Palvelussa voi olla satunnaisia häiriöitä huoltotöiden vuoksi. Pahoittelemme asiasta aiheutuvaa vaivaa.
Näin annat Suomi.fi-valtuuden veroasiointiin
Infotilaisuus: Suomi.fi-valtuudet verotusyhtymille ja kuolinpesille
Tilaisuus on tarkoitettu maatalous-, metsä- ja kiinteistöyhtymien osakkaille sekä kuolinpesien osakkaille, kun kuolinpesällä on Y-tunnus.
Ilmoittaudu nyt ja tule kuulolle 20.11. klo 13.
Infotilaisuus: Suomi.fi-valtuudet verotusyhtymille ja kuolinpesille
Kun annat Suomi.fi-valtuuden toiselle henkilölle tai yritykselle, tämä voi hoitaa veroasioita puolestasi tai yrityksesi puolesta esimerkiksi OmaVerossa.
Veroasioita voi hoitaa toisen puolesta myös rajapinnan kautta. Esimerkiksi tilitoimisto voi hoitaa veroasioita kirjanpito-ohjelmiston kautta, jos siinä on rajapinta Verohallintoon (Vero API). Lue lisää siitä, miten organisaation puolesta voi asioida API-rajapintojen avulla
Hoida valtuusasiat Suomi.fi:ssä
Anna valtuus Suomi.fi:ssä. Siellä voit myös tarpeen mukaan tehdä valtuuksiin muutoksia.
Suomi.fi:ssä voit myös pyytää valtuutta itsellesi, jos alat hoitaa jonkun toisen veroasioita eikä sinulla ole valtuutta automaattisesti asemasi perusteella. Huomaa kuitenkin, että aivan kaikki eivät vielä voi saada Suomi.fi-valtuuksia käyttöönsä.
Tarkista seuraavista ohjeista, miten annat Suomi.fi-valtuuden omassa tilanteessasi. Jos et tiedä, mikä valtuus asian hoitamiseen tarvitaan, voit lukea eri valtuuksien kuvaukset sivun lopusta.
Voit hoitaa alaikäisen lapsesi asioita OmaVerossa, kun kirjaudut palveluun ja valitset ”Asioi toisen henkilön puolesta”. Huoltajana et siis tarvitse erillistä Suomi.fi-valtuutusta.
Poikkeuksia ovat:
- Jos lapsella on turvakielto, huoltajat eivät voi asioida lapsen puolesta
- Jos kaikilla lapsen huoltajilla on turvakielto, kukaan huoltajista ei voi asioida lapsen puolesta.
- Jos vain yhdellä huoltajalla on turvakielto, lapsen puolesta voi asioida se huoltaja, jolla itsellään on turvakielto.
Näillä ehdoilla suojataan turvakiellon alaisia tietoja.
Jos kukaan huoltajista ei voi asioida lapsen puolesta, silloin täytyy tehdä erillinen Suomi.fi-valtuutus, joka kaikkien huoltajien pitää hyväksyä.
Jos sinulla on vahvistettu edunvalvontavaltuutus, et tarvitse erikseen Suomi.fi-valtuutta. Kirjaudu OmaVeroon ja valitse ”Asioi toisen henkilön puolesta”. Edunvalvontavaltuutettuna et voi kuitenkaan ilmoittaa tai muuttaa toisen henkilön tilinumeroa.
Huomaa, että seuraavissa tilanteissa tarvitset kuitenkin erillisen Suomi.fi-valtuuden henkilöltä, jonka puolesta asioit:
- Edunvalvontavaltuutettuja on enemmän kuin yksi.
- Oikeus hoitaa taloudellisia asioita koskee tiettyä osaa omaisuudesta tai toimivaltaa on muuten rajattu.
Jos olet ulkomaalainen yksityishenkilö ja lisäksi
- sinulla on suomalainen henkilötunnus ja tunnistusväline: voit antaa tai saada Suomi.fi-valtuuden alla olevien ohjeiden mukaisesti
- sinulla on suomalainen henkilötunnus ja suomalainen henkilöllisyystodistus mutta ei sähköistä tunnistusvälinettä: voit antaa Suomi.fi-valtuuden valtuushakemuksella Suomi.fi:ssä
- olet rekisteröinyt itsellesi UID-tunnisteen ja ottanut käyttöön Finnish Authenticator -sovelluksen: voit saada Suomi.fi-valtuuden ja asioida valtuutettuna vain yrityksen puolesta.
Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta eikä tunnistusvälinettä, et voi saada tai antaa Suomi.fi-valtuutta. Tässä tilanteessa voit hoitaa veroasiat toistaiseksi paperilomakkeilla, jotka ovat saatavilla vero.fi:stä.
Näin valtuutat
Kun haluat antaa valtuuden toiselle henkilölle
Jos haluat antaa toiselle henkilölle valtuuden hoitaa veroasioita puolestasi, anna valtuus Suomi.fi:ssä.
- Siirry Suomi.fi:hin ja tunnistaudu Valtuudet-palveluun
- Anna valtuus. Valtuus on voimassa aikaisintaan siitä päivästä lähtien, jonka valitset alkamispäiväksi.
- Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida puolestasi, kun valitsee "Asioi toisen henkilön puolesta".
Kun haluat pyytää valtuutta toiselta henkilöltä
Yksityishenkilönä voit pyytää toiselta henkilöltä Suomi.fi-valtuutta myös asiointipalvelun – esimerkiksi OmaVeron – kautta. Valtuuspyynnön tekemiseen tarvitset valtuuden antajan henkilötunnuksen.
- Kirjaudu OmaVeroon (avautuu uuteen välilehteen)
- Kun olet kirjautunut OmaVeroon, valitse painike Asioi toisen henkilön puolesta.
- Valitse painike Siirry Valtuudet-palveluun.
- Valitse sivulta painike Pyydä valtuuksia.
