Utredning: den ekonomiska tillförlitligheten hos företag som får statsunderstöd utreds inte i tillräcklig grad – över 200 företag som idkar grå ekonomi fick offentligt stöd år 2023
Skatteförvaltningens meddelande, 14.1.2025Om den ekonomiska tillförlitligheten hos aktiebolag som ansöker om statsunderstöd utreds mer omfattande än nu kan de aktiebolag som försummar sina rättsliga skyldigheter bli utan statsunderstöd upp till ett belopp på hundratals miljoner euro varje år. För tillfället kan understödsbeviljarna inte i tillräcklig grad uppskatta den ekonomiska tillförlitligheten och risken för grå ekonomi hos mottagarna av stöden.
Enheten för utredning av grå ekonomi har kartlagt statsunderstöden för de aktiebolag som idkar grå ekonomi och den ekonomiska tillförlitligheten hos de bolag som fått understöd. Enligt utredningen beviljades år 2023 totalt 29 miljoner euro i statsunderstöd till mer än 200 sådana företag som i utredningen hade definierats som gråa enligt en skatterevision och som alltså avsiktligt inte hade skött sina rättsliga skyldigheter.
Stöd beviljas med bristfälliga uppgifter
Utredningen avslöjar att även om ett bolag enligt skatterevisionen är en aktör inom grå ekonomi har det inte påverkat beviljandet av stöd. Många företag som definierats som gråa får efter en skatterevision statsunderstöd i samma omfattning som före skatterevisionen.
Direktör Janne Marttinen för Enheten för utredning av grå ekonomi konstaterar att de som beviljar statsunderstöd för tillfället inte kan uppskatta riskerna grundligt utan är tvungna att fatta samhälleligt betydande beslut med bristfälliga uppgifter.
- När gemensamma medel delas ut ska utgångspunkten vara att stödtagaren är en pålitlig aktör och att stödbeviljaren har en möjlighet att kontrollera stödtagarnas bakgrund ordentligt. För tillfället har flera beviljare av stöd en för snäv utredningsskyldighet och inte en tillräcklig rätt att få uppgifter. Alla stödmyndigheter kan inte undersöka exempelvis ansvarspersonerna i företag och deras andra ekonomiska verksamhet i tillräcklig omfattning, säger Marttinen.
- Enbart utnyttjandet av skatterevisionsuppgifter för att utreda tillförlitligheten hos aktiebolag kan förhindra att miljoner med statsunderstöd betalas ut till aktörer inom grå ekonomi varje år.
Utredning av tillförlitlighet kan leda till att stöd på upp till 255 miljoner euro inte beviljas
I sin utredning analyserar Enheten för utredning av grå ekonomi hur en utredning av den ekonomiska tillförlitligheten hos bolag mer omfattande än endast genom skatterevisioner kan påverka beloppet av beviljade statsunderstöd.
Om statsunderstöd inte beviljas bolag som inte har skött sina rättsliga skyldigheter faller understöd på nästan 40 miljoner euro bort. Då nekas mer än 900 bolag stöden, alltså nästan sex procent av de aktiebolag som har fått statsunderstöd.
Men om den ekonomiska tillförlitligheten hos ansvarspersonerna utreds utöver bolagets egna skyldigheter faller cirka 240 miljoner euro i stöd till över 3 300 bolag bort. Detta utgör över en fjärdedel av alla statsunderstöd som betalats ut till aktiebolag. Om också tillförlitligheten utreds i företag anknutna till de bolag som ansöker om understöd blir redan 3 450 bolag utan stöd. Då minskar stödbeloppet med cirka 255 miljoner euro.
Lösningar finns redan – en reform av lagstiftningen bereds
Enligt Marttinen kan situationen lätt förbättras med lagstiftning. Han föreslår att det i lagen mer omfattande än nu ska fastställas att en försummelse av de rättsliga skyldigheterna kan utgöra en grund för att inte få ett stöd beviljat.
- Med lagstiftning är det möjligt att förutsätta att tillförlitligheten hos de bolag som ansöker om stöd utreds mer omfattande än nu. Enheten för utredning av grå ekonomi producerar redan nu fullgöranderapporter av vilka det framgår hur bra ett bolag har skött sina rättsliga skyldigheter. Genom att öka antalet fullgöranderapporter kan vi effektivera bekämpningen av grå ekonomi, föreslår Marttinen.
- Också uppgifter om kriminell bakgrund hos ansvarspersonerna i företag kan vara något som utgör ett hinder för att statsunderstöd beviljas. I båda fallen finns redan de uppgifter som behövs, det behöver endast vara möjligt att utnyttja dem mer omfattande än nu.
Finansministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att bereda en partiell reform av statsunderstödslagen. Avsikten är att en proposition ska läggas fram till riksdagen senast i september 2026.
Janne Marttinen anser att beredningsarbetet är välkommet.
- En reform av statsunderstödslagen är en bra möjlighet att förbättra den nuvarande situationen. Reformen ger dem som beviljar företagsstöd bättre möjligheter att uppskatta riskerna och bekämpa grå ekonomi.