Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Cirka 30 000 personer som får skatteåterbäring i augusti riskerar att inte få in pengarna på kontot – Skatteförvaltningen påminner om att anmäla kontonumret

Skatteförvaltningens meddelande, 22.7.2024

Det lönar sig att anmäla kontonumret nu: I MinSkatt hinner anmälan ännu den 29 juli.

Kontonumret saknas av sammanlagt cirka 48 000 personer som väntar på skatteåterbäring i år. Kontonumret saknas särskilt av unga som inte tidigare har fått skatteåterbäringar, berättar metodchef Mari Kleemola från Skatteförvaltningen.

– Nästan en tredjedel av de personer vars kontonummer saknas är unga födda under 2000-talet. De har i fjol för första gången tjänat så mycket att de har betalat skatt för sin lön och får nu skatteåterbäring för första gången. Dessa unga har tidigare inte haft behov av att anmäla sitt kontonummer till oss. Nu önskar vi att också föräldrarna till unga vaknar upp och påminner sina unga vuxna om att anmäla kontonumret. På det här sättet undviker den unga besvikelsen på skatteåterbäringsdagen, säger Kleemola.

Om kontonumret inte finns i Skatteförvaltningens uppgifter, betalas skatteåterbäringen i form av en betalningsanvisning

Mari Kleemola påpekar att Skatteförvaltningen inte får uppgifter om kontonummer exempelvis från bankerna.

– Det lönar sig att anmäla kontonumret i MinSkatt Om dagen för skatteåterbäringen är den 5 augusti ska kontonumret anmälas i MinSkatt den 29 juli. De som får återbäring i september ska agera i MinSkatt senast den 27 augusti. Om kontonumret anmäls senare tar det cirka en månad att få pengarna.

I fjol blev 25 000 personer utan pengar på skatteåterbäringsdagen eftersom Skatteförvaltningen inte hade personens kontonummer. Om Skatteförvaltningen inte har kontonumret betalas skatteåterbäringen i form av en betalningsanvisning via Nordea. Det enklaste sättet att lösa in är med bankuppgifter i Nordeas Omaposti-tjänst. En skatteåterbäring som betalas ut i form av betalningsanvisning går dock inte att få ännu på skatteåterbäringsdagen utan det kan ta några bankdagar innan den kan lösas ut.

Pengar syns inte nödvändigtvis på kontot genast på morgonen

Det behövs tålamod på skatteåterbäringsdagen eftersom pengarna nödvändigtvis inte är på kontot genast på morgonen.

– Skatteåterbäringarna betalas ut under dagen och sålunda lönar det sig att granska läget på nytt på eftermiddagen, säger Mari Kleemola.

– Om skatteåterbäringen inte har kommit in på kontot senast på kvällen, har utbetalningsdagen sannolikt flyttats framåt.

Beskattningen av privatpersoner slutförs flexibelt, det vill säga vid olika tidpunkter för olika personer. Därför finns det flera utsatta dagar för betalningen av eventuella skatteåterbäringar eller kvarskatter även i år. De första fick sina skatteåterbäringar i juli och de sista får sina utbetalade i december.

Skatteförvaltningen betalar ut största delen av skatteåterbäringarna i augusti–september. På måndagen den 5 augusti får 1,8 miljoner personer skatteåterbäring för ett totalbelopp på 900 miljoner euro.

Läs mer:

Så här anmäler du kontonumret i MinSkatt
Att lösa in en betalningsanvisning (Nordea)

Pressmeddelandet har redigerats 22.7.2024 kl. 11.27: Rätt datum och belopp för skatteåterbäringar har korrigerats i den sista meningen.

Sidan har senast uppdaterats 22.7.2024