Årsanmälan om betalningar för virkesköp och skogsförsäkringar till skogsbruksidkare, blankettanvisning 2021–2024
Denna anvisning gäller både postbeskrivningen (VSPUERIE) och blankett 7807r.
Allmänt
Virkesköpare ska lämna årsanmälan om sådant virke som de köpt direkt av skogsägarna.
Inlämnande av årsanmälan
Årsanmälan om prestationer vid virkesköp under kalenderåret lämnas in årligen före utgången av januari följande år. Uppgifterna anmäls sammanräknade för hela året. I fråga om sporadiska virkesköp kan köparen lämna in årsanmälan genast efter att köpesumman betalats i sin helhet.
Korrigering av årsanmälan
Information om korrigering av årsanmälningsuppgifterna finns i anvisningen Så här korrigerar du årsanmälan.
Virkesköpare
Virkesköpet hänför sig till köparens näringsverksamhet: Virkesköparen lämnar in årsanmälan om alla de virkesköp som hör samman med näringsverksamheten. Skyldigheten att lämna in årsanmälan omfattar också sådana prestationer på vilka förskottsinnehållning inte har verkställts, såsom prestationer som betalats till samfällda förmåner, aktiebolag eller andra samfund då samfundet eller den samfällda förmånen har sålt virke från sin egen skog.
Försäkringsbolag: Försäkringsbolag lämnar in årsanmälan om de försäkringsersättningar som de betalat till följd av skogsskador.
Bank: Om skogsägaren och virkesköparen har avtalat om en sådan finansieringstjänst för virkeshandeln där virkesförsäljningsfordran överförs till banken, är banken skyldig att lämna årsanmälan om den köpesumma av virkesförsäljningsfordran som banken betalat till skogsägaren. Banken har verkställt förskottsinnehållningen på dessa betalningar enligt rotförsäljning.
Skogsvårdsförening: Skogsvårdsföreningar eller motsvarande organisationer ska verkställa förskottsinnehållningen i stället för den egentliga virkesköparen på sådana virkesköp som de förmedlat såsom gemensamma försäljningar. Föreningarna ska också lämna in årsanmälan om dessa virkesköp. Om virkesköparen i gemensamma försäljningar däremot betalar in köpesumman direkt på skogsägarens konto, är det virkesköparen som ska verkställa förskottsinnehållningen och lämna in årsanmälan.
Fysiska personer eller dödsbon (hushåll): Hushåll lämnar in årsanmälan om de virkesköp på vilka de verkställt förskottsinnehållningen. Hushåll är skyldiga att verkställa förskottsinnehållning om prestationerna till en och samma virkesförsäljare under kalenderåret överstiger 1 500 euro eller om prestationen hänför sig till betalarens närings- eller annan förvärvsverksamhet.
Specifikation av virkesförsäljarna
Uppgifter om rot- och leveransförsäljningar samt försäkringsersättningar kan lämnas i samma anmälan. Prestationer av olika slag som eventuellt betalats till samma mottagare ska anges på var sin rad.
Anvisningar för ifyllning
Prestationsslag
9A = rotförsäljning
9B = leverans- eller kontantköp
9C = Försäkringsprestation
Virkesförsäljarens personbeteckning eller FO-nummer
I denna punkt anges i första hand FO-numret av skogsägaren som säljer virke. FO-nummer används också som identifierare för fysiska personer som bedriver näringsverksamhet. Om en fysisk person inte har FO-nummer eller om det inte visats upp för virkesköparen, ska man använda personbeteckning. Om makarna äger skogen i fråga tillsammans, kan som säljarens identifierare användas makarnas gemensamma FO-nummer. Om virkesförsäljaren är en beskattningssammanslutning, används FO-nummer som sammanslutningens identifierare. Hos dödsbon används FO-nummer eller den avlidnes personbeteckning. Delägarnas personbeteckningar får inte användas.
En begränsat skattskyldig ska ha en finsk personbeteckning för att kunna lämna årsanmälan.
Skogsägargrupp
1 = enskild skogsägare eller enskilt dödsbo
2 = makar som äger skogen tillsammans
3 = beskattningssammanslutning
4 = näringssammanslutning
5 = samfälld skog eller annan samfälld förmån
9 = aktiebolag, andelslag eller annat samfund
Köpesumma och försäkringsprestation utan moms
Virkesförsäljningens köpesumma anmäls alltid utan momsbelopp och utan att dra av förskottsinnehållningen på den. Försäkringsbolaget anmäler den betalda försäkringsersättningen utan att dra av förskottsinnehållningsbeloppet.
Förskottsinnehållning
Vid rotköp är förskottsinnehållningen 19 procent.
Vid leverans- och kontantförsäljning är förskottsinnehållningen 13 %.
Förskottsinnehållningen beräknas på köpesumman exklusive moms. Förskottsinnehållning behöver inte verkställas om totalpriset för virkesköpet inte överskrider 100 euro. När makarna tillsammans är säljare tillämpas gränsen på 100 euro vid behov på var och en av dem.
Om säljaren uppvisar ett särskilt skattekort som utfärdats specifikt för inkomst från virkesförsäljning, verkställs förskottsinnehållningen enligt den innehållningsprocent som antecknats på skattekortet.
Förskottsinnehållning på en försäkringsprestation som överstiger 100 euro är 19 %.
Förskottsinnehållning verkställs inte om virkesförsäljaren eller mottagaren av försäkringsersättning är ett allmänt skattskyldigt samfund, en samfälld skog eller annan samfälld förmån eller en näringssammanslutning.
Momsbelopp som betalats till virkesförsäljaren
När virkesförsäljaren är momsskyldig, anmäls det momsbelopp som betalats på köpesumman separat som en separat uppgift. Om säljaren inte är momsskyldig, anges ingen summa för det betalda momsbeloppet.
Säljarens momsskyldighet kan kontrolleras i Företags- och organisationsdatasystemet på adressen www.ytj.fi.
Transaktionskod eller annan identifierare (endast i elektronisk anmälan)
I samma årsanmälan får inte ingå två eller flera specifikationer som har helt identiska identifikationsuppgifter, eftersom en sådan specifikation ersätter en tidigare specifikation och endast en specifikation blir kvar. Om specifikationer i övrigt har identiska identifikationsuppgifter kan du för att hindra ersättandet för dessa specifikationer ange olika transaktionskoder eller andra identifierare. Annan identifierare kan vara vilken siffer- och/eller bokstavskombination som helst som uppgiftslämnaren själv har valt.