- Valitse sivulta Valtuuksien pyytäminen painike Tee valtuuspyyntö.
- Valitse painike Jatka palveluun.
- Kun olet tehnyt valtuuspyynnön, pyydä valtuuden antajaa tunnistautumaan Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun ja hyväksymään valtuuspyyntö siellä. Jos valtuuden antajalla on käytössään Suomi.fi-viestit, hän saa palvelusta viestin, kun hänelle on lähetetty valtuuspyyntö. Siirry Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun
- Kun valtuuden antaja on hyväksynyt valtuuspyynnön, valtuus on voimassa ja voit hoitaa valtuuden antajan veroasioita OmaVerossa. Jos käytössäsi on Suomi.fi-viestit, saat palvelusta viestin, kun lähettämäsi valtuuspyyntö on hyväksytty.
Jos et voi valtuuttaa sähköisesti
Jos sinulla ei ole henkilökohtaisia pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia, lue ohjeet Suomi.fi:stä: Näin valtuutat, jos et voi käyttää sähköisiä palveluja
Voit hoitaa alaikäisen lapsesi tai oman yrityksesi veroasioita muun muassa väestötietojärjestelmän ja kaupparekisterin tietojen perusteella. Poikkeuksellisesti asiointi lapsen puolesta ei kuitenkaan ole mahdollista silloin, jos et ole täysivaltainen.
Suomi.fi-valtuuden avulla voit hoitaa veroasioita toisen henkilön, yrityksen tai yhteisön puolesta. Voit antaa Veroilmoittaminen-valtuuden (ei käytössä OmaVerossa) ja muita yksittäisten veroasioiden hoitoon tarkoitettuja valtuuksia.
Huomaa! Kun sinulla on edunvalvoja, voit antaa toiselle henkilölle Veroasioiden hoito -valtuuden, mutta sen avulla ei voi ilmoittaa tai muuttaa tilinumeroa OmaVerossa. Edunvalvontaan määrätty ei voi valtuuttaa toista henkilöä hoitamaan omia pankkitiliasioitaan.
Lue ohje valtuuttamiseen siitä kohdasta, joka vastaa omaa tilannettasi – esimerkiksi yksityishenkilön ohje.
Ohjeet Suomi.fi:ssä
Et tarvitse Suomi.fi-valtuutta, jos asioit sellaisen yrityksen tai organisaation puolesta, jossa sinulla on kaupparekisteriin merkitty toimielinrooli:
-
- toimitusjohtaja, toimitusjohtajan sijainen tai varatoimitusjohtaja
- hallituksen puheenjohtaja
- hallituksen jäsen, jolla on nimenkirjoitusoikeus yksin
- selvitysmies
- isännöitsijä tai päätoiminen isännöitsijä
- elinkeinonharjoittaja (riittää, että kuuluu YTJ:hin)
- vastuunalainen yhtiömies
- prokuristi
- tilintarkastaja
- muu nimenkirjoittaja, jolla on nimenkirjoitusoikeus yksin.
Näin valtuutat
Suomi.fi:stä voit tarkistaa, ketkä voivat valtuuttaa yrityksen puolesta
Siirry Suomi.fi:hin ja tunnistaudu Valtuudet-palveluun
Anna valtuus Suomi.fi:ssä. Jos sinulla on oikeus antaa valtuus yksin, valtuus tulee heti voimaan. Jos valtuuttajia vaaditaan useampia, valtuus tulee voimaan sen jälkeen, kun jokainen on käynyt vahvistamassa valtuuden Suomi.fi:ssä. Lue tarkempi ohje Suomi.fi:stä: Valtuuksien antaminen yhdessä
Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida valtuuttajan puolesta. Valtuutetun pitää valita kirjautumisen yhteydessä vaihtoehto "Asioi yrityksen puolesta".
Valtuutettu asianhoitaja ei voi muuttaa osakeyhtiön tai julkisen osakeyhtiön tilinumeroa OmaVerossa. Tilinumeromuutoksen voi yrityksen tai osuuskunnan puolesta tehdä henkilö, jolla on kaupparekisteriin merkitty tarvittava toimielinrooli. Tilinumeroa ei kuitenkaan voi ilmoittaa tai muuttaa henkilö, joka on edunvalvonnassa.
Toimi ohjeen mukaan:
Tilitoimisto tai muu toisen asioita hoitava: näin pyydät valtuutta veroasiointiin
Toimi ohjeen mukaan:
Anna valtuus Y-tunnuksella: Kun teet valtuutuksen Y-tunnuksella, asianhoitaja saa toimintaasi liittyvät asiakastiedot sujuvasti näkyviin OmaVerossa ja saa yhteenvedon verojen maksutilanteesta joka kuukausi.
Elinkeinonharjoittajana voit valtuuttaa Suomi.fi:ssä, vaikka et olisi rekisteröitynyt kaupparekisteriin.
Siirry Suomi.fi:hin ja tunnistaudu Valtuudet-palveluun
Valitse tunnistautumisen jälkeen Yrityksen valtuudet, jolloin siirryt asioimaan yrityksesi puolesta automaattisesti.
Anna tai hyväksy valtuus Suomi.fi:ssä. Sen jälkeen valtuus on heti voimassa. Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida puolestasi. Valtuutetun pitää valita kirjautumisen yhteydessä vaihtoehto "Asioi yrityksen puolesta".
Jos et voi tunnistautua sähköisesti
Tee valtuushakemus Suomi.fi:ssä. Käy ensin läpi ohjeet ja tee sen jälkeen hakemus ilman kirjautumista. Tällä tavalla voit antaa valtuuden esimerkiksi tilitoimistolle.
Voit rajoittaa tietoja, jotka asianhoitaja näkee
Jos annat asianhoitajalle Suomi.fi-valtuuden, jonka nimi on Veroasioiden hoito, hän voi nähdä, korjata ja ilmoittaa kaikkia yritystoimintaasi sekä henkilökohtaiseen verotukseesi liittyviä verotustietoja.
