Tiedot kansainvälisestä työskentelystä (TULOR 6105) annetaan silloin, kun tulonsaaja työskentelee ulkomailla pidempijaksoisesti. Yksittäisistä lyhyistä työmatkoista ei tarvitse antaa ilmoitusta.
Ilmoita lomakkeella seuraavat ulkomaan työskentelyyn liittyvät tiedot:
- NT1 – Ilmoitus ennakonpidätyksen toimittamisesta Suomessa, työskentely muussa Pohjoismaassa
- Anna ilmoitus 8 päivän kuluessa siitä maksupäivästä, jona ensimmäisen kerran maksetaan palkkaa työskentelystä toisessa Pohjoismaassa.
- NT2 – Ilmoitus ennakonpidätyksen toimittamatta jättämisestä Suomessa, työskentely ulkomailla.
- Anna ilmoitus 8 päivän kuluessa siitä maksupäivästä, jona ennakonpidätys jätetään ensimmäisen kerran toimittamatta Suomeen.
- Työnantajan ilmoitus oleskelujaksoista Suomessa – Ilmoitus ulkomaan työskentelyyn liittyvistä oleskelujaksoista Suomessa, jos ennakonpidätyksessä on sovellettu kuuden kuukauden sääntöä.
- Anna ilmoitus viimeistään maksuvuotta seuraavan vuoden tammikuun loppuun mennessä.
Kotitaloudet ja kuolinpesät, joita ei ole merkitty Verohallinnon työnantajarekisteriin, voivat antaa NT1- ja NT2-ilmoitukset paperilomakkeella viimeistään palkanmaksupäivää seuraavan kalenterikuukauden 8. päivänä.
Tarkista tämän täyttöohjeen kohdasta Lomaketyyppi, missä tilanteissa kukin ilmoitus pitää antaa
Ilmoita tarvittaessa myös palkat ja muut maksetut suoritukset palkkatietoilmoituksella:
Katso, miten eri lomakkeet eroavat toisistaan
Tarkista muiden paperilomakkeiden määräajat
Lataa lomake
Valitse lomake maksupäivän mukaan. Esimerkiksi jos maksupäivä on vuoden 2024 aikana, käytä vuoden 2024 lomaketta. Jos korjaat aiemmin tehtyä ilmoitusta, käytä kyseisen vuoden lomaketta.
Tiedot kansainvälisestä työskentelystä 2024 (pdf)
Tiedot kansainvälisestä työskentelystä 2023 (pdf)
Aiempien vuosien lomakkeet
Vaihtamalla sivun kieltä saat lomakkeen ja täyttöohjeen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Täyttöohjeen voit lukea myös saamen kielellä:
Deavdinráva – Dieđut riikkaidgaskasaš bargamis
Täyttöohje – tiedot kansainvälisestä työskentelystä
Täytä lomake huolellisesti. Jos ilmoitus on täytetty virheellisesti tai tietoja puuttuu, ilmoitus hylätään. Hylättyä ilmoitusta ei tallenneta tulorekisteriin.
Täytä lomake huolellisesti ja katso myös vinkit ilmoituksen korjaamiseen
Jos tarvitset tarkempia tietoja erilaisista ilmoittamistilanteista, tutustu ohjeisiimme:
Kansainväliset tilanteet tulorekisterissä
Yksityiskohtaiset tulorekisterin ohjeet
Myös asiakaspalvelumme auttaa ilmoittamiseen liittyvissä kysymyksissä:
Asiakaspalvelun yhteystiedot
Täytä ilmoitukseen seuraavat tiedot
Ilmoituksen tunnistetiedot
Täytä lomakkeen jokaisen sivun yläosaan ilmoituksen tunnistetiedot. Tunnistetietojen on oltava samat kaikilla lomakkeen sivuilla. Tunnistetietoja ovat:
- toimenpiteen tyyppi
- palkanmaksukausi
- ilmoituspäivä
- suorituksen maksajan ilmoitusviite.
