Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Aktiebolag − kom ihåg följande när du lämnar skattedeklarationen

Nyhet, 2.4.2025

Den utsatta tiden för att lämna skattedeklarationen närmar sig för en stor del av aktiebolagen. Skattedeklarationen ska lämnas inom fyra månader från räkenskapsperiodens utgång och sålunda ska bolag vars räkenskapsperiod gått ut i december 2024 lämna sin skattedeklaration senast den 30 april 2025.

I vilka situationer ska ett aktiebolag lämna en skattedeklaration? 

Skattedeklarationen ska alltid lämnas om bolaget har haft inkomster, utgifter, tillgångar, skulder eller andra sådana uppgifter under skatteåret som påverkar beskattningen. Skattedeklarationen ska också lämnas när ingen verksamhet har förekommit, verksamheten har avbrutits eller bolaget har försatts i konkurs. Observera att deklarationen alltid ska lämnas om Skatteförvaltningen ber om det exempelvis i ett anvisningsbrev. 

Bokslutet ska anmälas till handelsregistret även om företaget inte har verksamhet eller inte lämnar en skattedeklaration.

Om bolaget lämnar skattedeklarationen eller uppgifter i den för sent kan det leda till förseningsavgift eller skatteförhöjning. 

Lämna skattedeklarationen och dess bilagor elektroniskt 

Skattedeklarationen och dess bilagor ska lämnas elektroniskt. Deklarationen kan lämnas antingen i MinSkatt, som en fil via Ilmoitin.fi eller via ett programmeringsgränssnitt. Skicka också alla bilageblanketter till skattedeklarationen och bifogade filer (till exempel bokslut) elektroniskt. Kontrollera vilka bokslutsuppgifter ett bolag ska lämna.

Skatteförvaltningen förmedlar automatiskt alla de bokslutsuppgifter till handelsregistret som du har lämnat i e-tjänsten och namngett enligt de bilagetyper som reserverats för bokslutsuppgifter. Du kan också skicka bokslutsuppgifterna elektroniskt efter att du har lämnat skattedeklarationen. 

Observera att från och med år 2025 påför Patent- och registerstyrelsen en avgift för försenat bokslut om bolaget inte anmäler bokslutet till handelsregistret inom 8 månader från räkenskapsperiodens utgång. Den nya avgiften för försenat bokslut gäller bokslut för räkenskapsperioder som går ut i december 2024 och därefter. Läs mer om förseningsavgifterna på Patent- och registerstyrelsens webbplats: Avgift för försenade bokslut.

Deklarera uppgifter om dividendutdelning 

Ange uppgifterna om en dividendutdelning i skattedeklarationen om bolaget har fattat ett beslut om dividendutdelning och bokslutet har fastställts. Om beslutet om vinstutdelning fattas först efter att du har lämnat skattedeklarationen ska du skicka uppgifterna till Skatteförvaltningen inom en månad från att beslutet har fattats. 

Om du lämnar skattedeklarationen i MinSkatt ska du också göra de nödvändiga kompletteringarna i MinSkatt. Om du lämnar deklarationen via en annan elektronisk kanal ska du helst komplettera deklarationen via samma kanal.

Alla elektroniska deklarationskanaler kan användas för att deklarera innan beskattningen slutförs. Du kan lämna uppgifter om vinstutdelningen i MinSkatt och via Skatteförvaltningens gränssnittstjänst inom 15 månader efter att bolagets räkenskapsperiod har gått ut och via andra elektroniska kanaler inom 10 månader efter utgången av räkenskapsperioden. Läs mer om att deklarera uppgifter om dividendutdelning.

Från och med ingången av 2024 har det funnits ett gränssnitt för att lämna uppgifter om vinstutdelningar. Via gränssnittet kan aktiebolag och andelslag anmäla uppgifter om vinstutdelningar, såsom utdelade dividender och extra dividender, efter att de lämnat skattedeklarationen. Gränssnittet är öppet i 15 månader efter utgången av räkenskapsperioden. Också bokföringsbyråer kan använda gränssnittet när de lämnar uppgifter om vinstutdelningar på sina företagskunders vägnar.

