Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Skatteförvaltningen förutspår ett rekordår för virkesförsäljningen 2022 – just nu är det aktuellt för hundratusentals personer att fylla i skogsskattedeklarationen

Skatteförvaltningens meddelande, 15.2.2023

I år skickas inga skattedeklarationsblanketter på papper till skogsägarna, utan ägarna uppmuntras att lämna skattedeklarationen för skogsbruk elektroniskt i MinSkatt. Utgifterna kan dras av på skattedeklarationen även om det inte finns några skogsbruksinkomster för i fjol.

Virkeshandeln var livlig i fjol. Naturresursinstitutets statistik över virkeshandeln för 2022 är ännu inte helt färdig men överinspektör Kari Pilhjerta från Skatteförvaltningen uppskattar att virkessäljarna kan ha fått mer inkomster i fjol än året innan.

- I slutet av 2022 steg virkespriset betydligt, så det kan hända att virkesförsäljningen för 2022 ger mer beskattningsbar inkomst till finländare än för året 2021. När priserna är höga kan också de skogsägare aktiveras att sälja som gör det mer sällan, säger Pilhjerta.

År 2021 fick finländarna nästan 2 miljarder euro av virkesförsäljning, vilket är nästan 30 procent mer än år 2020.

Tiden är inne för skogsskattedeklarationen för 2022: för dem som endast bedriver skogsbruk är den utsatta dagen för skattedeklarationen den 28 februari 2023. Om en skogsägare utöver skogsbruk också bedriver jordbruk eller näringsverksamhet, är den utsatta dagen för skogsskattedeklarationen den 3 april 2023.

Skattedeklarationen för skogsbruk kan lämnas av cirka 400 000 skogsägare. Skogsägaren kan vara en privatperson, ett dödsbo eller en beskattningssammanslutning.

Om skogsägaren är mervärdesskatteskyldig ska också mervärdesskatten deklareras och betalas senast den 28 februari 2023.

Största delen av skogsägarna använde MinSkatt redan i fjol

Skatteförvaltningen skickade inte skattedeklarationsblanketter på papper till skogsägarna. Det är lättast att fylla i skattedeklarationen för skogsbruk i MinSkatt. Av de skogsägare som inte hade inkomster av jordbruk eller näringsverksamhet fyllde 80 procent sin skattedeklaration elektroniskt i fjol.

- Förra våren fick vi gott om positiv respons av skogsägarna på att fylla i skogsskattedeklarationen i MinSkatt. Den elektroniska blanketten ansågs som lätt att använda och tydlig, säger Pilhjerta.

Vid behov går det att på skatt.fi skriva ut pappersblanketten för skogsskattedeklarationen. Skattedeklarationen på papper ska vara framme hos Skatteförvaltningen senast på den utsatta dagen.

Skogsbruksförluster kan dras av från övriga skatter

Många skogsägare tror att skattedeklarationen för skogsbruk endast ska fyllas i när det finns inkomster av skogsbruk. Utgifter för skogsbruket kan dras av på skattedeklarationen även om det inte finns några inkomster. Vanliga kostnader som dras av i skogsbeskattningen är skogsförsäkringspremier, medlemsavgifter till en skogsvårdsförening och resekostnader.

Om det finns mera utgifter än inkomster av skogsbruket, blir resultatet förlustbringande.

- Det är rätt vanligt att skogsägaren inte säljer virke från sin skog varje år. Om det ändå finns utgifter avdras det förlustbringande resultatet av skogsbruket från övriga eventuella kapitalinkomster. Och om det inte finns några kapitalinkomster minskar förlusten det skattebelopp som betalats på förvärvsinkomsterna, säger Pilhjerta.

Om det finns så lite skatter på förvärvsinkomsten att det inte går att dra av förlusterna av skogsbruket från dem fastställs den oavdragna andelen som förlust inom kapitalinkomstslaget. Den kan dras av inom de följande 10 åren från kapitalinkomster.

Av den som deklarerade skogsbruksuppgifter år 2021 hade 40,5 procent inkomst av skogsbruk och 50,7 procent förlust. Resten gjorde ett nollresultat.

Resekostnadsavdraget för skogsbruk steg till 0,30 euro per kilometer

Resekostnadsavdraget för skogsbruk steg i fjol. När egen bil används i skogsbruket kan användningen dras av i beskattningen enligt de verkliga kostnaderna men utan närmare utredning av kostnaderna är avdraget 0,30 euro per kilometer.

- En körjournal ska föras över körningarna inom skogsbruket men den behöver inte bifogas till skattedeklarationen. Vid behov ber vi om att få se körjournalen, säger Pilhjerta.

Också vissa andra skogsbruksavdrag har höjts jämfört med tidigare år på grund av att den allmänna kostnadsnivån stigit.

  
Ytterligare information:

Information om skattedeklarationen för skogsbruk

Information om mervärdesskattedeklarationen för skogsägare

Inkomster av virkesförsäljning 

Sidan har senast uppdaterats 15.2.2023