Toimenpiteen tyyppi
Merkitse rastilla, onko kyseessä uusi ilmoitus, korvaava ilmoitus vai ilmoituksen mitätöinti. Voit valita vain yhden toimenpiteen tyypin. Tieto on pakollinen.
Uusi ilmoitus on kyseessä silloin, kun ilmoitat tiedot kansainvälisestä työskentelystä ensimmäisen kerran.
Korvaava ilmoitus annetaan, kun aiempaa ilmoitusta pitää korjata. Korvaavassa ilmoituksessa on annettava kaikki tiedot uudelleen, eli uusien ja muuttuneiden tietojen lisäksi on annettava myös aiemmassa ilmoituksessa oikein olleet tiedot. Korvaavassa ilmoituksessa pitää antaa aiemman ilmoituksen ilmoitusviite.
Ilmoituksen mitätöinti valitaan, kun mitätöidään aiemmin annettu ilmoitus kokonaan. Mitätöinnin yhteydessä riittää, että ilmoittaa toimenpiteen tyypin lisäksi suorituksen maksajan tunnisteen ja aiemman ilmoituksen ilmoitusviitteen, jonka avulla mitätöinti kohdistuu oikeaan ilmoitukseen. Ilmoitus kannattaa mitätöidä vasta sitten, kun uusi ilmoitus saadaan annettua.
Vaikka tietojen korjaaminen tulorekisterissä tehdään pääsääntöisesti korvaavalla ilmoituksella, on tiettyjä tilanteita, joissa ei voida käyttää korvaavaa menettelyä. Sen sijaan aiemmin annettu ilmoitus on mitätöitävä ja sen jälkeen on annettava uusi ilmoitus oikeilla tiedoilla. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi:
- ilmoituspäivän korjaus
- palkanmaksukauden korjaus
- maksajan ja tulonsaajan asiakastunnisteiden korjaus
- tulonsaajan syntymäajan korjaus.
Palkanmaksukausi
Ilmoita palkanmaksukaudeksi ilmoitushetken palkanmaksukausi. Ilmoita alku- ja loppupäivä muodossa ppkkvvvv, esimerkiksi 01052022–31052022. Palkanmaksukausi on ajanjakso, jolta palkka maksetaan. Tieto on pakollinen.
Ilmoituspäivä
Merkitse ilmoituspäivä muodossa ppkkvvvv. Esimerkiksi 15.5.2022 annetun ilmoituksen päivämäärä ilmoitetaan muodossa 15052022. Tieto on pakollinen.
Suorituksen maksajan ilmoitusviite
Suorituksen maksajan ilmoitusviite yksilöi maksajan antamat palkkatietoilmoitukset. Jos muodostat viitteen itse, sen on oltava erilainen jokaisessa uudessa ilmoituksessa. Kohdan voi jättää myös tyhjäksi, jolloin tulorekisteri muodostaa maksajan ilmoitusviitteen puolestasi. Tällöin ilmoitusviite lähetetään kirjeenä osoitteeseen, joka maksajalle on merkitty väestö- tai yritystietojärjestelmään.
Ilmoitusviite on tärkeä, koska samaa viitettä on käytettävä silloin, jos ilmoituksessa on ollut virheitä ja sitä pitää korjata. Ilman ilmoitusviitettä korvaavaa tai mitätöivää ilmoitusta ei tulorekisterissä pystytä kohdistamaan siihen ilmoitukseen, jota halutaan korjata. Sen vuoksi suorituksen maksajan ilmoitusviite on pakollinen tieto, jos korjaat aiempaa ilmoitusta tai mitätöit sen.
Ilmoitusviite voi olla enintään 40 merkin pituinen. Se voi sisältää sekä kirjaimia että numeroita mutta ei välilyöntejä. Sallitut merkit ovat numerot 0–9, kirjaimet a–z ja A–Z sekä erikoismerkit ”_” ja ”-”. Huomaa, että kirjaimet å, ä ja ö eivät ole sallittuja merkkejä.
