Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Mer än 81 miljoner euro i skatter för augusti är obetalade

Skatteförvaltningens meddelande, 19.8.2024

Om skatter betalas för sent lönar det sig att kontrollera betalningsuppgifterna i MinSkatt så att också dröjsmålsräntan blir betalad. Skatteförvaltningen rekommenderar att i den egna nätbanken beställa en e-faktura som underlättar betalningen i tid.

Cirka 323 000 personer har inte betalat sina skatter som förfallit till betalning i augusti. Allt som allt 81 miljoner euro i skatter är ännu obetalade.

Det är mest fastighetsskatter som är obetalade, totalt cirka 50 miljoner euro. Cirka 1,9 miljoner fastighetsägare hade förfallodagen för fastighetsskatt på tisdagen den 6 augusti och cirka 257 000 av dem har ännu inte betalat skatten.

Det finns också ett avsevärt belopp av obetalade kvarskatter. Totalt 31,2 miljoner euro som gäller fler än 66 000 personer är obetalade för augusti. Den 1 augusti förföll kvarskatt till betalning för cirka 293 000 personer för ett sammanlagt belopp på 102 miljoner.

Förfallodagarna för kvar- och fastighetsskatter infaller vid olika tidpunkter för olika personer. För de flesta av fastighetsägarna infaller förfallodagarna i augusti och oktober eller i september och november. De vanligaste förfallodagarna för kvarskatt infaller i augusti och september.

Kontrollera betalningsuppgifterna i MinSkatt

Skatteförvaltningen påminner att de som betalar skatter för sent ska kontrollera betalningsuppgifterna i MinSkatt så att också dröjsmålsräntan blir betalad. Det lönar sig inte att använda den ursprungliga giroblanketten om skatten betalas för sent.

- En skatt som betalats med den ursprungliga giroblanketten kommer nog fram, men då förblir dröjsmålsräntan obetalad. Genom att kontrollera uppgifterna i MinSkatt blir hela beloppet inklusive räntan betalad på en gång, säger överinspektör Irene Laine från Skatteförvaltningen.

Det går också att betala skatten direkt via MinSkatt som nätbetalning. Betalningsunderlaget i MinSkatt har färdigt alla uppgifter som behövs och det rätta beloppet. Nätbetalningen går från kontot samma dag. Prestationen visas i MinSkatt inom 1–2 vardagar.

Det löper dröjsmålsränta på en obetalad skatt genast från och med dagen efter förfallodagen. Dröjsmålsräntan är 11 procent.

E-faktura hjälper med att komma ihåg

Irene Laine rekommenderar att beställa en e-faktura på skatter i den egna nätbanken med tanke på kommande förfallodagar för kvar- och fastighetsskatter.

- Det lönar sig att beställa e-fakturan senast två veckor före förfallodagen för skatten. Då hinner den till nätbanken före förfallodagen. En e-faktura hinner ännu beställas i fråga om fastighetsskatt eller kvarskatt för september eller senare betalningsdagar, berättar Laine.

Mer än 100 000 e-fakturabeställningar gjorda i MinSkatt har inte godkänts

Det går också att beställa en e-faktura i MinSkatt men den ska ännu separat godkännas i den egna nätbanken. E-fakturabeställningen ska godkännas inom 30 dagar från beställningen.

– Enligt våra uppgifter har fler än 100 000 av de e-fakturabeställningar som gjorts i MinSkatt inte godkänts. Faran är att personen tror att e-fakturabeställningen är i gällande, och då blir skatterna obetalade. Nu är det alltså ett utmärkt tillfälle att i MinSkatt på fliken Kunduppgifter kontrollera om e-fakturabeställningen är gällande, säger Laine.

Ansök om betalningsarrangemang om den ekonomiska situationen är svår

Om det är svårt att betala skatten på grund av att den egna ekonomiska situationen, går det att avtala om betalningsarrangemang med Skatteförvaltningen.

Betalningsarrangemang kan ansökas i MinSkatt om betalningssvårigheterna är tillfälliga, personen har skött sina tidigare betalningsarrangemang och hen inte har några skatter i utsökning.

Tidigare om ämnet:

Det samlades 12,2 miljoner euro i ränta på för sent betalade skatter – Skatteförvaltningen rekommenderar e-faktura

Sidan har senast uppdaterats 19.8.2024