välja "Bokslut endast för Skatteförvaltningen” som typ av bilaga. Om bilagetypen är "Bokslut” förmedlas uppgifterna också till handelsregistret.
Kom ihåg att deklarera ändringar i aktiekapitalet efter räkenskapsperiodens utgång
Ange i skattedeklarationen sådana ändringar i aktiekapitalet som har skett efter utgången av räkenskapsperioden. Lämna exempelvis de uppgifter som gäller aktiebolagets aktieemissioner, ändringar i aktiekapitalet och i antalet aktier.
Observera att du i skattedeklarationen i punkten ”Antalet egna aktier som bolaget besitter vid utgången av räkenskapsperioden” endast ska ange antalet aktier som var i bolagets besittning vid utgången av räkenskapsperioden för 2023. Du ska alltså inte ange hela aktieantalet enligt bolagets aktiestock eftersom det matematiska värdet på aktierna då kan bildas felaktigt.
Observera dessa om bolaget har bedrivit internationell verksamhet
Det går att yrka på att sådan avräkningsbar skatt som betalats i utlandet ska avräknas från de skatter som betalas i Finland för det skatteår då inkomsten från utlandet beskattas i Finland. Yrkandet på avräkning lämnas med blankett 70. Dessutom går det att du yrka på att utländska skatter för tidigare skatteår ska avräknas om de inte har kunnat avräknas tidigare, eftersom beloppet av den inkomstskatt som betalats till Finland har varit mindre än den utländska skatt som ska räknas av. Läs mer i anvisningen till blankett 70.
Om bolaget har ett fast driftställe utomlands ska du ange resultatet för det fasta driftstället utomlands på blankett 75, till exempel i MinSkatt. Ange också eventuella förluster för ett bolagiserat utländskt fast driftställe för tidigare år. Dessa förluster läggs till moderbolagets resultat.
När slutförs beskattningen av aktiebolag?
Varje bolag har ett eget slutdatum för beskattningen vilket finns antecknat på beskattningsbeslutet. Beskattningen slutförs dock senast 10 månader efter att räkenskapsperiodens sista kalendermånad har gått ut.
Förfallodagen för en eventuell kvarskatt är den 3 dagen i den andra månaden efter den månad då beskattningen slutförts. Kvarskatten kan inte betalas innan beskattningen har slutförts, eftersom betalningen då inte kan allokeras rätt.
Korrigering och komplettering av skattedeklarationen
Du kan komplettera eller korrigera skattedeklarationen till och med slutdatumet för beskattningen. Den nya deklarationen ersätter den tidigare deklarationen i sin helhet. Om du lämnar en ny deklaration, ska du utöver de korrigerade uppgifterna också lämna på nytt de uppgifter som redan varit korrekta. Du kan använda den tidigare deklarationen som mall.