Esimerkki suorituksen maksajan ilmoitusviitteen muodostamisesta:
Työnantaja on antanut tiedot kansainvälisestä työskentelystä kolmelle eri työntekijälle samana ilmoituspäivänä 30.4.2022. Hän voi muodostaa ilmoitusviitteet esimerkiksi lisäämällä päivämäärän perään juoksevan numeron:
- 300420221
- 300420222
- 300420223
Lomaketyyppi
Valitse, mitä lomaketyyppiä ilmoitus koskee: NT1, NT2 vai työnantajan ilmoitus oleskelujaksoista Suomessa. Huomaa, että yhdellä paperilomakkeella voi antaa vain yhden lomaketyypin mukaisen ilmoituksen.
NT1-ilmoitus annetaan silloin, kun Suomessa asuva tulonsaaja (yleisesti verovelvollinen) työskentelee toisessa Pohjoismaassa (Islanti, Norja, Ruotsi, Tanska sekä Tanskan itsehallintoalue Färsaaret – pois lukien Grönlanti) alle kuusi kuukautta. Antamalla NT1-ilmoitus voidaan varmistaa, ettei tulonsaajan tarvitse maksaa veron ennakkoa Suomessa toimitetun ennakonpidätyksen lisäksi myös työskentelyvaltioon. Ilmoituksella osoitetaan työskentelyvaltion veroviranomaiselle, että ennakonpidätys toimitetaan jo Suomessa.
Ennen NT1-ilmoituksen täyttämistä varmista, että kaikki alla luetellut ehdot täyttyvät:
- palkan maksaa suomalainen työnantaja
- tulonsaaja oleskelee työskentelyvaltiossa enintään 183 päivää 12 kuukauden aikana
- kyseessä ei ole työvoiman vuokraus
- työstä suoritettu korvaus ei rasita työnantajan työskentelyvaltiossa olevan kiinteän toimipaikan tulosta (saat lisätietoa kiinteästä toimipaikasta ja asiaan liittyvistä ehdoista Verohallinnolta).
Yrityksen kannattaa myös olla yhteydessä työskentelyvaltion veroviranomaisiin erityisesti silloin, kun kyse on rakennustoiminnasta tai pitkäaikaisesta työskentelystä. Yleensä suomalaisella yrityksellä ei ole työskentelyvaltiossa verotukseen liittyviä työnantajavelvoitteita. Asia kannattaa kuitenkin aina varmistaa työskentelyvaltion viranomaisilta.
NT2-ilmoitus annetaan silloin, kun tulonsaaja työskentelee ulkomailla yli 183 päivää ja suomalainen työnantaja soveltaa tulonsaajaan kuuden kuukauden verovapaussääntöä. Tällöin tulonsaajalle maksetusta palkasta ei toimiteta Suomeen ennakonpidätystä.
Jos työntekijän työskentelyvaltio vaihtuu mutta tulonsaajaan sovelletaan edelleen poikkeuksellisesti kuuden kuukauden sääntöä, työnantajan täytyy antaa uusi NT2-ilmoitus.
Työnantajan ilmoitus oleskelujaksoista Suomessa annetaan, jos ulkomailla työskentelevän tulonsaajan palkkaan sovelletaan kuuden kuukauden sääntöä. Ilmoituksella annetaan tiedot ajanjaksoista, jolloin ulkomailla työskentelevä tulonsaaja oleskelee Suomessa.
Voit ilmoittaa tiedot joko työskentelyn aikana (esimerkiksi kerran kuukaudessa), ulkomaan työskentelyn päätyttyä (jos koko ulkomaan työskentelyaika sijoittuu kalenterivuoden sisälle), tai yhdeltä verovuodelta vuoden loputtua. Ilmoita yhden verovuoden tiedot kuitenkin aina viimeistään seuraavan kalenterivuoden tammikuun loppuun mennessä.
