Siirry suoraan sisältöön Siirry koko sivuston hakuun

Työeläkevakuutuksen tietojen ilmoittaminen

Kun toimit työnantajana, sinulla on yleensä velvollisuus vakuuttaa työntekijäsi ja maksaa palkoista ja muista suorituksista sosiaaliturvamaksut, esimerkiksi työeläkevakuutusmaksu.

Tulorekisteriin ilmoitetaan eläkevakuuttamiseen liittyvät tiedot sekä työntekijän työeläkevakuutusmaksu.

Vakuuttamisvelvollisuus ja tulorekisteriin ilmoitettavat tiedot

Tarkista seuraavasta ohjeesta, missä tilanteissa sinulla on työnantajana velvollisuus ottaa työntekijöille vakuutus ja mitä tietoja maksusta ilmoitetaan tulorekisteriin.

Ilmoita tulonsaajan eläkevakuutus

Tulorekisteriin ilmoitetaan tieto siitä, minkä eläkelain mukaan tulonsaaja on vakuutettu. Tämä tieto määrittelee sen, mitä muita tietoja tulorekisteriin eläkevakuutuksesta ilmoitetaan.

Vaihtoehtoina ovat:

  • Työntekijän työeläkevakuutus
  • Maatalousyrittäjän eläkevakuutus (MYEL)
  • Yrittäjän eläkevakuutus (YEL)

Tulonsaajalla voi olla samanaikaisesti voimassa vain yksi työeläkevakuutus. Tieto on annettava aina, jos ilmoituksella ilmoitetaan tuloa, joka on työeläkevakuutuksen perusteena.

Jos tulonsaajalle ei tarvitse ottaa mitään eläkevakuutusta, jätä Tieto työeläkevakuutuksesta-kohta tyhjäksi.

Jos suoritus maksetaan yrittäjälle, jolla ei ole yrittäjän eläkelain tai maatalousyrittäjän eläkelain mukaan vakuuttamisvelvollisuutta, ilmoita 1.1.2020 jälkeen maksetuille suorituksille tulonsaajan lisätieto -kohdassa Yrittäjä, ei YEL- tai MYEL-vakuuttamisvelvollisuutta.

Sijaismaksaja ei ilmoita tulonsaajan eläkevakuutusta, eläkelaitoksen yhtiötunnusta eikä eläkejärjestelynumeroa, vaan varsinainen työnantaja ilmoittaa ne. Jos sijaismaksaja on kuitenkin perinyt työntekijälle maksamastaan palkasta työntekijän työeläkevakuutusmaksun, sijaismaksajan pitää ilmoittaa se tulorekisteriin.

Työnantajan erillisilmoitus ja eläkevakuutuksen tiedot

Työnantajan erillisilmoituksella on annettava eläkevakuuttamisen tiedot silloin, kun ilmoituksella on annettu Ei palkanmaksua -tieto. Ei palkanmaksua -tiedon antaa vain säännöllinen työnantaja eli työnantaja, joka on hakeutunut Verohallinnon työnantajarekisteriin.

Vapaaehtoinen työeläkevakuuttaminen Suomessa

Suomalainen työnantaja voi ottaa vapaaehtoisen työeläkevakuutuksen ulkomailla työskentelevälle työntekijälle, vaikka tämä ei kuuluisikaan Suomen sosiaaliturvan piiriin tai työnantajalla ei olisi velvollisuutta vakuuttaa työntekijää. Vapaaehtoisella työeläkevakuutuksella ei voi vakuuttaa Suomessa työskentelevää työntekijää.

Tulorekisteriin ilmoitetaan tieto Vapaaehtoinen vakuuttaminen Suomessa (työeläkevakuutus). Työeläkevakuutuksen tiedoksi ilmoitetaan Työntekijän työeläkevakuutus ja annetaan työeläkelaitoksen yhtiötunnus ja eläkejärjestelynumero

Yksityiskohtaiset ohjeet ja esimerkit

Tutustu esimerkkeihin ja lue lisää vakuuttamisesta:

Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin: vakuuttamiseen liittyvät tiedot

Sivu on viimeksi päivitetty 8.11.2024