Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Alkoholskattedeklaration, anvisning för ifyllande av blanketten

I denna anvisning ges en beskrivning av hur du deklarerar alkoholskatt eller korrigerar en deklaration som du gett tidigare.

Deklarera på elektronisk väg – pappersblanketten kan endast användas i undantagssituationer

Alkoholskatten ska deklareras på elektronisk väg. Pappersblanketten (1388) kan endast användas om elektronisk anmälan av någon orsak inte är möjlig. Du kan deklarera med pappersblankett endast om det finns en särskild orsak för det. Pappersblanketten kan användas till exempel då en elektronisk anmälan på grund av ett tekniskt hinder inte är möjlig eller en privatperson eller utländsk deklarant inte har tillgång till den teknik som behövs för identifiering eller deklarering. Orsaken behöver inte meddelas separat till Skatteförvaltningen.  Om du deklarerar på pappersblanketten, sänd blanketten till den adress som där uppges. En länk till blanketten finns i slutet av denna sida.

När ska deklarationen lämnas?

En alkoholskattedeklaration ska lämnas in om:

  • alkoholprodukter frisläpps för konsumtion ur ett skatteupplag
  • alkoholprodukter flyttas under ett uppskovsförfarande
  • ett företag tar emot produkter som omfattas av alkoholskatt antingen under ett uppskovsförfarande eller utanför ramen för ett uppskovsförfarande
  • en privatperson tar emot produkter som omfattas av alkoholskatt
  • produkter som omfattas av alkoholskatt tillverkas i Finland utan att de överförs till ett uppskovsförfarande
  • alkoholprodukter sänds till Finland som distansförsäljning

Vem ska lämna deklarationen?

Aktörer i olika roller ska lämna alkoholskattedeklaration för dessa produkter:

Regelbundna uppgiftslämnare:

  • godkända upplagshavare:produkter som upplagshavaren frisläppt för konsumtion eller flyttat skattefritt från ett skatteupplag
  • registrerade mottagare: produkter som tagits emot i Finland och som har avsänts från ett annat EU-land eller från en importplats i Finland i systemet för uppskovsförfarande
  • certifierade mottagare: produkter som tagits emot i Finland och frisläppts för konsumtion i ett annat EU-land
  • skatterepresentanter: produkter som tagits emot i Finland då en skatterepresentant verkar som representant för en distansförsäljare.

Sporadiska uppgiftslämnare:

  • tillfälligt registrerade mottagare: produkter som tagits emot i Finland och som avsänts i systemet för uppskovsförfarande
  • tillfälligt certifierade mottagare: produkter som tagits emot i Finland och frisläppts för konsumtion i ett annat EU-land
  • registrerade avsändare: produkter som i strid med reglerna avvikits från ett uppskovsförfarande
  • distansförsäljare: produkter som tagits emot i Finland och som omfattas av alkoholskatt, om distansförsäljaren inte har en skatterepresentant i Finland
  • distansköpare: produkter som skaffats som distansköp, det vill säga som en privatperson köpt från en annan medlemsstat på så sätt att personen själv ordnat transporten av produkterna till Finland
  • andra skattskyldiga:exempelvis aktörer som använt skattefria produkter för skattepliktiga ändamål.

Observera att det med en skattedeklaration är möjligt att anmäla enbart en roll enligt verksamheten. Om du under skatteperioden haft flera roller, fyll i en egen blankett för varje roll. Till exempel om du har verksamhet som omfattas av alkoholskatt i egenskap av godkänd upplagshavare och registrerad mottagare ska du lämna två alkoholskattedeklarationer: en för den godkända upplagshavarens verksamhet och en annan för den registrerade mottagarens verksamhet.

När ska deklarationen lämnas?

Skatteperioden är en kalendermånad, det vill säga alkoholskatt deklareras och betalas för en period som omfattar en kalendermånad.

Läs närmare anvisningar: Hur deklarerar och betalar man punktskatt?

Inget att deklarera  

Denna punkt gäller enbart för tillståndshavare inom punktbeskattning, med regelbunden verksamhet som omfattas av alkoholskatt. Fyll i dina kontaktuppgifter och kryssa för denna punkt, om du inte har skattepliktiga eller skattefria produktmängder från skatteperioden. Kom också ihåg att underteckna blanketten.