Esimerkki: Tulonsaaja työskentelee Yhdysvalloissa 1.1.–30.11.2022. Hän lomailee ja siten oleskelee Suomessa 21.6.–31.7. ja 28.9.–13.10, eli vain kesä-, heinä-, syys- ja lokakuussa. Jos työnantaja ilmoittaa oleskelujaksot kerran kuukaudessa, se antaa kaikilta muilta kuukausilta ilmoituksen siitä, ettei ajanjakso (kalenterikuukausi) sisällä oleskelujaksoja Suomessa. Neljältä kuukaudelta työnantaja ilmoittaa oleskelujaksot Suomessa: kesäkuussa 21.–30.6., heinäkuussa 1.–31.7., syyskuussa 28.–30.9. ja lokakuussa 1.–13.10.
Vuoden 2022 tiedot voisi ilmoittaa myös kerralla koko ulkomaan työskentelyn ajalta sen jälkeen, kun tulonsaaja on palannut pysyvästi Suomeen. Työnantaja ilmoittaisi koko vuoden oleskelujaksot todennäköisesti joulukuun ilmoituksella, jolloin tiedetään, että ulkomaan komennus päättyi marraskuussa.
Työnantajan on annettava ilmoitus vuoden 2022 oleskelujaksoista Suomessa viimeistään 31.1.2023.
1. Maksaja
Ilmoita maksajan Y-tunnus ja yrityksen nimi. Jos maksaja on poikkeuksellisesti luonnollinen henkilö, ilmoita suomalainen henkilötunnus ja koko nimi.
Merkitse henkilötunnus tai Y-tunnus ilmoitukseen täydellisenä. Älä kirjoita tunnisteen kenttään tunnisteen lisäksi muita tietoja. Tieto on pakollinen.
Esimerkki: henkilötunnus 101010-101A, Y-tunnus 0123456-2
Ilmoita myös lisätietoja antavan yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero.
2. Tulonsaaja
Ilmoita tulonsaajan etu- ja sukunimi sekä suomalainen henkilötunnus.
Jos tulonsaajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, ilmoita etu- ja sukunimi, ulkomainen tunniste, syntymäaika (muodossa ppkkvvvv) ja sukupuoli. Ilmoita ulkomaisen tunnisteen tyyppi ja tunnisteen maakoodi. Anna lisäksi tulonsaajan osoitetiedot täydellisinä. Ilmoita joko lähiosoite tai postilokero. Jos osoite on ulkomailla, ilmoita myös maakoodi.
Esimerkkejä maakoodeista: Suomi = FI, Ruotsi = SE, Norja = NO, Viro = EE, Venäjä = RU. Yleisimmin käytetyt maakoodit löytyvät tämän ohjeen lopussa olevasta taulukosta. Jos maakoodia ei löydy taulukosta, ilmoita maan nimi.
Jos tulonsaajalla ei ole minkäänlaista asiakastunnistetta, merkitse rasti kohtaan Tulonsaajalla ei ole tunnistetta. Ilmoita tällöin tulonsaajan etu- ja sukunimi, syntymäaika, sukupuoli ja osoitetiedot.
3. Työskentelyvaltio ja kiinteä toimipaikka
Anna nämä tiedot vain, jos olet antamassa NT1- tai NT2-ilmoitusta. Yhdellä paperilomakkeella voit ilmoittaa vain yhden työskentelyvaltion ja työskentelypaikkakunnan. Ilmoita työskentelyvaltion maakoodi, työskentelyvaltion nimi ja työskentelypaikkakunta. Työskentelypaikkakunta on se paikkakunta, jossa tulonsaaja pääsääntöisesti työskentelee. Ilmoita tulonsaajan osoite työskentelyvaltiossa sekä maakoodi.
Ilmoita verotusta koskevat tiedot merkitsemällä rasti kohtaan Kyllä tai Ei. Ilmoita tulonsaajan oleskelujakso työskentelyvaltiossa. Jos loppupäivä ei ole tiedossa, ilmoita oleskelun arvioitu loppupäivä.
Anna tiedot työskentelyjaksoista ulkomailla vain, jos olet antamassa NT2-ilmoitusta. Ilmoita yksi tai useampi tulonsaajan työskentelyjakso ulkomailla. Jos työskentelyjakson loppupäivä ei ole tiedossa, ilmoita arvioitu loppupäivä.
