Mindre med virtuella valutor deklarerades än tidigare – mer omfattande uppgifter om kryptohandel på kommande till myndigheter
Skatteförvaltningens meddelande, 12.6.2024I fjol deklarerades 58 miljoner euro i inkomster av virtuella valutor, vilket är 38 procent mindre än för ett år sedan. Antalet personer som lämnade uppgifter om inkomster och förluster av virtuella valutor minskade med en femtedel. Enligt Skatteförvaltningen deklarerar en betydande del placerare fortfarande inte alls sina inkomster av virtuella valutor.
Enligt preliminära uppgifter har cirka 7 400 personer deklarerat sina inkomster eller förluster av virtuella valutor för 2023. År 2022 var motsvarande siffra cirka 10 000.
– Efter en stor nedgång började kurserna för virtuella valutor stiga år 2023. En del av placerarna har dock eventuellt väntat på att kurserna ska stiga ytterligare och därför inte sålt sina innehav år 2023, säger Mika Siivonen, skattesakkunnig på Skatteförvaltningen.
Beloppet av de deklarerade vinsterna sjönk med 63 procent
År 2023 deklarerades det cirka 58 miljoner euro i vinster av virtuella valutor medan beloppet var 93 miljoner euro år 2022. Siivonen påpekar att en del av vinsterna eller förlusterna av virtuella valutor deklareras efter skattedeklarationstiden och sålunda kan antalet deklaranter ännu öka för 2023.
Tills vidare har mest handel med virtuella valutor deklarerats för skatteåret 2021 då 16 500 placerare deklarerade sina vinster eller förluster till Skatteförvaltningen. Bitcoin, världens populäraste virtuella valuta, hade en rekordhög kurs år 2021.
Det lönar sig att också ange förlusterna
De placerare som har fått stora vinster deklarerar sina inkomster av virtuella valutor oftare än andra.
År 2023 var de sammanlagda överlåtelsepriserna (försäljningspriserna) på virtuella valutor som deklarerats till Skatteförvaltningen i medeltal 131 000 euro per person. Medianen för de deklarerade överlåtelsepriserna, alltså det vanligaste överlåtelsepriset per person, var 2 685 euro.
– Förklaringen till deklarationsaktiviteten för dem som har fått stora överlåtelsevinster kan vara att följderna för att inte deklarera är större än för dem som har fått mindre överlåtelsevinster. Trots det ska alla inkomster av virtuella valutor deklareras till Skatteförvaltningen, säger Siivonen.
Enligt Siivonen har det hos Skatteförvaltningen också upptäckts att de vars placeringar gått med förlust ofta inte deklarerar sina förluster av virtuella valutor.
Det lönar sig att deklarera förluster av handel med virtuella valutor eftersom förlusterna kan dras av från andra kapitalinkomster, såsom dividend-, hyres- och ränteinkomster, för skatteåret och de fem följande åren, om personen inte har överlåtelsevinster.
Vinster och förluster av virtuella valutor för 2023 kan deklareras fram till att den egna beskattningen slutförs. Datumet för slutförandet av beskattningen visas i beskattningsbeslutet som finns i MinSkatt.
Om beskattningsuppgifter deklareras efter den utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen kan påföljden bli en förseningsavgift eller skatteförhöjning.
Deklaration av virtuella valutor även retroaktivt
Inkomster av virtuella valutor deklareras till Skatteförvaltningen i viss mån även retroaktivt. Exempelvis i år deklarerades allt som allt en miljon euro i inkomster av virtuella valutor för skatteåret 2021.
– En orsak till detta kan vara att offentligt behandlade brottsfall har fått personer att deklarera tidigare dolda inkomster, uppskattar Siivonen.
Inkomster som inte har deklarerats kan anges retroaktivt i MinSkatt med en omprövningsbegäran.
Övervakningen effektiveras i framtiden
Enligt Skatteförvaltningen deklareras en betydlig del av inkomsterna av virtuella valutor fortfarande inte och ingen skatt betalas för dem heller.
Övervakningen av inkomster av virtuella valutor effektiveras dock avsevärt eftersom Skatteförvaltningen har skaffat och fått uppgifter som gäller finländare från flera inhemska och utländska börser för virtuella valutor. Övervakningen riktas effektiverat till de kunder vars uppgifter ingår i de material som mottagits.
I framtiden får skattemyndigheterna i olika länder uppgifter om virtuella valutor automatiskt via internationellt informationsutbyte. Detta är möjligt bland annat i och med direktivet DAC8 som EU godkänt i fjol och rapporteringsramen CARF som OECD godkänt.
– År 2027 får Skatteförvaltningen betydligt mer omfattande uppgifter om den handel som finländare bedriver med virtuella valutor i utländska börser för virtuella valutor, säger Siivonen.