Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

På måndagen den 5 augusti betalas 900 miljoner euro i skatteåterbäring – om återbäringen inte syns kan orsaken vara exempelvis att maken eller makan har kompletterat sin skattedeklaration

Skatteförvaltningens meddelande, 1.8.2024

Skatteåterbäringsdagen i augusti är den största i år vad gäller antalet skattebetalare. 1,8 miljoner finländare återbärs sammanlagt 900 miljoner euro. Skatteåterbäringarna syns inte nödvändigtvis på kontot genast på morgonen.

Skatteförvaltningen betalar ut skatteåterbäringar varje månad från juli till december beroende på när beskattningen för personerna slutförs. Den egna återbäringsdagen syns både i MinSkatt och på beskattningsbeslutet.

Täytä tähän taulukon kuvaus, esteettömyyttä silmälläpitäen, ei näy kuin ruudunlukijoille
Beskattningen har slutförts Dagen då skatteåterbäringen betalas in på kontot Antalet personer som får skatteåterbäring, st. Utbetalade skatteåterbäringar sammanlagt, miljoner euro
Maj 3.7.2024 210 000 226
Juni 5.8.2024 1 800 000 900
Juli 3.9.2024 1 200 000 1 190
Augusti 3.10.2024 160 000 (uppskattning) 220 (uppskattning)
September 4.11.2024 130 000 (uppskattning) 230 (uppskattning)
Oktober 3.12.2024 70 000 (uppskattning) 160 (uppskattning)

Skatteåterbäringen syns nödvändigtvis inte på kontot genast på morgonen

Också i år ber vi våra kunder att vänta i lugn och ro, eftersom alla skatteåterbäringar inte syns på bankkontot genast på morgonen. Skatteförvaltningen betalar skatteåterbäringarna in på kontona under dagen på måndagen.

– Om skatteåterbäringen inte syns på kontot genast på morgonen lönar det sig att kontrollera saldot på nytt senare på dagen. Om pengarna fortfarande inte syns på kontot är det möjligt att utbetalningsdagen för skatteåterbäringen har flyttats framåt. Du kan kontrollera din situation i MinSkatt, berättar överinspektör Juha Villman från Skatteförvaltningen.

Utbetalningsdagen kan ha flyttats framåt exempelvis om

  • personen eller hens make eller maka har kompletterat den förhandsifyllda skattedeklarationen
  • Skatteförvaltningen har fått uppgifter från annat håll som påverkar beskattningen efter att den förhandsifyllda skattedeklarationen har lämnats
  • Skatteförvaltningen inte har rätt kontonummer
  • skatteåterbäringen har använts till att betala skatter
  • skatteåterbäringen har utmätts.

Om du inte har meddelat ditt kontonummer får du skatteåterbäringen som en betalningsanvisning

De som inte har meddelat ett giltigt kontonummer till Skatteförvaltningen får sin skatteåterbäring till Nordea i form av en betalningsanvisning, alltså en penningförsändelse.

– I augusti betalas skatteåterbäringar i form av en betalningsanvisning till cirka 30 000 personer, berättar Villman.

Betalningsanvisningen kan lösas ut i Nordeas tjänst Omaposti med giltiga nätbankskoder. En skatteåterbäring som betalats ut i form av en betalningsanvisning går visserligen inte att få ännu på skatteåterbäringsdagen, utan det kan ta några bankdagar innan det är möjligt att lösa in den.

Vi rekommenderar dock att du meddelar kontonumret i MinSkatt, även om din skatteåterbäring redan har betalats ut som en betalningsanvisning. Om betalningsanvisningen inte löses in på Nordea, returneras skatteåterbäringen tillbaka till Skatteförvaltningen om fyra veckor. Om kontonumret i det skedet har anmälts betalar Skatteförvaltningen in pengarna på personens konto.

Fastighetsskatten kvittas inte automatiskt mot skatteåterbäringar

Också förfallodagarna för kvarskatt och fastighetsskatt infaller i augusti. Cirka 239 000 personer har förfallodagen för kvarskatt i dag den 1 augusti. Sammanlagt ska de betala 102 miljoner euro.

Cirka 1,9 miljoner skattebetalare har förfallodagen för fastighetsskatt den 6 augusti. Sammanlagt ska de betala 425 miljoner euro.

– Den som i augusti har både skatteåterbäringsdag och förfallodagen för fastighetsskatt ska komma ihåg att fastighetsskatten inte automatiskt kvittas mot skatteåterbäringarna. De ska med andra ord komma ihåg att betala fastighetsskatten själv, säger Villman.

Uppgifterna som behövs för att betala kvarskatten och fastighetsskatten finns i MinSkatt och på beskattningsbeslutet.

Se upp för svindleri

I skatteåterbäringstider cirkulerar det också rikligt med bedrägeriförsök, vars avsikt är att försöka fiska människors bankkoder. Skatteförvaltningen meddelar aldrig om skatteåterbäringar per textmeddelande eller e-post - det lönar sig alltså inte att klicka på länkar i dem.

− Det lönar sig att gå till MinSkatt via ingångssidan på vero.fi eller genom att skriva in adressen vero.fi/minskatt i webbläsarens adressfält. Det lönar sig inte att klicka vidare från sökresultaten på Google eftersom det också finns falska webbplatsen på nätet som liknar MinSkatt, tipsar Villman.

Mer information till kunder:
Skatteåterbäring

Sidan har senast uppdaterats 1.8.2024