Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Offentligheten för beskattningsuppgifter har vigats: ändringsbeskattningsuppgifter om inkomstbeskattningen och fastighetsbeskattningen blir offentliga för första gången i dag

Skatteförvaltningens meddelande, 24.9.2024

Om det kommer ändringar i kundens beskattningen efter att beskattningen slutförts blir också de ändrade beskattningsuppgifterna offentliga från och med skatteåret 2022.

Tidigare har endast uppgifterna om den så kallade ordinarie beskattningen varit offentliga, alltså beskattningsuppgifterna har offentliggjorts som sådana de har varit vid tidpunkten för slutförandet av beskattningen. Om beskattningen har ändrats senare, till exempel utifrån kundens omprövningsbegäran eller nya uppgifter som Skatteförvaltningen har fått, har ändringarna inte varit offentliga.

I och med en lagändring är också de ändrade uppgifterna, alltså ändringsbeskattningsuppgifterna, offentliga från och med skatteåret 2022. Syftet med ändringen är att förbättra de offentliga uppgifternas korrekthet och bekämpa grå ekonomi.

Ändringsbeskattningsuppgifter om inkomstbeskattningen av privatpersoner och samfund kan granskas på kundterminaler på skattebyråerna eller frågas i Skatteförvaltningens kundtjänst. Ändringsbeskattningsuppgifter om fastighetsbeskattningen läggs i början inte ut på kundterminalerna, utan om dem kan frågor ställas i kundtjänsten. Närmare anvisningar finns på vero.fi: Så här söker du offentliga inkomst- och fastighetsbeskattningsuppgifter - vero.fi

I fortsättningen offentliggörs uppgifter en gång i månaden

Ändringsuppgifter har offentliggjorts för första gången i dag. Offentliga blev de uppgifter om ändringsbeskattningen för skatteåret 2022 som har färdigställts före utgången av augusti 2024. Några enstaka fall av ändringsbeskattningsuppgifter om inkomstbeskattningen av samfund kompletteras ännu i samband med det följande offentliggörandet i oktober.

I fortsättningen offentliggörs uppgifter den 20 varje månad eller på den följande vardagen, så att de ändringsbeskattningsuppgifter blir offentliga som har blivit färdiga senast vid utgången av föregående månad. Ändringsbeskattningsuppgifter för skatteåret publiceras visserligen alltid först efter att uppgifterna om den ordinarie beskattningen har offentliggjorts. De offentliga uppgifterna om den ordinarie beskattningen för skatteåret 2023 offentliggörs den 7 november 2024.

Största delen av ändringarna är avdrag som glömts bort

Det kan ske ändringar i beskattningen under en lång tid och därmed blir alla ändringar som gäller skatteåret 2022 inte färdigställda fram till denna dag.

Oftast beror en ändring i beskattningen på att kunden ansöker om ett avdrag först efter att beskattningen har slutförts. De vanligaste omprövningsbegärandena av privatpersoner gäller kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen, utgifter för förvärvande av inkomst och hushållsavdrag.

Ändringar på Skatteförvaltningens initiativ är betydligt färre och de beror oftast på tilläggsuppgifter om kunden som har framkommit i övervakningen.

Sidan har senast uppdaterats 24.9.2024