Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Jord- eller skogsbruksidkare – kontrollera momsändringarna

Det tas i bruk många momsändringar före och vid årsskiftet som också gäller momsregistrerade jord- och skogsbruksidkare.

Den allmänna momssatsen steg till 25,5 procent den 1 september 2024

Den allmänna momssatsen steg från 24 procent till 25,5 procent den 1 september. Ändringen gäller exempelvis

  • inkomster av virkesförsäljning
  • inkomster av husdjursförsäljning
  • arbetsersättningar och skogsbrukets biinkomster du fått
  • anskaffning av husdjur och gödsel
  • anskaffning av jord- och skogsbruksmaskiner och -anordningar.

Den nya momssatsen omfattar endast sådana varor och tjänster som tidigare omfattades av skattesatsen 24 procent. Förhöjningen av den allmänna skattesatsen den 1 september påverkar alltså inte de varor och tjänster som omfattas av de lägre skattesatserna 14 % och 10 % (till exempel foder eller inkomster från försäljning av husdjurs- och växtodlingsprodukter).

Läs närmare enligt vilken tidpunkt skattesatsen fastställs och exemplen.

Se inspelningen för att se vad som ska beaktas i övergångsfasen: den allmänna momssatsen stiger

Momsen på många produkter och tjänster stiger vid årsskiftet

Regeringen föreslår ändringar i momssatserna från och med den 1 januari 2025. Enligt regeringens proposition ska de flesta produkter och tjänster som i nuläget omfattas av skattesatsen 10 procent flyttas till skattesatsen 14 procent.

Exempelvis för dessa varor och tjänster stiger momsen från 10 procent till 14 procent:

  • inkvarteringstjänster, såsom övernattning på lantgård och uthyrning av stuga
  • läkemedel, också mediciner för djur
  • persontransporter, såsom taxin och bussar.

Läs närmare om ändringar i skattesatser

Gränsen för momsskyldighet stiger till 20 000 euro

Gränsen för momsskyldighet stiger från 15 000 till 20 000 euro från och med 2025. Detta betyder att du från och med 2025 inte behöver registrera dig som momsskyldig om omsättningen under kalenderåret är högst 20 000 euro. Du ska själv följa upp din omsättning.

Nytt är också att registreringen som momsskyldig ska göras först från och med den tidpunkt då gränsen (20 000 euro) för verksamhet i liten skala överskrids. Från denna tidpunkt börjar också skyldigheten att betala moms. Ännu 2024 ska du registrera dig och betala moms retroaktivt för försäljningen under hela kalenderåret om omsättningen överskrider gränsen för verksamhet i liten skala mitt under året.

Exempel: Skogsägarens inkomster av virkesförsäljningen var 13 000 euro 2024 och enligt sin beräkning kommer att vara 18 000 euro 2025. Skogsägaren är inte momsregistrerad och behöver inte heller införas i momsregistret om gränsen på 20 000 euro inte överskrids under 2025. Om gränsen på 20 000 euro emellertid överskrids mitt under året 2025 ska skogsägaren anmäla sig till momsregistret från och med den tidpunkt då den nedre gränsen överskreds.

Beakta omsättningen för både det innevarande och det föregående året

I fortsättningen ska du beakta omsättningen både för det innevarande och det föregående året när du uppskattar om gränsen för verksamhet i liten skala överskrids. Om du till exempel frivilligt vill avregistrera dig från momsregistret 2025, får inte heller omsättningen för det föregående kalenderåret (2024) överstiga 20 000 euro. Om omsättningen under det föregående året överstiger 20 000 euro kan du inte avregistrera dig från momsregistret genast följande år. Du kan avregistrera dig från momsregistret först när omsättningen har understigit gränsen under två på varandra följande kalenderår.

Exempel: Jordbruksidkarens omsättning för 2024 har varit över 20 000 euro men omsättningen för 2025 stannar vid cirka 17 000 euro, det vill säga under gränsen för verksamhet i liten skala. Jordbruksidkaren kan avregistrera sig från momsregistret tidigast den 31 december 2025. Om jordbruksidkaren till exempel anmäler den 1 januari som momsregistreringens slutdatum ska momsdeklarationen ännu lämnas för januari.

Läs mer om nedläggning av momspliktig verksamhet.

Du kan fortfarande momsregistrera dig frivilligt

Du kan fortfarande momsregistrera dig frivilligt även om omsättningsgränsen inte överskrids. Du vill eventuellt bli införd i momsregistret frivilligt på grund av avdragen: registrerade kan i sin momsdeklaration dra av de avdragbara momserna som ingår i anskaffningar som hänförs till den momspliktiga försäljningen.

Lättnaden vid den nedre gränsen för momsskyldigheten slopas 2025

Lättnaden vid den nedre gränsen för momsskyldigheten slopas vid ingången av 2025. Lättnaden vid den nedre gränsen är en skattelättnad för de företag och jordbruksidkare som är införda i momsregistret och vars omsättning under räkenskapsperioden understiger 30 000 euro. Jordbruksidkare kan ansöka om lättnad vid den nedre gränsen ännu för året 2024.  En momsskyldig som idkar enbart skogsbruk har dock inte rätt till lättnad vid den nedre gränsen.

Exempel: Jordbruksidkarens räkenskapsperiod är 1.1–31.12.2024, det vill säga ett kalenderår. Omsättning under räkenskapsperioden är 13 000 euro och jordbruksidkaren har momsregistrerat sig frivilligt. Jordbruksidkaren kan ansöka om lättnad vid den nedre gränsen i momsdeklarationen. Om jordbruksidkarens skatteperiod är en månad eller ett kvartal ska deklarationen lämnas senast den 12 februari 2025. Om skatteperioden är ett kalenderår ska deklarationen lämnas senast den 28 februari 2025.

Jordbruksidkaren kan inte längre ansöka om lättnad vid den nedre gränsen för räkenskapsperioden 1.1–31.12.2025 även om omsättningen understiger 30 000 euro och jordbruksidkaren fortfarande är momsregistrerad.

Läs mer: 

Sidan har senast uppdaterats 14.11.2024