Sairausvakuutusmaksun ilmoittaminen
Kun toimit työnantajana, sinulla on yleensä velvollisuus vakuuttaa työntekijäsi ja maksaa palkoista ja muista suorituksista sosiaaliturvamaksut, esimerkiksi sairausvakuutusmaksu.
Sairausvakuutusmaksu koostuu työntekijän sairausvakuutusmaksusta ja työnantajan sairausvakuutusmaksusta.
Vakuuttamisvelvollisuus ja tulorekisteriin ilmoitettavat tiedot
Tarkista seuraavasta ohjeesta, missä tilanteissa sinulla on työnantajana velvollisuus ottaa työntekijöille vakuutus ja mitä tietoja maksusta ilmoitetaan tulorekisteriin.
Työnantajan sairausvakuutusmaksu
- Maksetaan, jos työntekijä on
- 16–67-vuotias
- sairausvakuutuslain mukaan vakuutettu Suomessa
- Vakuuttamisvelvollisuus päättyy, kun työntekijä täyttää 68 vuotta.
- Ilmoita työnantajan sairausmaksu tulorekisteriin työnantajan erillisilmoituksella.
- Maksa sairausvakuutusmaksu Verohallinnolle.
Työntekijän sairausvakuutusmaksu
- Sisältyy ennakonpidätykseen.
- Ei ilmoiteta erikseen tulorekisteriin.
- Tee ennakonpidätys työntekijän palkasta ja ilmoita se tulorekisteriin palkkatietoilmoituksen tulolajilla 402 Ennakonpidätys.
Työntekijän sairausvakuutusmaksu kansainvälisissä työskentelytilanteissa
Ulkomailla työskentelevän työntekijän sairausvakuutusmaksu (ns. minipidätys)
- Jos Suomessa vakuutettu työntekijäsi työskentelee ulkomailla ja palkkaan soveltuu kuuden kuukauden sääntö, peri ns. minipidätys vakuutuspalkan perusteella. Ilmoita se tulorekisteriin tulolajilla 402 Ennakonpidätys.
Rajoitetusti verovelvollisen työntekijän sairausvakuutusmaksu
- Jos työntekijällä on rajoitetusti verovelvollisen verokortti, maksu sisältyy ennakonpidätykseen. Ilmoita sairasvakuutusmaksun osuus tulorekisteriin tulolajilla 402 Ennakonpidätys.
- Jos perit työntekijän palkasta lähdeveron, peri palkasta sairausvakuutusmaksu erikseen ja ilmoita tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella
- lähdevero tulolajilla 404 Lähdevero
- työntekijän sairausvakuutusmaksu tulolajilla 412 Työntekijän sairausvakuutusmaksu.
Tutustu euromääräisiin rajoihin ja lue lisää Verohallinnon ohjeesta Sairausvakuutusmaksut kansainvälisissä työskentelytilanteissa
Työnantajan sairausvakuutusmaksu
Työnantajan sairausvakuutusmaksu määräytyy tulonsaajille maksettujen sairausvakuutusmaksun alaisten palkkojen perusteella.
Työnantaja ilmoittaa työnantajan sairausvakuutusmaksun yhteismäärän ja siitä tehtävät vähennykset tulorekisteriin kerran kuukaudessa työnantajan erillisilmoituksella.
Lue lisää työnantajan erillisilmoituksesta
Yrittäjät: Työnantajan sairausvakuutusmaksu määräytyy yrittäjälle maksettavan palkan perusteella. Sairausvakuutusmaksu ilmoitetaan työnantajan erillisilmoituksella tulorekisteriin. Palkkatietoilmoituksessa sairausvakuutusmaksuvelvollisuutta ei saa kumota Vakuuttamisen poikkeustilanne -tiedolla.
Yrittäjälle maksetusta palkasta ei kuitenkaan makseta työnantajan sairausvakuutusmaksua, jos yrittäjällä ei ole yrittäjän eläkelain tai maatalousyrittäjän eläkelain mukaan velvollisuutta ottaa YEL- tai MYEL-vakuutusta esimerkiksi tulojen vähäisyyden tai yrittäjän iän vuoksi.
Kotitaloudet: Jos kotitalous maksaa tulonsaajalle kalenterivuoden aikana enintään 1 500 euroa palkkaa, kotitalouden ei tarvitse maksaa työnantajan sairausvakuutusmaksua eikä antaa työnantajan erillisilmoitusta.
Työnantajan sairausvakuutusmaksusta vapautetut palkat
Työnantajan sairausvakuutusmaksua ei tarvitse maksaa, jos tulonsaaja
- ei kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin
- on alle 16-vuotias tai yli 67-vuotias
- on yrittäjä, jolla ei ole velvollisuutta ottaa YEL- tai MYEL-vakuutusta.
Näissä tilanteissa ilmoitetaan tulorekisteriin Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi. Tieto ilmoitetaan tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa kohdassa Vakuuttamisen poikkeustilanteet.
Lue lisää vakuuttamisen poikkeustilanteista
Työnantajalla ei ole vakuuttamisvelvollisuutta
Työnantajan sairausvakuutusmaksua maksetaan 16–67-vuotiaille työntekijöille maksetuista palkoista.
Jos tulonsaaja on tätä nuorempi tai vanhempi tai yrittäjä, jolla ei ole velvollisuutta ottaa YEL- tai MYEL-vakuutusta, ilmoitetaan tulorekisteriin Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi: Ei vakuuttamisvelvollisuutta (sairausvakuutus).
Tulonsaaja ei kuulu Suomen sosiaaliturvaan
Jos tulonsaaja ei kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin, hänelle maksetuista tuloista ei peritä sairausvakuutusmaksua eikä työnantajan sairausvakuutusmaksua makseta.
Esimerkiksi Suomessa työskentelevä tulonsaaja ei kuulu Suomen sosiaaliturvaan, jos tulonsaajaan sovelletaan EU:n sosiaaliturva-asetuksen perusteella jonkin muun maan lainsäädäntöä ja hänellä on A1-todistus. Tulorekisteriin ilmoitetaan tällöin Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi: Ei kuulu Suomen sosiaaliturvan soveltamispiiriin (sairausvakuutus).
Työntekijän sairausvakuutusmaksu
Työntekijän sairausvakuutusmaksu sisältyy ennakonpidätykseen. Työnantaja ei siis peri sairausvakuutusmaksua työntekijän palkasta, eikä ilmoita sairausvakuutusmaksua tulorekisteriin.
Työnantajan on kuitenkin perittävä sairausvakuutusmaksu, jos rajoitetusti verovelvollisen työntekijän saama palkkatulo on lähdeveron alaista ja työntekijä on vakuutettu Suomessa. Näissä tilanteissa työnantajan on ilmoitettava perimänsä sairausvakuutusmaksun tulorekisteriin tulolajilla Työntekijän sairausvakuutusmaksu (412).
Yrittäjät: Verohallinto laskee vakuutetun sairausvakuutusmaksun vakuutusyhtiön vahvistaman MYEL- ja YEL-työtulon perusteella.
Yksityiskohtaiset ohjeet ja esimerkit
Tutustu esimerkkeihin ja lue lisää vakuuttamisesta:
Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin: vakuuttamiseen liittyvät tiedot
Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin: kansainväliset tilanteet