Jos et halua, että kirjanpitäjäsi tai asianhoitajasi näkee henkilökohtaisia verotietojasi, toimi näin:
- Anna kirjanpitäjällesi Suomi.fi:ssä yksittäisen veroasian hoitoon tarkoitettu valtuus. Esimerkiksi Veroilmoittaminen-valtuudella kirjanpitäjäsi ei voi asioida OmaVerossa mutta hän voi antaa tarvittavia veroilmoituksia puolestasi muissa Verohallinnon sähköisissä asiointipalveluissa.
- Jos kirjanpitäjä tarvitsee yksittäistapauksessa sellaisia tietoja, joita antamallasi valtuudella ei näe, kirjaudu itse OmaVeroon omilla pankkitunnuksillasi. Kopioi sieltä tarvittavat tiedot ja toimita ne kirjanpitäjälle.
A) Näin valtuutat, kun yhtymässä on vain Suomen kansalaisia ja jokaisella on henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti.
Siirry Suomi.fi:hin ja tunnistaudu Valtuudet-palveluun
Anna valtuus Suomi.fi:ssä. Valitse "Yrityksen valtuudet" sekä yhtymä, jonka puolesta annat valtuuden. Vahvista valtuus omalta osaltasi.
Kerro muille osakkaille, että myös heidän pitää kirjautua Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun ja vahvistaa antamasi valtuus. Valtuus on voimassa vasta sen jälkeen, kun kaikki osakkaat ovat vahvistaneet sen.
Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida yhtymän puolesta, kun valitsee "Asioi yrityksen puolesta".
B) Näin valtuutat, kun
- jollain osakkaalla ei ole sähköistä tunnistusvälinettä
- osakkaina on muita yhtymiä, kuolinpesiä tai ulkomaalaisia henkilöitä.
Tee valtuushakemus Suomi.fi:ssä. Käy ensin läpi ohjeet ja tee sen jälkeen hakemus. Hakemuksella haetaan valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta. Tällä valtuutusoikeudella voi vasta antaa valtuuden varsinaiseen asiointiin.
Kun valtuutusoikeus on hyväksytty, tunnistaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun. Valitse "Yrityksen valtuudet" sekä yhtymä, jonka puolesta annat valtuuden. Anna tarvittavat asiointivaltuudet tai edustamisvaltuudet niille henkilöille, jotka asioivat yhtymän puolesta. Jos ryhdyt itse hoitamaan yhtymän asioita, anna valtuus itsellesi. Voit valtuuttaa myös esimerkiksi tilitoimiston.
Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida yhtymän puolesta, kun valitsee "Asioi yrityksen puolesta".
Tee valtuushakemus Suomi.fi:ssä. Käy ensin läpi ohjeet ja tee sen jälkeen hakemus. Hakemuksella haetaan valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta. Tällä valtuutusoikeudella voi vasta antaa valtuuden varsinaiseen asiointiin.
Kun valtuutusoikeus on hyväksytty, tunnistaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun. Anna siellä tarvittavat asiointivaltuudet tai edustamisvaltuudet niille henkilöille, jotka asioivat yhtymän puolesta. Jos ryhdyt itse hoitamaan yhtymän asioita, anna valtuus itsellesi. Voit valtuuttaa myös esimerkiksi tilitoimiston.
Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida elinkeinoyhtymän puolesta, kun valitsee "Asioi yrityksen puolesta".
Huomaa, että voit lähettää perukirjan OmaVerossa, vaikka sinulla ei olisi Suomi.fi-valtuutta.
Kuolinpesällä täytyy aina olla Y-tunnus, jotta se voi valtuuttaa henkilön tai yrityksen hoitamaan kuolinpesän eli perikunnan veroasioita sähköisesti. Kuolinpesä ei kuitenkaan voi saada Y-tunnusta vain Suomi.fi-valtuutta varten.
Kuolinpesällä voi olla valmiiksi Y-tunnus, jos tunnusta on aiemmin tarvittu esimerkiksi maatalouden harjoittamisen takia. Kuolinpesä voi myös hakea Y-tunnusta, jos se harjoittaa esimerkiksi elinkeinotoimintaa. Jos kuolinpesällä ei ole Y-tunnusta, kuolinpesän veroasiat voi hoitaa toistaiseksi vain paperilomakkeilla.
Tee valtuushakemus Suomi.fi:ssä. Käy ensin läpi ohjeet ja tee sen jälkeen hakemus. Hakemuksella haetaan valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta. Valtuutusoikeuden saanut antaa valtuutetulle asiointivaltuuden varsinaiseen asiointiin.
Kun valtuutusoikeus on hyväksytty, tunnistaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun. Anna siellä tarvittavat asiointivaltuudet tai edustamisvaltuudet niille henkilöille, jotka asioivat kuolinpesän puolesta. Jos ryhdyt itse hoitamaan kuolinpesän asioita, anna valtuus itsellesi. Voit valtuuttaa myös esimerkiksi tilitoimiston.
Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida kuolinpesän puolesta. Valtuutetun pitää valita kirjautumisen yhteydessä vaihtoehto "Asioi yrityksen puolesta".
Huomaa, että voit lähettää perukirjan OmaVerossa, vaikka sinulla ei olisi Suomi.fi-valtuutta.
Jos kuolinpesällä ei ole Y-tunnusta, se ei voi valtuuttaa henkilöä tai yritystä hoitamaan kuolinpesän eli perikunnan veroasioita sähköisesti. Kuolinpesä ei myöskään voi saada Y-tunnusta vain Suomi.fi-valtuutta varten.
Kuolinpesä voi hakea Y-tunnusta, jos se harjoittaa esimerkiksi elinkeinotoimintaa.
