Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Det rör sig fortfarande falska e-postmeddelanden i Skatteförvaltningens namn – utradera meddelandet, meddela ditt kontonummer i MinSkatt

Skatteförvaltningens meddelande, 7.6.2022

Det rör sig fortfarande falska e-postmeddelanden med bedrägeriförsök i Skatteförvaltningens namn där du ombeds att klicka på en länk till en webbsida ”för att få en kreditering” (hyvityksen saamiseksi). Skatteförvaltningen ger anvisningen att utradera meddelandet och påminner samtidigt att det nu lönar sig att meddela sitt kontonummer i MinSkatt för betalningen av skatteåterbäringen.

Det rör sig tyvärr falska e-post- och textmeddelanden med bedrägeriförsök regelbundet i Skatteförvaltningens namn. Kriminella förlägger ofta tidpunkten för bedrägeriförsöken till perioder då skatteärendena annars också är i människornas tankar. Till exempel i maj inföll de utsatta dagarna för löntagarna att komplettera sina skattedeklarationer medan Skatteförvaltningen på sommaren betalar ut skatteåterbäringar.

– Vi har fått anmälningar om dessa falska textmeddelanden nu under den senaste månaden. Det är fint att människor aktivt anmäler oss om dessa bedrägeriförsök och varnar andra exempelvis på sociala medier. Det har förekommit falska e-postmeddelanden redan under flera år. Bedrägeriförsöken i form av textmeddelanden är ett nyare fenomen, berättar specialsakkunnig Jaakko Nummijärvi från Skatteförvaltningen.

Anvisningen till den som fått ett falskt meddelande med ett bedrägeriförsök är enkelt: klicka inte på länken och utradera meddelandet. Alla beskattningsärenden går att sköta i MinSkatt. På grund av bedrägeriförsöken finns det aldrig en direkt länk till MinSkatt i de meddelanden som Skatteförvaltningen skickar.

Så här ser det falska textmeddelande ut som just nu rör sig:

Bedrägeriförsök! Fick du ett likadant textmeddelande som på bilden? Klicka inte, radera meddelandet.


I fjol uteblev skatteåterbäringen för cirka 30 000 personer på utbetalningsdagen, anmäl kontonumret

De utsatta dagarna för betalningen av eventuella skatteåterbäringar eller kvarskatter infaller även i år vid olika tidpunkter för olika personer. De första får sina skatteåterbäringar i juli och de flesta i augusti–september. De sista får skatteåterbäringen senast i december.

– De som får skatteåterbäring ska komma ihåg att kontrollera att kontonumret finns och är rätt i Skatteförvaltningens uppgifter. Vi får inte uppgifterna om kontonumret exempelvis från bankerna. Personerna ska komma ihåg att själv i MinSkatt kontrollera att kontonumret finns och är rätt i våra uppgifter, berättar överinspektör Juha Villman från Skatteförvaltningen.

I fjol fick 30 000 personer skatteåterbäringen i form av en betalningsanvisning, alltså en penningförsändelse, eftersom Skatteförvaltningen inte fick de här personernas kontonummer i tid. En skatteåterbäring som betalats ut som betalningsanvisning kan senare lösas in på Nordeas kontor, men det går inte att få pengarna på skatteåterbäringsdagen.

Det finns inte uppgifter om betalningsdagarna för alla skatteåterbäringar och kvarskatter ännu. Betalningsdagarna finns på det slutliga beskattningsbeslutet.

– Till exempel om personen kompletterade sin förhandsifyllda skattedeklaration på våren har hen ännu inte fått sitt slutliga beskattningsbeslut och då finns det inte heller uppgifter om betalningsdagarna, säger Villman.

Det egna kontonumret ska anmälas till Skatteförvaltningen i MinSkatt cirka en vecka före betalningsdagen för skatteåterbäringen. Närmare datum finns i anvisningen Till vilket konto betalas skatteåterbäringen?

Mer information:
Så här anmäler du kontonumret i MinSkatt
Information om falska meddelanden

Sidan har senast uppdaterats 7.6.2022