Suomalaisen yrityksen tuloverotus ulkomailla
Kun suunnittelet yritystoimintasi laajentamista ulkomaille, on tärkeää selvittää, millä valtioilla on verotusoikeus ja miten ulkomailta saatua tuloa verotetaan.
Suomalaiset yritykset voivat olla tuloverovelvollisia ulkomailla harjoitetusta yritystoiminnasta sekä Suomessa että ulkomailla. Ulkomailta saatuun tuloon sovelletaan Suomen verotuksessa Suomen verolakeja.
Selvitä kohdevaltion verolainsäädäntö
Kun suomalainen yritys laajentaa toimintaansa ulkomaille, riippuu yrityksen verotus siitä, minkälaista toimintaa yrityksesi harjoittaa toisessa valtiossa. Usein yritykset perustavat tytäryhtiön tai sivuliikkeen tai aloittavat suoraan liiketoiminnan harjoittamisen esimerkiksi myyntiedustajan avulla.
- Selvitä kohdevaltion verotussäännöt: Jokaisella valtiolla on oma verolainsäädäntönsä, jonka mukaan yrityksiä verotetaan. Suomen Verohallinto ei anna neuvoja muiden valtioiden verolainsäädännön soveltamisesta. Ota yhteyttä kohdevaltioiden veroviranomaisiin saadaksesi tarkempaa tietoa.
- Verosopimusten tulkinta: Jos tarvitset apua Suomen ja toisen valtion välisen verosopimuksen tulkinnassa, Verohallinto voi esittää näkemyksensä Suomen verotuksen kannalta. Huomaa kuitenkin, että tämä tulkinta ei sido toisen valtion veroviranomaisia.
Tytäryhtiön perustaminen
Tytäryhtiö on itsenäinen yhtiö. Jos laajennat toimintaasi ulkomaille perustamalla sinne tytäryhtiön, kohdevaltiossa saatua liiketoiminnan tuloa verotetaan yleensä vain siinä valtiossa, jossa se on perustettu tai johon se on rekisteröity.
Tytäryhtiön ja emoyhtiön väliset liiketoimet on kuitenkin hinnoiteltava markkinaehtojen mukaisesti. Tytäryhtiön ja emoyhtiön keskinäisiin liiketoimiin sovelletaan siirtohinnoittelua koskevia säännöksiä. Voitonjako ulkomaisesta tytäryhtiöstä tapahtuu usein osingonjakona emoyhtiölle.
Kiinteää toimipaikkaa saatetaan verottaa kahdessa valtiossa
Jos laajennat toimintaasi ulkomaille ilman, että perustat erillistä tytäryhtiötä, ulkomaille voi muodostua kiinteä toimipaikka. Tämä tapahtuu usein esimerkiksi silloin, jos yrityksellä on myyntiedustaja tai sivuliike toisessa valtiossa.
Kiinteän toimipaikan tulo voi olla veronalainen sekä kiinteän toimipaikan sijaintivaltiossa että Suomessa. Suomessa ulkomailta saatua tuloa verotetaan osana suomalaisen yrityksen kokonaistuloa. Kiinteän toimipaikan tulona verotetaan se osa yrityksen liiketulosta, jonka katsotaan kohdistuvan tähän kiinteään toimipaikkaan.
Sijaintivaltiolla voi olla verotusoikeus kiinteän toimipaikan tuloon. Tähän vaikuttaa kyseisen maan lainsäädäntö sekä Suomen ja sijaintivaltion välinen verosopimus.
Jos olet epävarma siitä, syntyykö yrityksellesi kiinteä toimipaikka ulkomaille, selvitä asia paikallisten veroviranomaisten kanssa. Suomen ja kiinteän toimipaikan sijaintivaltion välille voi syntyä erimielisyyttä siitä, katsotaanko kiinteä toimipaikka muodostuneeksi vai ei. Asia voidaan ratkaista yrityksen pyynnöstä valtioiden veroviranomaisten kesken keskinäisellä sopimusmenettelyllä.
Toimi näin, kun laajennat toimintaasi ulkomaille
-
1
Selvitä kohdevaltion verotus
Hanki tietoa kohdevaltion verosäännöksistä ja ilmoitusmenettelyistä. Varmista, että noudatat sekä Suomen että kohdevaltion sääntöjä.
-
2
Hae ennakkotietoa
Jos tilanne on epävarma, hae ennakkokannanottoa tai ennakkoratkaisua kohdevaltion veroviranomaisilta. Näin voit välttää yllätyksiä verotuksessa.
-
3
Ota tarvittaessa yhteyttä Verohallintoon
Jos tarvitset apua Suomen verotukseen liittyvissä kysymyksissä tai verosopimusten tulkinnassa, ota yhteyttä Verohallinnon asiakaspalveluun.
Lisää aiheesta
- Kaksinkertaisen verotuksen poistaminen
- Arvonlisävero-ohjeet kansainvälisissä tilanteissa
- Verosopimuksen vastainen verotus
- Ajantasaiset tuloverosopimukset (Finlex.fi)
- National Tax Websites - European Commission (europa.eu)
- National web sites and contact information for national tax administrations (europa.eu)