Kun kuolinpesällä ei ole Y-tunnusta, kuolinpesän veroasioita ei toistaiseksi voi hoitaa sähköisesti. Kuolinpesän osakkaat voivat kuitenkin tehdä paperilomakkeella valtakirjan muita asiointitapoja varten. Valtakirjassa nimetty henkilö voi hoitaa kuolinpesän veroasioita paperilomakkeilla, puhelimitse ja verotoimistoissa.
Suomalaisella yhteisöllä täytyy aina olla Y-tunnus, jotta yhteisö voi valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen hoitamaan veroasioita puolestaan. Valtuuttajalla pitää olla tarvittavat oikeudet valtuuksien antamiseen. Jos yhteisöllä on edustaja rekisteröitynä kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin tai yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ), edustaja voi antaa valtuuksia. Jos edustajaa ei ole missään edellä mainitussa rekisterissä, valtuuden antamista varten täytyy ensin hakea valtuutusoikeus.
Tee valtuushakemus Suomi.fi:ssä. Käy ensin läpi ohjeet ja tee sen jälkeen hakemus. Hakemuksella haetaan valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta. Tällä valtuutusoikeudella voi vasta antaa valtuuden varsinaiseen asiointiin.
Kun valtuutusoikeus on hyväksytty, tunnistaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun. Anna siellä tarvittavat asiointivaltuudet tai edustamisvaltuudet niille henkilöille, jotka asioivat yhteisön puolesta. Jos ryhdyt itse hoitamaan yhteisön asioita, anna valtuus itsellesi. Voit valtuuttaa myös esimerkiksi tilitoimiston.
Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida julkisen organisaation puolesta. Valtuutetun pitää valita kirjautumisen yhteydessä vaihtoehto "Asioi yrityksen puolesta".
Tee valtuushakemus Suomi.fi:ssä. Käy ensin läpi ohjeet ja tee sen jälkeen hakemus. Hakemuksella haetaan valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta. Valtuutusoikeuden saanut antaa valtuutetulle asiointivaltuuden varsinaiseen asiointiin.
Kun valtuutusoikeus on hyväksytty, tunnistaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun ja anna siellä tarvittavat asiointivaltuudet tai edustamisvaltuudet niille henkilöille, jotka asioivat yhteisetuuden puolesta. Jos ryhdyt itse hoitamaan yhteisetuuden asioita, anna valtuus itsellesi. Voit valtuuttaa myös esimerkiksi tilitoimiston.
Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida valtuuttajan puolesta. Valtuutetun pitää valita kirjautumisen yhteydessä vaihtoehto "Asioi yrityksen puolesta".
Et tarvitse Suomi.fi-valtuutta yhdistyksen veroasioiden hoitamiseen, jos yhdistysrekisteriin on merkitty, että olet yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja tai sinulla on nimenkirjoitusoikeus yksin.
Näin valtuutat, kun olet puheenjohtaja tai sinulla on nimenkirjoitusoikeus yksin
Voit antaa toiselle henkilölle tai yritykselle Suomi.fi-valtuuden yhdistyksen veroasioiden hoitoon, kun sinulla on oikeus edustaa yhdistystä yksin ja henkilötunnuksesi sekä toimielinrooli (nimenkirjoitusoikeudellinen) on kirjattu yhdistysrekisteriin. Voit tarkistaa tiedot Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteristä.
- Tunnistaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun
- Anna valtuus Suomi.fi:ssä. Sen jälkeen valtuus on heti voimassa. Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida yhdistyksen puolesta. Valtuutetun pitää valita kirjautumisen yhteydessä vaihtoehto "Asioi yrityksen puolesta".
Valtuuden saanut ei kuitenkaan voi muuttaa yhdistyksen tilinumeroa OmaVerossa. Tilinumeromuutoksen voi tehdä ainoastaan yhdistysrekisteriin merkityillä toimielinrooleilla eli yhdistyksen puheenjohtaja tai yksin nimenkirjoitusoikeudellinen edustaja.
Jos valtuuttaminen ei onnistu
Jos sinulle on merkitty PRH:n yhdistysrekisteriin oikeus edustaa yhdistystä yksin, mutta kirjautuminen Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun ei onnistu, ota yhteyttä PRH:n asiakaspalveluun yhdistys- ja säätiöasioissa.
Tarvitset seuraavat tiedot:
- "Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu"
- yhdistyksen Y-tunnus
- henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu
- sähköpostiosoite vastausta varten.
Näin valtuutat, kun nimenkirjoitussääntö on kaksi yhdessä
Kuka tahansa nimenkirjoittajista voi aloittaa valtuuden antamisen, kun hän valitsee Suomi.fi:n Valtuudet-palvelussa asiointirooliksi Yrityksen valtuudet.
- Tunnistaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun
- Valitse valtuudet ja ilmoita valtuuden saajat.
- Vahvista valtuudet omalta osaltasi.
- Ilmoita toiselle vahvistajalle, että hänen täytyy kirjautua Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun, valita Yrityksen valtuudet ja vahvistaa valtuus omalta osaltaan.
Ohje Suomi.fi:ssä: Näin organisaation edustajat antavat valtuuksia yhdessä
Näin valtuutat, jos valtuuden antaminen suoraan Suomi.fi:n Valtuudet-palvelussa ei onnistu
- Tee valtuushakemus Suomi.fi:ssä. Käy ensin läpi ohjeet ja tee sen jälkeen hakemus. Hakemuksella haetaan valtuutusoikeutta. Valtuutusoikeuden saanut antaa valtuutetulle asiointivaltuuden varsinaiseen asiointiin.
- Kun valtuutusoikeus on hyväksytty, tunnistaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun. Anna siellä tarvittavat asiointivaltuudet niille, jotka asioivat yhdistyksen puolesta. Jos ryhdyt itse hoitamaan yhdistyksen asioita, anna asiointivaltuus itsellesi. Voit valtuuttaa myös esimerkiksi tilitoimiston.
- Asiointivaltuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida yhdistyksen puolesta. Valtuutetun pitää valita kirjautumisen yhteydessä vaihtoehto "Asioi yrityksen puolesta".