Den skattskyldiges kontaktuppgifter

FO-nummer eller personbeteckning

FO-nummer eller personbeteckning ska alltid anmälas Utifrån FO-numret eller personbeteckningen kan Skatteförvaltningen koppla samman uppgifterna med rätt skattskyldig. Anmäl det namn som antecknats i handelsregistret och FO-numret i formen 1234567-8. Om du deklarerar som privatperson, uppge hela ditt namn och din personbeteckning. Uppge dessutom en postadress för eventuella begäranden om tilläggsuppgifter.

Skatteperiod och skatteår

Uppge som skatteperiod numret på den månad för vilken du lämnar deklarationen. Om du till exempel lämnar uppgifter för mars, ska du uppge 3 som skatteperiod. Uppge också skatteåret med fyra siffror.

Punktskattenummer

Punktskattenumret är ett nummer som tilldelats av Skatteförvaltningen och som specificerar uppgiftslämnaren. Beteckningen för tillståndshavare har antecknats i tillståndsbeslutet och beteckningen för registrerade aktörer i registreringsbeslutet.

Om verksamhet som omfattas av punktskatt är sporadisk, ger Skatteförvaltningen beteckningen efter att en säkerhet av engångsnatur betalats för produktpartiet. Om flera sådana mottagna alkoholpartier funnits under samma skatteperiod, ska punktskattenumren för alla partier anmälas i skattedeklarationen.

Förtullningsnummer

Om du tagit emot produkter som omfattas av alkoholskatt från områden utanför Europeiska unionen, uppge det förtullningsnummer som du fått av Tullen i samband med införseln i landet. Godkända upplagshavare behöver inte fylla i denna punkt.                             

Den skattskyldiges kontaktperson

Uppge namn, telefonnummer och e-postadress för den person som vid behov kan lämna ytterligare upplysningar om skattedeklarationen.

Uppgiftslämnarens roll

Uppge i vilken roll du lämnar in en skattedeklaration. Om du vill deklarera verksamhet som hänför sig till olika roller (till exempel godkänd upplagshavare eller registrerad mottagare), lämna en separat skattedeklaration för varje roll. Titta på närmare instruktioner under punkten ”Vem ska lämna in en skattedeklaration?” i denna deklarationsanvisning.

Hur korrigeras uppgifter?

Om du upptäcker fel i de skattedeklarationer som du redan lämnat in, ska du korrigera dem genom att lämna in en ny skattedeklaration för den skatteperiod till vilken de felaktiga uppgifterna hör. Felen korrigeras alltid på samma sätt: det spelar ingen roll om skattebeloppet ändras till följd av korrigeringen.

Den nya skattedeklarationen ersätter uppgifterna i den tidigare deklarationen. Om deklarationen lämnas med en pappersblankett ska därför de uppgifter som varit korrekta i den tidigare deklarationen också lämnas in på nytt.

Exempel: I maj 2022 vill du korrigera uppgifterna om punktskatt för alkohol och alkoholdrycker för mars 2021 (det vill säga skatteperioden 3/2021). Gör korrigeringen genom att lämna in en ny alkoholskattedeklaration för skatteperioden 3/2021. Den nya deklarationen ersätter alla uppgifter i den tidigare deklarationen.

Orsak till rättelse

Om du korrigerar en tidigare lämnad alkoholskattedeklaration, välja orsaken till rättelsen:

Räknefel/Ifyllningsfel

Kryssa för rutan, om du korrigerar uppgifterna i deklarationen på grund av att du efter att ha lämnat in deklarationen har upptäckt räknefel eller andra fel i ifyllandet av deklarationen.

Ändrad rättspraxis

Välj det här alternativet när det har gjorts en sådan ändring i rättspraxisen som gör att du behöver korrigera deklarationen.

Handledning i samband med skatterevision

Kryssa för rutan, om du korrigerar deklarationen utifrån den handledning som du har fått vid skatterevisionen.

Felaktig lagtolkning

Kryssa för rutan, om du ursprungligen har misstolkat lagen.

Om deklarationen lämnas för sent

Om du lämnar in skattedeklarationen för sent eller korrigerar den mer än 45 dagar för sent, är du tvungen att betala en förseningsavgift. Läs mer: Om punktskatten deklareras eller betalas för sent

Specifikation över produkter och alkoholskatt

Uppge skattebelagda mängder enligt produktgrupp i den egna kolumnen. Uppge mängden i liter. Uppge dessutom för öl och etylalkoholdrycker mängden etylalkohol i centiliter. Avrunda alla mängder neråt till två decimalers noggrannhet, uppge till exempel 15,559 liter i formen 15,55 liter

Beräkning av centiliter etylalkohol

När du deklarerar öl eller etylalkohol, det vill säga starka alkoholdrycker, ska du förutom litermängden också ange drycken i centiliter etylalkohol (eacl). Beräkna centiliter genom att multiplicera dryckens alkoholvolymprocent (det vill säga alkoholhalt i volymprocent) med litermängden.