Om revisionsberättelsen och protokollet från bolagsstämman ännu inte är tillgängliga när skattedeklarationen ska lämnas 

Om revisionsberättelsen och protokollet från bolagsstämman ännu inte är tillgängliga ska du lämna bokslutet som bilaga till skattedeklarationen. Komplettera skattedeklarationen senare med revisionsberättelsen och uppgifterna från bolagsstämman. 

Om bokslutet inte har bekräftats kan bokslutet skickas endast för Skatteförvaltningens bruk genom att välja "Bokslut endast för Skatteförvaltningen” som typ av bilaga. Om bilagetypen är "Bokslut” förmedlas uppgifterna också till handelsregistret. 

Kom ihåg att deklarera ändringar i aktiekapitalet efter räkenskapsperiodens utgång 

Ange i skattedeklarationen sådana ändringar i aktiekapitalet som har skett efter utgången av räkenskapsperioden. Lämna exempelvis de uppgifter som gäller aktiebolagets aktieemissioner, ändringar i aktiekapitalet och antalet aktier. 

Observera att du i skattedeklarationen i punkten ”Antalet egna aktier som bolaget besitter vid utgången av räkenskapsperioden” endast ska ange antalet aktier som var i bolagets besittning vid utgången av räkenskapsperioden för 2024. Du ska alltså inte ange hela aktieantalet enligt bolagets aktiestock eftersom det matematiska värdet på aktierna då kan bildas fel. 

Deklarera skattepliktiga överlåtelsevinster och i beskattningen avdragbara överlåtelseförluster rätt

Deklarera bolagets skattepliktiga överlåtelse- och upplösningsvinster samt sådana i beskattningen avdragbara överlåtelse- och upplösningsförluster som uppkommit av sålda eller på annat sätt överlåtna tillgångar under skatteåret. Deklarera dessa uppgifter på blankett 71B.

Se anvisningen för att undvika allmänna ifyllningsfel: 71B: På det här sättet undviker du allmänna fel när du fyller i överlåtelsevinster och överlåtelseförluster i deklarationen. Anvisningen hjälper dig med att deklarera uppgifterna om överlåtelser av börsaktier, bostadsaktier och fondandelar rätt i MinSkatt på blanketterna 6B och 71B.

Extra tilläggsavdrag för forskning och utveckling

Från och med skatteåret 2023 har bolag i beskattningen kunnat göra ett allmänt tilläggsavdrag för sina kostnader för forsknings- och utvecklingsverksamhet. För skatteåret 2024 kan företagen dessutom göra ett extra tilläggsavdrag för sin forsknings- och utvecklingsverksamhet. Tillsammans kallas dessa avdrag för kombinerat avdrag för forsknings- och utvecklingsverksamhet.

Det kombinerade avdraget ansöks på blankett 67Y. Observera att du till skattedeklarationen också ska bifoga en separat redogörelse för den forsknings- och utvecklingsverksamhet som utgör grunden för avdraget.

När slutförs beskattningen för ett aktiebolag? 

Varje bolag har ett eget slutdatum för beskattningen och det finns antecknat på beskattningsbeslutet. Beskattningen slutförs dock senast 10 månader efter att räkenskapsperiodens sista kalendermånad har gått ut. 

Förfallodagen för en eventuell kvarskatt är den tredje dagen i den andra månaden efter den månad då beskattningen slutförts. Kvarskatten kan inte betalas innan beskattningen slutförts eftersom betalningen annars inte kan hänföras på rätt sätt.

Korrigering och komplettering av skattedeklarationen 

Du kan komplettera eller korrigera skattedeklarationen till och med slutdatumet för beskattningen. Den nya deklarationen ersätter den tidigare deklarationen i sin helhet. Om du lämnar en ny deklaration ska du utöver de korrigerade uppgifterna också lämna de uppgifter som redan varit korrekta på nytt. Du kan använda de tidigare uppgifterna som grund. 

Läs mer: 

Skattedeklarationen för aktiebolag och andelslag

Deklarationsanvisningar för skattedeklarationen



Olet jo vastannut kyselyyn "Palautekysely verkkosivuilla", kiitos vastauksestasi!
Vänligen svara på obligatoriska frågorna märkade med en asterisk
Vänligen kontrollera textinmatning
Sidan har senast uppdaterats 2.4.2025