Ohjeet Suomi.fi:ssä: Näin yhdistys valtuuttaa
Et tarvitse Suomi.fi-valtuutta säätiön veroasioiden hoitamiseen, jos kaupparekisteriin on merkitty, että olet säätiön hallituksen puheenjohtaja tai sinulla on nimenkirjoitusoikeus yksin.
Näin valtuutat, kun säätiö on kaupparekisterissä
Voit antaa valtuuden muille, kun sinut on merkitty hallituksen puheenjohtajaksi tai oikeutetuksi (nimenkirjoitusoikeus yksin). Säätiö voi valtuuttaa myös siinä tapauksessa, että nimenkirjoitussääntö on hallitus yhdessä. Lisätietoa Suomi.fi:ssä: Valtuuksien antaminen yhdessä
Tunnistaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun
Anna valtuus Suomi.fi:ssä. Sen jälkeen valtuus on heti voimassa. Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida säätiön puolesta. Valtuutetun pitää valita kirjautumisen yhteydessä vaihtoehto "Asioi yrityksen puolesta".
Näin valtuutat, kun säätiö ei ole kaupparekisterissä
Kun kaupparekisteriin ei ole merkitty hallituksen puheenjohtajaa tai oikeutettua (nimenkirjoitusoikeus yksin), anna valtuus näin:
Tee valtuushakemus Suomi.fi:ssä. Käy ensin läpi ohjeet ja tee sen jälkeen hakemus. Hakemuksella haetaan valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta. Valtuutusoikeuden saanut antaa valtuutetulle asiointivaltuuden varsinaiseen asiointiin.
Kun valtuutusoikeus on hyväksytty, tunnistaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun. Anna siellä tarvittavat asiointivaltuudet tai edustamisvaltuudet niille henkilöille, jotka asioivat säätiön puolesta. Jos ryhdyt itse hoitamaan säätiön asioita, anna valtuus itsellesi. Voit valtuuttaa myös esimerkiksi tilitoimiston.
Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon ja asioida säätiön puolesta. Valtuutetun pitää valita kirjautumisen yhteydessä vaihtoehto "Asioi yrityksen puolesta".
Valtuuksien kuvaukset
Kaikkien veroasioiden hoito
Jos haluat, että valtuuden saaja voi hoitaa kaikkia veroasioitasi, anna Veroasioiden hoito -valtuus Suomi.fi:n Valtuudet-palvelussa.
Tämän valtuuden saaja voi hoitaa kaikkia veroasioita valtuuden antajan puolesta:
- yksityishenkilön puolesta: henkilökohtaiset veroasiat
- yksityisen elinkeinonharjoittajan (liikkeen- tai ammatinharjoittajan tai maataloudenharjoittajan) puolesta: sekä henkilökohtaiset että elinkeinotoiminnan veroasiat
- organisaation, esim. yhtiön tai osuuskunnan puolesta: kaikki organisaation veroasiat.
Valtuuden saaja voi asioida asiakaspalvelupisteissä, puhelimessa, OmaVerossa sekä Ilmoitin.fi-palvelussa sekä ohjelmistojen kautta, jos niistä on rajapinta Verohallintoon (Vero API). Hän näkee valtuuden antajan kaikki verotiedot OmaVerossa ja voi pyytää tietoja myös muilla tavoilla.
Huomaa poikkeukset: Veroasioiden hoito -valtuudella ei voi
- muuttaa yrityksen tilinumeroa OmaVerossa, jos yritysmuoto on osakeyhtiö, julkinen osakeyhtiö tai aatteellinen yhdistys
- ilmoittaa tai muuttaa edunvalvonnassa olevan henkilön tilinumeroa
- asioida Palkka.fi:ssä, EMCS-palvelussa eikä Valmisteveroilmoituspalvelussa
- antaa ilmoituksia tulorekisteriin – Tulorekisteriä varten on omat valtuudet.
Elinkeinonharjoittaja tai maataloudenharjoittaja: valtuuden saaja näkee myös henkilökohtaiset verotietosi
Veroasioiden hoito -valtuuden avulla esimerkiksi tilitoimiston edustaja näkee OmaVerossa sekä yrityksesi tiedot että henkilökohtaiset verotietosi.
Valtuuden saaja näkee OmaVerossa muun muassa
- tulovero-, perintö- ja lahjaverotiedot
- tuloverotukseen liittyvät ennakkoratkaisut ja oikaisuvaatimukset
- oikaisuvaatimuksiin annetut Verohallinnon ja verotuksen oikaisulautakunnan päätökset
- verotusta koskevat kirjeet ja päätökset
- yritystoiminnan verotarkastuskertomukset
- OmaVerossa tehdyt ennakkoratkaisupäätökset.
Markkinoiden väärinkäyttöasetuksen mukaiset sisäpiirintiedot eivät näy OmaVerossa.
Veroasioiden hoito -valtuudella voi myös hakea elinkeinonharjoittajien verovelkatietoja verovelkarekisteristä. (Yritysten ja yhteisöjen verovelkatietoja voi hakea ilman valtuutta.)
Jos haluat antaa suppeammat valtuudet
Jos haluat, että valtuuden saaja voi hoitaa rajoitetusti vain nimettyjä veroasioita etkä halua antaa Veroasioiden hoito -valtuutta, voit antaa Suomi.fi:n Valtuudet-palvelussa yksittäisen valtuuden.
Tämän valtuuden avulla ei voi asioida OmaVerossa.
Valtuuden saaja voi vain antaa veroilmoituksia ja muita veroasioiden hoitoon liittyviä ilmoituksia valtuuden antajan puolesta Ilmoitin.fi-palvelussa. Lisäksi tällä valtuudella voi hakea elinkeinonharjoittajien verovelkatietoja verovelkarekisteristä. (Yritysten ja yhteisöjen verovelkatietoja voi hakea ilman valtuutta.)