Exempel: I alkoholskattedeklarationen anger du 10 st. burkar öl à 0,33 liter, vars alkoholprocent är 4,5 volymprocent. Beräkna och ange dessutom centiliter etylalkohol: 10 x 0,33 l x 4,5 = 14,85 eacl

Exempel: I alkoholskattedeklarationen anger du 10 st. flaskor vodka à 0,5 liter, vars volymprocent är 38 procent. Beräkna och ange också centiliter etylalkohol: 10 x 0,5 l x 38 = 190 eacl)

Öl (produktgrupperna 11–12 och fyrsiffriga produktgrupper)

Anteckna mängden öl både i liter dryck och centiliter etylalkohol. Anvisning för beräkning av centiliter etylalkohol ges ovan i punkten Beräkning av centiliter etylalkohol.

Öl som tillverkats vid småbryggerier får under vissa förutsättningar en lägre alkoholskatteklass. Därför finns det egna fyrsiffriga produktgrupper för öl som producerats av ett småbryggeri. Välj produktgrupp enligt vilken skattenedsättningsklass det tillverkade eller importerade ölet tillhör. Om småbryggeriet har en årlig produktion på mer än 10 miljoner liter, deklareras dock de överstigande litrarna enligt alkoholhalten i produktgrupperna 11 och 12. Observera att ett småbryggeri kan producera högst 15 000 000 liter öl. Definition av begreppet småbryggeri och bestämmelser om en sänkt punktskatt på alkohol och alkoholdrycker för småbryggerier finns i 9 § i lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker. Skatteförvaltningen kan av bryggeriet begära tillförlitlig utredning om huruvida bryggeriet har rätt till sänkt punktskatt för småbryggerier. En utredning ska på begäran också lämnas för importerat småbryggeriöl.

Viner och mellanprodukter (produktgrupperna 21–25 och 31–32)

Uppge mängden vin och andra genom jäsning tillverkade alkoholdrycker samt mellanprodukter i liter så att talen bryts och anges med två decimalers noggrannhet. Decimalerna avrundas alltså inte, utan ange till exempel 15,559 liter i formen 15,55 liter.

Etylalkohol (produktgrupperna 41 och 45–46)

Uppge för etylalkohol både mängden dryck i liter och mängden centiliter etylalkohol. Anvisning för beräkning av etylalkoholcentiliter ges ovan i punkten Beräkning av etylalkoholcentiliter. I produktgrupp 45 deklareras starka alkoholdrycker, såsom vodka, whisky och rom.

Alkoholskatt (euro)

Uppge den sammanlagda punktskatten på alkohol och alkoholdryckerna för varje produktgrupp. Ange skatten i euro med en cents noggrannhet.

Observera att skatten i tabellen har angetts med en hundradels cents noggrannhet. Använd den noggrannheten när du beräknar alkoholskatten för de produkter som du deklarerat. Avrunda först slutresultatet med en cents noggrannhet. Kontrollera alltid att du använder den gällande skattetabellen.

Skattefri mängd

Om du i kommersiell verksamhet har rätt att leverera eller ta emot alkohol skattefritt, uppge de skattefria produkterna och mängderna enligt produktgrupp i kolumnen Skattefri mängd. Uppge beloppet under den punkt som motsvarar grunden för skattefrihet för produkten. Du kan kontrollera koderna i tabellen nedan.

Grunder för skattefrihet och förklaringar till skattefrihetskoder

Observera att du endast kan använda skattefrihetskoden, om du lämnar en deklaration i den roll som anges under koden.

Grunder för skattefrihet och förklaringar till skattefrihetskoder
Lagens namn och skattefrihetsparagraf Kod Förklaring
Punktskattelagen    
17 § 1 mom. 171a Flyttningar under uppskovsförfarandet Uppgiftslämnarens roll: godkänd upplagshavare
17 § 1 mom. 171b Tullagerförfarande eller exportförfarande

Uppgiftslämnarens roll: godkänd upplagshavare

Försättande av produkter i ett tullagerförfarande enligt artikel 240 i tullkodex eller ett exportförfarande enligt artikel 269.