4. Palkka sekä muut korvaukset ja edut
Anna nämä tiedot vain, jos olet antamassa NT2-ilmoitusta. Ilmoita tulonsaajalle maksettu kuukauden rahapalkka. Jos tulonsaajalle on maksettu muita suorituksia, erittele ne kohdassa Muut korvaukset ja edut.
5. Oleskelujaksot Suomessa
Anna nämä tiedot vain, jos olet antamassa työnantajan ilmoitusta oleskelujaksoista Suomessa. Ilmoita yksi tai useampi tulonsaajan oleskelujakso Suomessa. Jos tulonsaaja ei ole oleskellut ilmoitettavana ajanjaksona lainkaan Suomessa, merkitse rasti kohtaan Ilmoitukseen ei sisälly oleskelujaksoja Suomessa.
6. Toimeksiantaja
Anna nämä tiedot vain, jos olet antamassa NT1-ilmoitusta. Toimeksiantaja on se taho, jonka lukuun tulonsaaja työskentelee työskentelyvaltiossa (esimerkiksi urakoitsija, rakennuttaja tai asiakas). Ilmoita toimeksiantajan Y-tunnus tai suomalainen henkilötunnus ja nimi.
Jos toimeksiantajalla ei ole suomalaista asiakastunnistetta, ilmoita koko nimi, ulkomainen tunniste, tunnisteen tyyppi ja maakoodi. Ilmoita lisäksi toimeksiantajan osoitetiedot täydellisinä sekä yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero.
7. Päiväys ja allekirjoitus
Allekirjoita lomake ennen sen lähettämistä. Merkitse myös päiväys ja puhelinnumerosi.
Palautusosoite
Lähetä lomake osoitteeseen:
Tulorekisteri
PL 1
00055 TULOREKISTERI
Maakoodit
Yleisimmin käytetyt maakoodit.
Yleisimmin käytetyt maakoodit
AE Arabiemiraatit |
AL Albania |
AM Armenia |
AR Argentiina |
AT Itävalta |
AU Australia |
AZ Azerbaidžan |
BA Bosnia ja Hertsegovina |
BB Barbados |
BE Belgia |
BG Bulgaria |
BM Bermuda |
BR Brasilia |
BY Valko-Venäjä |
CA Kanada |
CH Sveitsi |
CN Kiina |
CY Kypros |
CZ Tšekki |
DE Saksa |
DK Tanska |
EE Viro |
EG Egypti |
ES Espanja |
FI Suomi |
FR Ranska |
GB Iso-Britannia |
GE Georgia |
GG Guernsey |
GR Kreikka |
HK Hongkong |
HR Kroatia |
HU Unkari |
ID Indonesia |
IE Irlanti |
IL Israel |
IM Mansaari |
IN Intia |
IS Islanti |
IT Italia |
JE Jersey |
JP Japani |
KG Kirgisia |
KR Korean tasavalta |
KY Caymansaaret |
KZ Kazakstan |
LK Sri Lanka |
LT Liettua |
LU Luxemburg |
LV Latvia |
MA Marokko |
MD Moldova |
ME Montenegro |
MK Makedonia |
MT Malta |
MX Meksiko |
MY Malesia |
NL Alankomaat |
NO Norja |
NZ Uusi-Seelanti |
PH Filippiinit |
PK Pakistan |
PL Puola |
RO Romania |
RS Serbia |
RU Venäjä |
SE Ruotsi |
SG Singapore |
SI Slovenia |
SK Slovakia |
TH Thaimaa |
TJ Tadžikistan |
TM Turkmenistan |
TR Turkki |
TZ Tansania |
UA Ukraina |
US Amerikan yhdysvallat |
UY Uruguay |
UZ Uzbekistan |
VG Brittiläiset Neitsytsaaret |
VN Vietnam |
ZA Etelä-Afrikka |
ZM Sambia |
|
Aiempien vuosien lomakkeet
Käytä näitä lomakkeita, jos korjaat kyseisen vuoden ilmoitusta.