Huomaa, että Ilmoitin.fi:ssä ei ole kaikkia veroilmoituksia. Lisäksi Ilmoitin.fi:ssä voi antaa ilmoituksia vain tiedostoina, jotka on muodostettu taloushallinto-ohjelmistossa. Tiedoston täytyy olla tietuekuvauksen mukainen.
Esimerkki: Jos et voi antaa alv-ilmoitusta tiedostona, tarvitset Veroasioiden hoito -valtuuden, jotta voit antaa ilmoituksen OmaVerossa.
Asiointi verotoimistossa tai puhelinpalvelussa: Valtuuden avulla ei saa henkilön verotustietoja.
Valtuuden saaja voi nähdä ja täydentää kiinteistöverotuksen perusteena olevia tietoja valtuuden antajan puolesta, pyytää kiinteistöveroilmoituksen jättöaikaan pidennystä ja tehdä kiinteistöverotuksen oikaisuvaatimuksen. Valtuuden saaja voi myös hakea tilapäistä kiinteistöverotukea maatalouden tuotantorakennuksille.
Asiointi verotoimistossa ja puhelinpalvelussa: Valtuuden avulla saa tiedot, jotka liittyvät kiinteistöverotukseen, mukaan lukien kiinteistöverotuspäätöksen. Maksuihin liittyviä tietoja, kirjeitä ja päätöksiä ei voi saada.
Asiointi ohjelmiston kautta: Valtuuden saaja voi pyytää valtuuden antajan puolesta kiinteistöverotuksen kirjeitä, jos ohjelmistossa on Kirjeet, päätökset ja selvityspyynnöt -rajapinta Verohallintoon.
Valtuuden saaja voi
- ilmoittaa, katsella ja muokata rakentamiseen liittyviä urakka- ja työntekijätietoja sekä kotitalouden rakentamisilmoituksia valtuuden antajan puolesta
- pyytää rakennusalan ja laivanrakennusalan veronumerotietoja.
Mitä tietoja valtuutettu näkee OmaVerossa
Valtuuden saaja näkee
- tiedot kaikista rakentamisilmoituksista, jotka on annettu tiedonantovelvollisen tunnuksella − riippumatta siitä, kuka ilmoitukset on antanut
- kirjeet, jotka liittyvät rakentamisilmoitusten sisältöön
- tiedot siitä, onko veronumero julkisessa rakennusalan tai laivanrakennusalan rekisterissä vai ei.
Kun yritys rekisteröi henkilöitä rakennusalan tai laivanrakennusalan julkiseen veronumerorekisteriin henkilötunnuksilla, yritys saa tiedon myös rekisteröityjen veronumeroista.
Valtuuden saaja ei näe
- rakentamisilmoitusten laiminlyöntimaksuja
- kirjeitä rakentamisilmoitusten laiminlyöntimaksuista
- oikaisuvaatimuksia
- kirjeitä muista asioista kuin rakentamisilmoituksista.
Asiointi verotoimistossa tai puhelinpalvelussa: Valtuudella voi hoitaa vastaavia asioita kuin OmaVerossa. Lisäksi valtuuden avulla voi rekisteröidä työntekijöitä veronumerorekisteriin.
Asiointi ohjelmiston kautta: Valtuuden saaja voi pyytää valtuuden antajan puolesta rakentamisilmoituksiin ja veronumeropyyntöihin liittyviä kirjeitä, jos ohjelmistossa on Kirjeet, päätökset ja selvityspyynnöt -rajapinta Verohallintoon.
Valtuuden saaja voi
- tehdä rekisteröintihakemuksen arvonlisäveron erityisjärjestelmään
- hoitaa erityisjärjestelmään liittyviä veroasioita.
Mitä tietoja valtuuden saaja näkee OmaVerossa
Valtuuden saaja voi hoitaa näitä veroasioita, mutta vain, jos ne liittyvät arvonlisäveron erityisjärjestelmään:
- antaa, katsella ja muokata ilmoituksia
- nähdä ilmoitukseen perustuvan veron määrän, viitenumeron ja tilinumeron ilmoituksessa ja sen pdf-tulosteessa mutta ei verojen kokonaistilannetta eikä sitä, onko vero maksettu
- vastata selvityspyyntöihin
- katsoa muistutuksia ilmoituksista sekä selvityspyynnöistä ja päätöksistä
- nähdä järjestelmän rekisteröintitiedot ja voi muokata niitä
- tehdä lopettamisilmoituksen.
Valtuuden saaja ei näe OmaVerossa
- mitään tietoja valtuuttajan muista veroasioista
- mitään muita verojen saldo- ja maksutietoja kuin erityisjärjestelmän ilmoitukseen perustuvan maksettavan veron määrän.
Asiointi verotoimistossa ja puhelinpalvelussa: Valtuudella saa tiedot arvonlisäveron erityisjärjestelmään liittyvistä veroilmoituksista, rekisteröinnistä, muistutuksista, päätöksistä, selvityspyynnöistä ja vastauksista selvityspyyntöihin sekä viitenumerosta maksamista varten.
Asiointi ohjelmiston kautta: Valtuuden saaja voi pyytää valtuuden antajan puolesta OSS-kirjeitä, jos ohjelmistossa on Kirjeet, päätökset ja selvityspyynnöt -rajapinta Verohallintoon.
Valtuuden saaja voi tehdä ja muokata muihin EU-maihin lähetettäviä arvonlisäveron palautushakemuksia ja katsella saapuneita tiedoksiantoja.
Mitä tietoja valtuuden saaja näkee OmaVerossa
Valtuuden saaja voi hoitaa kaikkia palautushakemuksiin liittyviä asioita:
- tehdä hakemuksen
- seurata hakemuksen tilaa
- lukea palautushakemuksiin liittyviä viestejä ja päätöksiä, jotka julkaistaan OmaVerossa.