9 § 9H1 Produkter som förstörs inom ramen för ett uppskovsförfarande

Uppgiftslämnarens roll: godkänd upplagshavare

Produkter som förstörts fullständigt eller oåterkalleligen gått förlorade inom ramen för ett uppskovsförfarande på grund av produkternas natur (till exempel att de gått ut eller avdunstat), ett oöverstigligt hinder eller en oförutsedd händelse (till exempel en brand, bristning).

Anmäl förstörda och förlorade produkter i skattedeklarationen för den skatteperiod under vilken produkterna förstörts eller förlorats eller under vilken detta upptäckts.

Obs! Då du använder koden, observera att samma produkter inte längre anmäls på nytt med koden 10H1, trots att produkterna senare förstörs eller slängs bort i samband med avfallshanteringen. Koden 10H1 används inte om samma produkter redan en gång anmälts med koden 9H1.

10 § 10H1 Förstöring av produkter

Uppgiftslämnarens roll: godkänd upplagshavare

Förstöring av produkter inom ramen för ett uppskovsförfarande med myndighetens tillstånd. Förstöringen ska ske under övervakning av myndigheten eller i övrigt på ett sätt som den godkänt.

Obs! Se också föregående punkt (9H1): använd inte koden 10H1, om det handlar om förstöring av produkter som förstörts fullständigt eller oåterkalleligen gått förlorade.
19 § 190 Proviantering

Uppgiftslämnarens roll: En kommersiell aktör som i sin rörelseverksamhet levererar produkter som omfattas av punktskatt för proviantering, det vill säga fartygsleverans.

Produkterna är avsedda (på de villkor som myndigheten har bestämt) för försäljning eller konsumtion på fartyg eller luftfartyg i yrkesmässig internationell trafik.

18 § 180 Befrielse från punktskatt

Uppgiftslämnarens roll: godkänd upplagshavare

Överlåtelse av produkter till diplomater, till internationella organisationer eller till andra aktörer som anges i 18 § för ett skattefritt ändamål.

Lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker    
8 § 1 mom. 1 punkten 811 Användning för tillverkning av alkohol, alkoholdrycker eller ättika

Uppgiftslämnarens roll: godkänd upplagshavare

Obs! Läs ytterligare anvisningar under denna tabell.

8 § 1 mom. 2 punkten 812 Användning för tillverkning av sådana produkter, som inte innehåller alkohol som kan förtäras

Uppgiftslämnarens roll: en kommersiell aktör, vars tillverkade produkter inte innehåller drickbar alkohol. Sådana produkter är till exempel spolarvätska och munvatten.

8 § 1 mom. 3 punkten 813 Användning för vetenskaplig forskning och undervisning eller för prover och analyser som är nödvändiga inom laboratorieverksamhet

Uppgiftslämnarens roll: en kommersiell aktör, som i sin rörelseverksamhet levererar alkohol för dessa syften

8 § 1 mom. 4 punkten 814 Inkluderade i aromämnen som används vid tillverkning av livsmedel eller av sådana drycker som innehåller högst 1,2 volymprocent etylalkohol,

Uppgiftslämnarens roll: en aktör som i sin rörelseverksamhet använder aromämnen för ett sådant syfte

8 § 1 mom. 5 punkten 815 Användning i läkemedel som avses i läkemedelslagen samt vid tillverkning av läkemedel eller av produkter och utrustning enligt lagen om produkter och utrustning för hälso- och sjukvård

Uppgiftslämnarens roll: en aktör som i sin rörelseverksamhet importerar eller tillverkar sådana produkter som avses här

8 § 1 mom. 6 punkten 816 Inkluderade i livsmedel med en alkoholhalt på högst 8,5 liter ren alkohol per 100 kilogram choklad eller 5 liter ren alkohol per 100 kilogram av något annat livsmedel

Uppgiftslämnarens roll: godkänd upplagshavare

Obs! För livsmedel eller choklad som avses här lämnas ingen alkoholskattedeklaration. Om alkoholimportören använder alkohol för att tillverka sådan choklad eller ett sådant livsmedel, ska importören lämna en alkoholskattedeklaration och betala alkoholskatt. När alkoholen använts för tillverkning av livsmedel eller choklad, kan återbäring av alkoholskatt sökas separat.

