Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Skatteförvaltningen inleder samarbetsförhandlingar i en del av funktioner – minskningsbehovet uppskattningsvis högst 200 personer

Skatteförvaltningens meddelande, 3.9.2024

Skatteförvaltningen inleder samarbetsförhandlingar som gäller sammanlagt 900 tjänstemän i beskattnings- och förvaltningsuppgifter.

För närvarande uppskattas det att samarbetsförhandlingarna kan leda till att högst 200 tjänsteförhållanden upphör.

Samarbetsförhandlingarna inleds av produktionsorsaker och på grund av omorganisering av verksamheten.
– Vi befinner oss i en situation där en del tjänstemäns arbetsuppgifter inte bara tillfälligt har minskat eller kommer att minska väsentligt. Vissa arbetsuppgifter har minskat på grund av bland annat automatisering, justering av planerade kundservicemål, utveckling av arbetssätten och omorganisering av uppgifter eller organisationen, säger generaldirektör Markku Heikura.

Skatteförvaltningen sysselsätter ca 5000 personer.

Även minskade anslag i bakgrunden

Situationen påverkas av en betydande minskning av Skatteförvaltningens anslag.

På grund av statsförvaltningens besparingar måste Skatteförvaltningen anpassa sin verksamhet med minst 60 miljoner euro före utgången av 2027.

Eftersom anslagen minskar har Skatteförvaltningen sämre möjligheter än tidigare att erbjuda nya typer av arbetsuppgifter till personer vars arbetsuppgifter minskar betydligt i och med förändringarna i verksamheten.

- Tyvärr befinner vi oss nu i en exceptionell situation som är mycket utmanande för alla. Jag litar dock på att vi tillsammans med personalorganisationerna kommer att hitta en lösning som säkerställer att Skatteförvaltningen fungerar effektivt även i framtiden, säger Heikura.

Samarbetsförhandlingarna pågår i sex veckor.

Sidan har senast uppdaterats 3.9.2024