Valtuutettu ei näe OmaVerossa mitään tietoja valtuuttajan muista veroasioista, esimerkiksi verojen maksamisesta.
Asiointi verotoimistossa ja puhelinpalvelussa: Valtuudella saa vastaavat tiedot kuin OmaVerosta.
Asiointi ohjelmiston kautta: Valtuuden saaja voi pyytää valtuuden antajan puolesta ALVEU-kirjeitä, jos ohjelmistossa on Kirjeet, päätökset ja selvityspyynnöt -rajapinta Verohallintoon.
Valtuuden saaja voi hakea
- palautusta lähdeverosta, jota on peritty Suomessa osingoista, koroista ja rojalteista joko liikaa tai kokonaan aiheettomasti
- ulkomaisen yhteisön lähdeverokorttia Suomesta saatavaa osinko-, korko- ja rojaltituloa varten.
Valtuus on käytössä Ilmoitin.fi:ssä.
Valtuuden saaja voi hoitaa sellaisten ajoneuvojen verotukseen liittyviä asioita, jotka rekisteröidään tai otetaan käyttöön Suomessa ensimmäistä kertaa. Valtuuden saaja voi esimerkiksi
- rekisteröityä autoveroilmoittajaksi ja muuttaa rekisteröinnin tietoja
- tehdä autoveroilmoituksia ja vastata lisäselvityspyyntöihin
- katsella autoveropäätöksiä
- ilmoittaa uusien ajoneuvojen hintatiedot ja katsella ilmoitettuja hintatietoja
- tehdä esittelyajoneuvojen käyttöönottoilmoituksia.
- hakea autoveron palautusta
- tehdä hakemuksen turistikäytön määräajan pidentämiseksi
- hakea asuinpaikkapäätöksen autoverotusta varten
- hakea muutosta autoveroa koskevaan päätökseen.
Asiointi verotoimistossa ja puhelinpalvelussa: Valtuudella saa tiedot autoveroilmoituksesta, vientipalautushakemuksesta ja esittelykäyttöilmoituksesta, lisäselvityspyynnöstä, autoveropäätöksestä sekä hakemukseen annetusta päätöksestä. Oikaisuihin liittyviä tietoja ei voi saada.
Asiointi ohjelmiston kautta: Valtuuden saaja voi pyytää valtuuden antajan puolesta
- autoverotuksen kirjeitä, jos ohjelmistossa on Kirjeet, päätökset ja selvityspyynnöt -rajapinta Verohallintoon
- autoverotuksen päätöksiä, jos ohjelmistosta on Autoverotus-rajapinta Verohallintoon.
Valmisteveroasioiden hoito -valtuudella valtuutettu voi hoitaa näitä asioita OmaVerossa:
- antaa valmisteveroilmoituksia
- antaa ennakkoilmoituksia ja nähdä, onko vakuus maksettu, maksamatta vai käytetty
- hakea veronpalautusta valmisteverosta
- selailla aikaisempia valmisteveron verotus- ja palautuspäätöksiä
- hakea uutta valmisteveron lupaa tai muutosta olemassa olevaan lupaan
- hoitaa valmisteverotuksen tuensaajarekisteriin (VATU) liittyviä asioita
- rekisteröityä valmisteverovelvolliseksi tai muuttaa rekisteröinnin tietoja
- hoitaa veroasioita, jotka koskevat yhdenmukaistetun valmisteveron alaisten tuotteiden siirtoa Valmisteveron alaisten tuotteiden siirtojärjestelmässä (EMCS).
Asiointi puhelinpalvelussa: Valtuudella voi hoitaa vastaavia asioita kuin OmaVerossa.
Huomaa: Valmisteveroasioiden hoito -valtuuden saaja voi maksaa suoraan OmaVerossa vain ennakkovakuuden mutta ei mitään muita valmisteveroja eikä hoitaa muita maksuihin liittyviä asioita.
Valtuuden saaja voi kuitenkin maksaa verot, maksut tai vakuudet verkkopankissa, jos hänellä on tarvittavat tiedot eli verojen määrä, tilinumero ja oma-aloitteisten verojen viitenumero. Nämä tiedot voi pyytää esimerkiksi valtuuden antajalta tai sellaiselta henkilöltä, jolla on Veroasioiden hoito -valtuus. He voivat tarkistaa tiedot OmaVerosta.
Asiointi ohjelmiston kautta: Valtuuden saaja voi pyytää valtuuden antajan puolesta valmisteverotuksen kirjeitä, jos ohjelmistossa on Kirjeet, päätökset ja selvityspyynnöt -rajapinta Verohallintoon.
Suomi.fi-valtuus EMCS-asiointiin on nimeltään ”Valmisteveronalaisten tuotteiden siirtojen ilmoittaminen”. Jos sinulla on olemassa valtuus ”Valmisteveronalaisten tuotteiden verottomien siirtojen järjestelmässä toimiminen”, sinun ei tarvitse hakea uutta valtuutta.
Valtuuden saaja voi toimia valtuuden antajan puolesta veroasioissa, jotka koskevat yhdenmukaistetun valmisteveron alaisten tuotteiden siirtoa Valmisteveron alaisten tuotteiden siirtojärjestelmässä (EMCS).
Valtuudella voi asioida OmaVerossa sekä ohjelmistojen kautta, jos niistä on EMCS-rajapinta Verohallintoon (Vero API). Valtuus kattaa myös tuotteet, joista on maksettu valmisteverot lähtömaassa.
Asiointi puhelinpalvelussa: Valtuudella voi hoitaa vastaavia asioita kuin OmaVerossa.
Valtuudella ei voi lähettää eikä vastaanottaa viestejä OmaVerosta.
