Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Större skattenytta av resekostnader än tidigare – kontrollera att kostnaderna för resor mellan hemmet och arbetsplatsen antecknats rätt i skattedeklarationen

Skatteförvaltningens meddelande, 19.4.2023

Ansök om avdrag för kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen nu, alltså kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen och komplettera den vid behov. Om du använde munskydd i kollektivtrafiken under dina arbetsresor kan du dra av kostnaderna för användningen av munskydd mellan den 1 januari och 14 april 2022.

Det går nu att ansöka om mer avdrag för kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen för i fjol eftersom maximibeloppet av resekostnadsavdraget steg temporärt i fjol.

Det går att ansöka om högst 8 400 euro i resekostnadsavdrag i stället för det tidigare beloppet på 7 000 euro.

- Om resekostnadsavdraget uppgår till det maximala 8 400 euro i stället för det tidigare beloppet på 7 000 euro är den ekonomiska vinsten cirka 500–600 euro mer än tidigare. Personens inkomster och andra avdrag påverkar visserligen den exakta ekonomiska nyttan av avdraget, säger överinspektör Pyry Ilmarinen på Skatteförvaltningen.

Uppskattningsvis 600 000 arbetstagare drar nytta av det temporärt höjda resekostnadsavdraget. Nyttan är i medeltal 240 euro.

Det lönar sig genast att kontrollera i den förhandsifyllda skattedeklarationen att uppgifterna om resekostnadsavdraget är rätt. Avdraget för resekostnader kan ansökas endast för tiden i arbete och på basis av förverkligade resekostnader. Det är lättast att granska och komplettera den förhandsifyllda skattedeklarationen i MinSkatt.

De vanligaste utsatta datumen för den förhandsifyllda skattedeklarationen är den 9 maj, den 16 maj och den 23 maj.

- Skatteförvaltningen har eventuellt fyllt i resekostnaderna färdigt i skattedeklarationen på basis av kostnaderna för tidigare år men det är på var och ens eget ansvar att försäkra sig om att de automatiskt ifyllda uppgifterna i skattedeklarationen säkert stämmer. Arbetsplatsen har exempelvis kunnat bytas eller så har andelen av arbete på distans ökat. Å andra sidan är det också möjligt att resorna till arbetsplatsen ökat när många av oss återvänt till arbetsplatsen efter coronan, säger Ilmarinen.

Resekostnadsavdraget har en självrisk på 750 euro, det lönar sig alltså inte att deklarera lägre resekostnader än detta.

Mer än tidigare i avdrag också för användningen av egen bil

Också det avdrag per kilometer som hänför sig till användningen av egen bil under resorna mellan hemmet och arbetsplatsen höjdes temporärt i fjol. Höjningen är fem cent per kilometer.

För dem som får avdraget enligt användningen av egen bil är avdraget 0,30 euro per kilometer. Avdraget för en bruksförmånsbil är 0,24 euro per kilometer.

Kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen med egen bil kan dras av endast om vissa villkor uppfylls: Hur ska jag i beskattningen dra av kostnaderna för resor mellan bostaden och arbetsplatsen

Höjningen av maximibeloppet av resekostnadsavdraget och den temporära höjning som hänför sig till användningen av egen bil gäller även i år.

Avdrag för munskydd kan ansökas för resor till och från arbetsplatsen under början av året 2022

Den nationella rekommendationen att använda munskydd var i kraft fram till den 14 april 2022.

För giltighetstiden för rekommendationen att använda munskydd kan en arbetstagare dra av två euro per varje sådan dag då hen åkt resan mellan hemmet och arbetsplatsen med kollektivtrafik och använt munskydd som hen själv köpt. Ingen separat redogörelse behövs för avdragen på två euro.

- Munskyddskostnader kan dras av som en del av resekostnaderna och sålunda är det bra att komma ihåg att det inte lönar sig att deklarera munskydds- och resekostnader om inte självrisken på 750 euro överskrids, säger Ilmarinen.

Resekostnadsavdraget är det vanligast gjorda skatteavdraget. År 2021 gjorde 716 000 personer resekostnadsavdrag i sin beskattning, och totalt 1,5 miljarder euro beviljades i avdrag från löneinkomster. Antalet personer som fått resekostnadsavdrag sjönk under coronaåren 2020–2021 jämfört med de föregående åren.

FAKTA: Skattedeklarationsvåren 2023

  • Tiden för att kontrollera och komplettera skattedeklarationen är nu inne för de flesta. De förhandsifyllda skattedeklarationerna för alla löntagare och pensionärer finns i MinSkatt och anländer hem per post före utgången av april.
  • För löntagare och pensionärer är de utsatta dagarna för att komplettera skattedeklarationen den 9, 16 och 23 maj. Den egna utsatta dagen visas i den förhandsifyllda skattedeklarationen. I MinSkatt är det möjligt att komplettera skattedeklarationen ännu på den utsatta dagen. Om deklarationen lämnas på en pappersblankett ska blanketten vara framme hos Skatteförvaltningen på den egna utsatta dagen.
  • Den utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen för firmaföretagare, jord- och skogsbruksidkare samt deras makor och makar var den 3 april. Om du har glömt att deklarera uppgifter ska du läsa anvisningarna här och agera genast. 
    Skatteförvaltningen skickar allt som allt 5,5 miljoner förhandsifyllda skattedeklarationer under våren.

Mer information till kunder:

Information om skatteavdrag för de resekostnader som orsakas av arbete

Tidigare om ämnet:

Nu går det att få mer i hushållsavdrag än tidigare – ansök om skattenytta bland annat av vårdarbete, städning eller renovering

De förhandsifyllda skattedeklarationerna finns nu i MinSkatt – kontrollera och komplettera

Sidan har senast uppdaterats 19.4.2023