8 § 1 mom. 7 punkten 817 Inkluderade i sådana kosttillskott som avses i den förordning av jord- och skogsbruksministeriet som utfärdats med stöd av 7 § och 9 § 3 mom. i livsmedelslagen

Uppgiftslämnarens roll: godkänd upplagshavare

Obs! För kosttillskott lämnas ingen skattedeklaration. Om alkohol importeras av en aktör, som använder den för tillverkning av kosttillskott ska skatten deklareras och betalas. Återbäring av betald alkoholskatt kan sökas, då alkoholen använts för tillverkning av kosttillskott.

8 § 1 mom. 8 punkten 818 Används vid tillverkning av läskedrycker

Uppgiftslämnarens roll: aktör som i sin rörelseverksamhet använder alkohol eller importerar alkohol för att använda den vid tillverkning av läskedrycker

8 § 1 mom. 9 punkten 819 Leveranser till apotek som avses i läkemedelslagen, sjukhus som avses i lagen om specialiserad sjukvård och hälsovårdscentraler som avses i folkhälsolagen för vetenskapliga eller medicinska ändamål

Uppgiftslämnarens roll: en aktör som i sin rörelseverksamhet utför sådana leveranser

8 § 1 mom. 10 punkten 8110 Leveranser till serviceproducenter som avses i lagen om privat hälso- och sjukvård för vetenskapliga eller medicinska ändamål

Uppgiftslämnarens roll: en aktör som i sin rörelseverksamhet utför sådana leveranser

Närmare anvisningar om skattefrihetskoder:

Koderna 811,812, 814, 815, 818

Dessa grunder för skattefrihet kan tillämpas också då produktens användningssyfte inte är tillverkning utan kvalitetskontroll eller annan nödvändig användning med tanke på tillverkningen, produktutveckling eller nödvändig rengöring med tanke på maskinen och anläggningens funktion.

Kod 811

Om du är godkänd upplagshavare, använd den här koden för de produkter som du själv använt för tillverkning av alkohol och alkoholdrycker eller ättika. Uppge alla produkter som använts för tillverkning oberoende av om det är fråga om användning av produkter som du tillverkat själv eller användning av produkter som mottagits från ett annat skatteupplag.

Om du är godkänd upplagshavare och levererar produkter till en annan godkänd upplagshavare för alkoholprodukter, ska produkterna flyttas under ett uppskovsförfarande. Det har ingen betydelse för den som flyttar, huruvida mottagaren senare använder produkterna för tillverkning av alkoholdrycker eller ättika eller för något annat ändamål. Deklarera en sådan flyttning under uppskovsförfarande med koden 171a. (Mottagaren deklarerar en eventuell skattefri användning senare i sin egen skattedeklaration). Observera att du som godkänd upplagshavare till ditt skatteupplag inte får ta sådana produkter som frisläppts för konsumtion, det vill säga skattepliktiga produkter, som enligt tillståndsvillkoren får lagras skattefritt i lagret.

En registrerad mottagare, tillfälligt registrerad mottagare och annan sporadiskt skattskyldig inom punktbeskattning kan inte använda denna skattefrihetsgrund. Om du är en sådan aktör och levererar alkohol eller alkoholdrycker för tillverkning av ättika utanför uppskovsförfarandet, ska produkterna deklareras som skattepliktiga och för dem ska betalas punktskatt på alkohol och alkoholdrycker. Tillverkare av ättika har rätt att söka återbäring av punktskatt på alkohol och alkoholdrycker efter att ha använt produkterna för tillverkning av ättika. 

Kod 818

Använd denna skattefrihetskod, om alkoholen eller alkoholdrycken använts för tillverkning av läskedrycker.

Om du är en godkänd upplagshavare och levererar produkter till en annan godkänd upplagshavare för tillverkning av läskedrycker, använd skattefrihetskod 171a.

Använd inte denna skattefrihetskod om den alkohol eller alkoholdryck som använts för tillverkning av läskedrycker har frisläppts för konsumtion. Sådan alkohol eller alkoholdryck ska deklareras som skattepliktig. En tillverkare av läskedrycker kan i efterhand söka återbäring på basis av skattefritt bruk.

Skatter sammanlagt

Ange det totala beloppet för den alkoholskatt som ska betalas med en cents noggrannhet.

Datum och underskrift

Kom ihåg att underteckna blanketten. Observera att undertecknaren ska ha nödvändiga fullmakter. Bifoga vid behov en fullmakt.

Sidan har senast uppdaterats 19.3.2021