Ulkomaalainen: näin valtuutat veroasioiden hoitamiseen

Suomessa voi yleisesti hoitaa sähköisissä asiointipalveluissa joko itse omia asioitaan tai toisen henkilön tai yrityksen asioita heidän puolestaan. Jos asioi toisen puolesta, sitä varten täytyy olla Suomi.fi-valtuus. Suomi.fi-valtuuksia on erilaisia ja niitä täytyy erikseen hakea.

Ulkomaalainen yksityishenkilö ei voi vielä hoitaa omia veroasioitaan sähköisesti

Ulkomaalainen yksityishenkilö ei voi toistaiseksi asioida itse eikä valtuuttaa toista henkilöä tai yritystä hoitamaan veroasioita sähköisesti puolestaan. Yksityishenkilöllä täytyy olla suomalainen henkilötunnus ja sähköinen tunnistusväline, jotta hän voi asioida Verohallinnon sähköisissä asiointipalveluissa.

Tunnistusta kehitetään, jotta myös ulkomaalainen yksityishenkilö voi tulevaisuudessa käyttää Verohallinnon sähköisiä asiointipalveluja.

Ulkomainen yritys voi asioida sähköisesti 

Ulkomaisen yrityksen edustajalla täytyy olla suomalainen henkilötunnus tai UID-tunniste sekä Suomi.fi-valtuus, jotta voi asioida ulkomaisen yrityksen puolesta esimerkiksi OmaVerossa. UID-tunnistetta ja Suomi.fi-valtuutta pitää hakea erikseen.

 • 1

  Hae ulkomaalaisen tunnistetta

 • Rekisteröidy tunnistuspalveluun

  Lue ohjeet Suomi.fi-sivustolta. Rekisteröidy ulkomaalaisen henkilön tunnistuspalveluun, jotta saat tunnisteen, UID:n.
 • Lataa mobiilisovellus

  Lataa sovelluskaupasta mobiilisovellus, jonka nimi on Finnish Authenticator.
 • Lähetä tietosi sovelluksen avulla

  Tunnistaudu lähettämällä Finnish Authenticatorin avulla kasvokuva itsestäsi eli selfie sekä kuva virallisesta henkilöllisyystodistuksestasi, kuten passista tai henkilökortista.
 • Käytä sovellusta tunnistautumiseen

  Kun saat ilmoituksen, että tunnistusväline eli mobiilisovellus Finnish Authenticator on käytössä, voit hakea Suomi.fi-valtuuksia.
 • 2

  Tee valtuushakemus

 • Selvitä, mitä valtuuksia tarvitset

  Suomi.fi-valtuuksia on erilaisia. Jos haet valtuutta, jonka nimi on Veroasioiden hoito, voit hoitaa yrityksen kaikkia veroasioita. Jos taas haet esimerkiksi valtuutta, jonka nimi on Veroilmoittaminen, voit vain antaa ilmoituksia yrityksen puolesta. Otsikon linkistä pääset lukemaan valtuuksista tarkemmin.
 • Selvitä, kuka tekee valtuushakemuksen

  Valtuushakemuksen voi tehdä esimerkiksi se, jolla on oikeus edustaa yritystä. Valtuushakemuksen allekirjoittaa se, jolla on yrityksen nimenkirjoitusoikeus. Nimenkirjoitusoikeus täytyy käydä ilmi oikeaksi todistetusta kaupparekisteriotteesta, joka pitää lähettää hakemuksen liitteenä. Valtuushakemuksella haetaan valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta.
 • Valtuutusoikeus

  Valtuutusoikeus täytyy hakea niitä asioita varten, jotka yrityksen pitää hoitaa sähköisesti. Valtuutusoikeuden voi rekisteröidä yhdelle tai useammalle henkilölle. Henkilö, jolla on valtuutusoikeus, voi kirjautua Suomi.fi:n valtuudet-palveluun ja antaa siellä omatoimisesti asiointivaltuuden joko itselleen, yrityksen työntekijälle tai tilitoimistolle. Asiointivaltuuden avulla voi hoitaa esimerkiksi yrityksen veroasioita sähköisesti.
 • Edustajan valtuutusoikeus

  Edustajan valtuutusoikeuden voi hakea henkilölle, jonka edustama yritys tai yhteisö on saanut valtuuden toiselta henkilöltä, yritykseltä tai yhteisöltä. Kun henkilöllä on edustajan valtuutusoikeus, hän voi antaa edustamisvaltuuksia toisille henkilöille. Edustamisvaltuuden saanut taas voi hoitaa edustamansa yrityksen tai yhteisön nimissä sen asioita, joka on valtuuttanut yrityksen tai yhteisön.
 • Täytä valtuushakemus

  Täytä valtuushakemus Suomi.fi-verkkopalvelussa ja tulosta hakemus. Lähetä postissa valtuushakemus, kopio kaupparekisteriotteesta, jonka viranomainen on todistanut oikeaksi sekä muut tarvittavat liitteet. Saat tarkemmat ohjeet Suomi.fi:stä, jonne pääset otsikon linkistä.
 • Valtuushakemuksesi käsitellään

  Saat sähköpostilla tiedon, kun valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus on rekisteröity.
 • Anna asiointivaltuus itsellesi, yrityksen työntekijälle tai tilitoimistolle

  Kun valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus on rekisteröity, voit hallinnoida yrityksen valtuuksia. Kirjaudu UID-tunnisteella Suomi.fi:n valtuudet-palveluun, jossa voit antaa Suomi.fi-valtuuksia yrityksen nimissä. Voit antaa valtuuden yrityksen veroasioiden hoitamista varten esimerkiksi itsellesi, yrityksen työntekijälle tai tilitoimistolle. Asiointivaltuuden voi antaa yrityksen työntekijälle, jolla on suomalainen henkilötunnus tai UID.
 • 3

  Hoida veroasiat sähköisesti

 • Kirjaudu OmaVeroon

  Kun sinulla on UID ja Suomi.fi-valtuus, voit kirjautua Verohallinnon sähköisiin asiointipalveluihin − esimerkiksi OmaVeroon − ja hoitaa niiden kautta yrityksen veroasioita.