Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Preliminära uppgifter: i år kommer kommunerna att få mer än två miljarder euro i fastighetsskatt för första gången

Skatteförvaltningens meddelande, 31.3.2022

Enligt Skatteförvaltningens preliminära uppgifter blir intäkterna från fastighetsskatterna i år cirka 93 miljoner euro (+4,7 %) högre än i fjol. Skatteförvaltningen samlar in 2,1 miljarder euro i fastighetsskatt i år. I år överstiger det insamlade fastighetsskattebeloppet två miljarder euro för första gången.

Det insamlade fastighetsskattebeloppet har varit progressivt från och med 1997. Orsakerna till ökningen har varierat från år till år.

Debiterade fastighetsskatter åren 1995–2022.

– I år har ökningen särskilt berott på att beskattningsvärdena på byggnader har ökat eftersom återanskaffningsvärdena på dem har höjts. Orsaken till den gjorda höjningen är att byggnadskostnaderna har ökat. I fjol berodde de ökade fastighetsskatteintäkterna däremot i huvudsak på de höjningar i fastighetsskattesatserna som kommunerna gjorde, berättar överinspektör Jenna Lempiäinen som ansvarar för fastighetsskattestatistiken på Skatteförvaltningen.

Fastighetsskatten för 2022 baserar sig på fastighetens beskattningsvärde för 2021 och på den fastighetsskattesats som den kommun där fastigheten är belägen har fastställt för 2022. Skatteförvaltningen samlar in fastighetsskatterna och redovisar dem i sin helhet till den kommun där fastigheten är belägen.

Kommunerna i Nyland får 35 procent av den insamlade fastighetsskatten, ökningen störst på Åland

Av de preliminära uppgifterna framgår att de Nyländska kommunerna får mest fastighetsskatteinkomster även i år.

De Nyländska kommunernas andel är 35 procent av alla fastighetsskatter i hela landet. De näst största andelarna har kommunerna i Birkaland (8,6 %) och Egentliga Finland (7,6 %).

Fördelningen av fastighetsskatterna enligt landskap 2022, preliminär uppgift. Andel av alla fastighetsskatter i hela landet.

Enligt de preliminära uppgifterna ökar fastighetsskatteintäkterna mest på Åland (+32,4 %). Ökningen beror främst på att flera fastighetsskattesatser i Mariehamn höjdes för 2022.

De influtna intäkterna av fastighetsskatt kommer att minska jämfört med år 2021 endast i Mellersta Österbotten (-1,3 %). De mindre intäkterna beror på att kommunerna i området har sänkt sina fastighetsskattesatser.

Största delen av fastighetsskatterna kommer från byggnader, marken har mindre betydelse

Beskattningsvärdet och skatten på en fastighet fastställs separat för marken och byggnaderna.

Beskattningsvärdena på mark har beräknats utifrån kommunvisa tomtpriskartor och anvisningar om värdering.

Beskattningsvärdet på byggnader och konstruktioner grundar sig på återanskaffningsvärdet och på åldersavdraget från dem: ju äldre byggnad, desto mindre värde. Med byggnadens återanskaffningsvärde avses en uppskattning av de sannolika byggnadskostnaderna för ett motsvarande nybygge, om byggnaden vid uppskattningstidpunkten uppförs på samma plats.

Återanskaffningsvärdena för 2021 höjdes med 4,2 procent eftersom byggnadskostnadsindexet ökade. På grund av åldersavdragen kan ökningen av beskattningsvärdena på byggnader visserligen vara mindre.

– Vilken andel av fastighetsskatten samlas in på byggnader, vilken på mark, varierar mycket från landskap till landskap. Till exempel i Nyland är markens andel av fastighetsskatten betydligt större än i övriga landskap, berättar Lempiäinen.

När läget i hela Finland betraktas kommer största delen av fastighetsskatterna på fastigheter från byggnader.

I de kalkylerade fastighetsskatteuppgifterna har också mindre än 10 euro i fastighetsskatt beaktats. Därför är de debiterade fastighetsskatterna lite mindre än de kalkylerade fastighetsskatterna.

Kalkylerad fastighetsskatt skatteåren 2014–2022.

Kalkylerad fastighetsskatt på byggnader, miljarder euro Kalkylerad fastighetsskatt på mark, miljarder euro

Det insamlade fastighetsskattebeloppet kan ännu ändras från det preliminära när fastighetsägarna kompletterar sin skattedeklaration

Fastighetsägarna ska kontrollera och vid behov komplettera fastighetsskattedeklarationen senast den 10 maj.

Fastighetsbeskattningen för 2022 slutförs i slutet av oktober. Efter det publicerar Skatteförvaltningen den slutgiltiga statistiken över fastighetsskatterna.

Ansvariga för ekonomin i kommunen: bekanta er med de preliminära uppgifterna om fastighetsskatten

Skatteförvaltningen rekommenderar att de som svarar för ekonomin i kommunen bekantar sig med de preliminära fastighetsskatteuppgifterna. De preliminära uppgifterna ger information om bland annat:

  • i hur många kommuner fastighetsskattesatserna ökade och minskade
  • hur beskattningsvärdena på fastigheter har utvecklats
  • hur den insamlade fastighetsskatten fördelas mellan byggnader och mark
  • hur fastighetsskatten samlas in per kommun.

Läs hela översikten:
Skatteförvaltningens statistik: Preliminära uppgifter om fastighetsbeskattningen för 2022

Annat om temat:
Skatteförvaltningens meddelande 16.3 Fastighetsskattedeklarationerna är nu i MinSkatt – det finns 16 miljoner euro i obetalade fastighetsskatter för i fjol - skatt.fi
Finansministeriets meddelande 25.3 Reformen av fastighetsbeskattningen på remiss – Finansministeriet (vm.fi)

Sidan har senast uppdaterats 31.3.2022