Vad ändras i beskattningen 2025?

Nyhet, 11.12.2024

Det kommer några betydelsefulla ändringar i beskattningen nästa år. Skattekorten träder i kraft redan vid ingången av januari vilket gör det lättare att följa med att skatteprocenten är rätt. Det fås mindre i hushållsavdrag än tidigare. De utsatta dagarna för skattedeklarationerna för privatpersoner tidigareläggs till april. Momsbeskattningen ändras i fråga om skattesatserna för produkter och tjänster samt beträffande små företag.

Skattekorten träder i kraft genast från ingången av året, alltså den 1 januari. Tidigare har skattekorten trätt i kraft vid ingången av februari. Inkomstgränsen på skattekortet beräknas i fortsättningen för hela året, alltså för 12 månader. Önskemålet om ändringen har kommit från kunderna eftersom det blir lättare att följa med skatteprocenten och inkomstgränsen i och med ändringen.

Det kommer flera ändringar i hushållsavdraget vid ingången av året. Maximibeloppet av avdraget sjunker till 1 600 euro. Också avdragsprocenten minskar och självrisken stiger från 100 euro till 150 euro. För avstående från oljeuppvärmning är avdraget fortfarande förhöjt.

För resorna mellan hemmet och arbetsplatsen går det att få lika mycket i avdrag som år 2024, alltså högst 7 000 euro. Också självrisken förblir 900 euro.

De utsatta dagarna för förhandsifyllda skattedeklarationer tidigareläggs från och med nästa vår. År 2025 är de utsatta dagarna 15.4, 22.4 och 29.4. De förhandsifyllda skattedeklarationerna kommer till MinSkatt senast den 27 mars och de skickas per post till dem som inte har valt elektronisk kommunikation med myndigheter (Suomi.fi-meddelanden). Också den utsatta dagen för att kontrollera fastighetsskattebeslutet tidigareläggs och den infaller den 15 april nästa vår. Inga ändringar är på kommande i de utsatta dagarna för skattedeklarationerna för företag.

Dröjsmålsräntan och krediteringsräntan stiger med 0,5 procentenheter. Dröjsmålsräntan på en för sent betalad arvsskatt är 8 procent. Dröjsmålsräntan på andra skatteslag stiger till 11,5 procent. Den nedsatta dröjsmålsräntan stiger till 6,5 procent och krediteringsräntan på skatteåterbäringar till 2,5 procent.

Det kommer ändringar i momssatserna från och med den 1 januari 2025. De varor och tjänster som nu hör till tillämpningsområdet för den nedsatta momssatsen 10 procent överförs till den nedsatta momssatsen 14 procent. Ändringen gäller visserligen inte tidningar, tidskrifter och rundradioverksamhet. Mensskydd, inkontinensskydd och barnblöjor överförs från tillämpningsområdet för den allmänna skattesatsen på 25,5 procent till tillämpningsområdet för den lägre momssatsen 14 procent. Dessutom bereds en höjning av skatten på sötsaker och choklad från skattesatsen 14 procent till 25,5 procent. Ändringen avses att träda i kraft den 1 juni 2025.

Momsskyldighetsgränsen för företag stiger och lättnaden vid den nedre gränsen slopas. I fortsättningen ska företag anmäla sig till momsregistret när omsättningen överstiger 20 000 euro. Vid beräkningen av omsättningen granskas omsättningen för kalenderåret i stället för omsättningen för räkenskapsperioden så som nu. Utöver omsättningen för det innevarande kalenderåret beaktas också omsättningen för det föregående kalenderåret. År 2024 var gränsen 15 000 euro.

Lättnaden vid den nedre gränsen av momsskyldigheten som använts i Finland slopas från ingången av nästa år. Det går ännu att ansöka om lättnad för 2024 om omsättningen har varit högst 30 000 euro.

Därtill tas en ny särskild momsordning för små företags EU-försäljningar i bruk inom EU-området. I och med ordningen utvidgas tillämpningsområdet för undantaget från momsplikt för verksamhet i liten skala även till företag som etablerat sig i en annan medlemsstat.

Inom punktbeskattningen höjs exempelvis tobaksskatten och skatten på starka alkoholdrycker i etapper under åren 2025–2027.

Närmare information om ändringarna för 2025 på adressen: vero.fi/ändringar

Sidan har senast uppdaterats 11.12.2024