Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Skatteförvaltningen godkände cirka 2,6 miljarder euro i avdrag för kostnader för förvärvande av inkomst i beskattningen för 2022 – alla löntagare får automatiskt 750 euro i avdrag

Skatteförvaltningens meddelande, 24.4.2024

I den senast slutförda beskattningen, alltså för skatteår 2022, beviljade Skatteförvaltningen nästan tre miljoner löntagare avdrag för utgifter för förvärvande av inkomst. Utgifterna för förvärvande av inkomst dras av från löneinkomsterna och de sänker beloppet av den beskattningsbara förvärvsinkomsten.

Mest avdrag, cirka 1,8 miljarder euro, uppkom av avdragen för förvärvande av inkomst. Det är ett avdrag på 750 euro som Skatteförvaltningen gör för alla löntagare på tjänstens vägnar. Ledande skattesakkunnig Anna-Leena Rautajuuri från Skatteförvaltningen berättar att avdrag för inkomstens förvärvande täcker de utgifter som förvärvandet av löneinkomster orsakar för personer. De utgifter för förvärvande av inkomster som avdraget som beviljas alla täcker, är exempelvis kostnader för facklitteratur eller arbetsredskap som personen själv köper.
– Avdraget som görs alla löntagare täcker inte resekostnader mellan bostaden och arbetsplatsen och inte heller medlemsavgifter till arbetsmarknadsorganisationer och arbetslöshetskassor. Dessa kan löntagaren själv ange på skattedeklarationen utöver det avdrag som Skatteförvaltningen gjort, om de inte redan finns färdigt på den förhandsifyllda skattedeklarationen, säger Rautajuuri.

Om det uppkommer mer utgifter för förvärvande av inkomst än 750 euro under skatteåret kan dessa utgifter anges på skattedeklarationen. Så kan det vara exempelvis om en person har distansarbetat på heltid under året. Då kan hen göra ett schablonmässigt avdrag för arbetsrum på 940 euro.

Det går också att deklarera kostnader för förvärvande av inkomst enligt de faktiska kostnaderna.
– Det går att dra kostnaderna exempelvis för en utbildning som en betalat själv om kostnaderna för utbildningen överstiger 750 euro och om den är nödvändig för att upprätthålla de yrkeskunskaper som behövs för arbetsuppgifterna. Också kostnader för arbetsredskap och facklitteratur som överstiger gränsen på 750 euro kan dras av enligt de faktiska kostnaderna, säger Rautajuuri.

År 2022 godkände Skatteförvaltningen 830 miljoner euro i avdrag för sådana utgifter för förvärvande av inkomst som baserade sig på faktiska kostnader.

Vanliga levnadskostnader kan inte dras av

Anna-Leena Rautajuuri påminner att det i beskattningen inte går att dra av sådana utgifter som inte anknyter till inkomstförvärv och som uppkommer för personen i vilket fall som helst. I beskattningen kallas dessa utgifter för sedvanliga levnadskostnader.
– Sedvanliga levnadskostnader är exempelvis kostnader för att köpa hem vanliga apparater, alltså exempelvis en telefon, kamera eller television, även om apparaten delvis används för inkomstförvärv.
– Inte heller kostnader för beställningen av tidningar eller sedvanliga kostnader för kläder är avdragbara även om någon i och med arbetet behöver köpa nya kläder oftare än vanligt. Endast kostnader för kläder som endast kan användas för arbetsuppgifter får dras av. Sådana är exempelvis skyddsskor om arbetstagaren har varit tvungen att skaffa dem själv, förklarar Rautajuuri.

Ökade levnadskostnader för arbetsresor kan däremot dras av om arbetsgivaren inte betalar ut dagtraktamente eller kostnadsersättning. Ökade levnadskostnader är exempelvis extra måltidskostnader som en arbetsresa orsakat eller kostnader för samtal till utomlandet.

Läs mer:
Kundanvisning: Utgifter för förvärvande av inkomst
Kundanvisning: Oavdragbara utgifter
Kundanvisning: Distansarbete och avdrag
Akta dig för en allmän missuppfattning om resekostnadsavdrag – i verkligheten beviljas avdraget enligt det billigaste fortskaffningsmedlet

Sidan har senast uppdaterats 24.4.2024