Palkka.fi:tä, tulorekisteriä ja varmennepalvelua varten on omat valtuudet
Palkka.fi:n Suomi.fi-valtuudet
Usein kysyttyä
Osakeyhtiö tai asunto-osakeyhtiö voi valtuuttaa Suomi.fi-valtuuspalvelussa toisen henkilön tai yrityksen hoitamaan yrityksen veroasioita, vaikka nimenkirjoitusoikeus olisi usealla henkilöllä yhdessä. Suomi.fi-valtuuksia voivat siis antaa myös osakeyhtiöt tai asunto-osakeyhtiöt, joille on merkitty kaupparekisteriin nimenkirjoitusoikeus kaksi tai useampi yhdessä.
Suomi.fi-valtuuspalvelussa voi valtuuttaa, jos yhtiöjärjestyksen mukainen nimenkirjoitussääntö on
- osakeyhtiön tai asunto-osakeyhtiön hallitus yhdessä
- osakeyhtiön tai asunto-osakeyhtiön kaksi hallituksen jäsentä yhdessä
- puheenjohtaja ja hallituksen jäsen yhdessä.
Useampi nimenkirjoitusoikeutettu voi valtuuttaa yhdessä, jos kaupparekisteristä löytyy tieto osakeyhtiön ja asunto-osakeyhtiön nimenkirjoitussäännöstä ja henkilöillä on suomalainen henkilötunnus.
Avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö voi valtuuttaa Suomi.fi-valtuuspalvelussa toisen henkilön tai yrityksen hoitamaan yrityksen veroasioita, vaikka nimenkirjoitusoikeus olisi usealla henkilöllä yhdessä. Suomi.fi-valtuuksia voivat siis antaa myös avoimet yhtiöt tai kommandiittiyhtiöt, joille on merkitty kaupparekisteriin nimenkirjoitusoikeus kaksi tai useampi yhdessä.
Suomi.fi-valtuuspalvelussa voi valtuuttaa, jos yhtiösopimuksen mukainen nimenkirjoitussääntö on
- kaikki yhtiömiehet yhdessä
- kaksi yhtiömiestä yhdessä (yhtiösopimuksen mukainen edustaminen)
- kaikki yhtiömiehet yhdessä, jos kaupparekisteristä puuttuu tieto nimenkirjoitusoikeuksista.
Kaikilla yhtiömiehillä täytyy olla suomalainen henkilötunnus.
Kuka tahansa avoimen yhtiön yhtiömiehistä tai kommandiittiyhtiön vastuunalaisista yhtiömiehistä voi käynnistää valtuuden antamisen, kun hän valitsee Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa asiointirooliksi Yrityksen valtuudet.
Lue ohjeet Suomi.fi:stä:
Jos yritys vaihtaa tilitoimistoa, myös Suomi.fi-valtuuksia on muutettava.
Yrityksen pitää
- mitätöidä Suomi.fi-valtuudet, jotka se on antanut aiemmalle tilitoimistolle
- antaa uudelle tilitoimistolle uudet Suomi.fi-valtuudet veroasioiden hoitoa varten.
Yritys voi tehdä muutokset valtuuksiin Suomi.fi:n Valtuudet-palvelussa. Lue ohjeet valtuuksien mitätöimiseen Suomi.fi:stä: Valtuuksien mitätöiminen organisaationa
Jos yritys ei erikseen mitätöi Suomi.fi-valtuuksia, ne pysyvät voimassa alun perin määritellyn voimassaoloajan mukaisesti.
Jos haluat säilyttää pääsyn yrityksen tietoihin OmaVerossa, toimi näin, ennen kuin yritystoiminta päättyy:
Kun sinulla on valtuutusoikeus eli oikeus antaa valtuuksia yrityksen puolesta:
- Kirjaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun
- Anna asiointivaltuus henkilölle, joka tarvitsee sitä yrityksen asioiden hoitoon.
Asiointivaltuuden avulla valtuutettu pääsee yrityksen tietoihin esimerkiksi OmaVerossa myös sen jälkeen, kun yrityksen tiedot on poistettu kaupparekisteristä.
Esimerkki: Yrityksen toimitusjohtaja on asioinut yrityksen puolesta OmaVerossa suoraan kirjautumalla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillaan ja valitsemalla ”Asioi yrityksen puolesta”. Toimitusjohtaja käy antamassa itselleen asiointivaltuuden Suomi.fi:ssä ennen kuin yritys poistetaan kaupparekisteristä. Näin hän voi hoitaa tarpeellisia veroasioita yrityksen puolesta OmaVerossa vielä sen jälkeenkin, kun kaupparekisteristä on poistettu tieto yrityksen edustajasta.
Kun kaupparekisteriin tulee tieto, että yritystoiminta on päättynyt, yrityksen aiemmin antama Suomi.fi-valtuus jää yhä voimaan. Yritys ei voi kuitenkaan toiminnan lopettamisen jälkeen enää omatoimisesti valtuuttaa Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa eikä asioida, koska oikeus asioida perustuu siihen, että yrityksen edustajasta on tieto kaupparekisterissä. Valtuuden saanut voi edelleen hoitaa yrityksen asioita.
Esimerkki: Osakeyhtiö on valtuuttanut tilitoimiston. Kun osakeyhtiön yritystoiminta on lakannut, osakeyhtiön toimitusjohtaja ei voi enää muuttaa yrityksen valtuuksia. Valtuuden saanut tilitoimisto voi kuitenkin edelleen asioida osakeyhtiön puolesta.
Tällaisessa tilanteessa henkilö, jolla on ollut yrityksen edustusoikeus, voi tehdä valtuushakemuksen Suomi.fi:ssä. Hakemuksessa pitää valita valtuustyypiksi asiointivaltuus.
Virkailijamme voi pyytää sinua kirjautumaan OmaVeroon puhelun aikana. Sillä tavalla voit osoittaa, että sinulla on oikeus asioida sellaisen henkilöasiakkaan puolesta, joka on antanut asiointivaltuuden työnantajallesi ja työnantajasi on edelleen valtuuttanut sinut edustamisvaltuudella.