Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Ändringar i momsbeskattningen av små företag 2025 – gränsen för verksamhet i liten skala stiger, lättnaden vid den nedre gränsen slopas och skattefriheten för verksamhet i liten skala utvidgas till EU-länder

Det sker ändringar i momsbeskattningen av små företag från och med den 1 januari 2025. Dessa ändringar baserar sig på EU:s direktiv för små företag. Riksdagen har godkänt de ändringar som genomförandet av direktivet förutsätter i den finska mervärdesskattelagen. 

Direktivets syfte är att minska på den administrativa bördan för små företag, att skapa enhetliga verksamhetsmöjligheter samt att främja utvecklingen för internationell handel för de små företag som är etablerade inom EU-området.

Ändringarna gäller alla små företag, såsom aktiebolag, öppna bolag och kommanditbolag, firmaföretagare och både jord- och skogsbruksidkare. Företagsformen har alltså ingen betydelse.

Lättnaden vid den nedre gränsen upphör

Små företag kan inte längre få lättnad vid den nedre gränsen från och med år 2025. Lättnaden vid momsskyldighetens nedre gräns är en skattelättnad för de företag som är införda i registret över momsskyldiga och vars omsättning under räkenskapsperioden (12 månader) understiger 30 000 euro.

Företag har rätt att ansöka om lättnad vid den nedre gränsen ännu för år 2024. Uppgifterna om lättnaden vid den nedre gränsen lämnas i momsdeklarationen för den sista skatteperioden för 2024. De företag vars skatteperiod är en månad och vars räkenskapsperiod avviker från kalenderåret har rätt att ansöka om lättnad för räkenskapsperioden för tiden före ikraftträdandet av lagen.

Exempel: Företagets räkenskapsperiod är 1.1–31.12.2024, alltså ett kalenderår. Företagets omsättning under räkenskapsperioden är 13 000 euro och företaget är frivilligt infört i momsregistret. Företaget kan ansöka om lättnad vid den nedre gränsen i momsdeklarationen för december. Om företagets skatteperiod är en månad eller kvartal ska deklarationen lämnas senast den 12 februari 2025. Om skatteperioden är ett kalenderår ska deklarationen lämnas senast den 28 februari 2025.

Företaget kan inte längre ansöka om lättnad vid den nedre gränsen för räkenskapsperioden 1.1–-31.12.2025 även om omsättningen understiger 30 000 euro och företaget fortfarande är momsregistrerat.

Exempel: Företagets räkenskapsperiod är 1.7.2024–30.6.2025, alltså den avviker från ett kalenderår. Företagets skatteperiod är en månad. Företaget kan få lättnad vid den nedre gränsen för de kalendermånader av räkenskapsperioden som infaller före lagändringen, det vill säga för 1.7–31.12.2024. Företaget lämnar uppgifterna om lättnaden vid den nedre gränsen i momsdeklarationen för december senast den 12 februari 2025.

Gränsen för verksamhet i liten skala stiger till 20 000 euro 

Rörelseverksamhet i liten skala har lämnats utanför momsbeskattningen. För tillfället behöver ett företag inte registrera sig som momsskyldigt om omsättningen är högst 15 000 euro.

I och med lagändringen, från och med år 2025, stiger gränsen för verksamhet i liten skala från 15 000 till 20 000 euro. Dessutom granskas alltid omsättningen under kalenderåret vid beräkningen av omsättningen i stället för omsättningen för den nuvarande räkenskapsperioden. Vid bedömningen av huruvida gränsen för verksamhet i liten skala har överskridits beaktas både omsättningen för det innevarande kalenderåret och omsättningen för det föregående kalenderåret. När det innevarande kalenderåret är 2025, får inte heller omsättningen för det föregående kalenderåret (2024) överstiga 20 000 euro.

Företaget ska följa sin omsättning och registrera sig i momsregistret från och med tidpunkten för överskridandet av gränsen för verksamhet i liten skala. Från denna tidpunkt börjar också skyldigheten att betala moms. För tillfället ska företaget registreras och moms betalas retroaktivt för försäljningen under hela räkenskapsperioden om omsättningen överskrider gränsen för verksamhet i liten skala mitt under en räkenskapsperiod.

Exempel: Omsättningen för ett företag för kalenderåret 2024 har varit 13 000 euro och för det innevarande kalenderåret 2025 kommer omsättningen enligt företagets uppskattning att vara lika stor. Företaget är inte momsregistrerat och behöver inte heller införas i momsregistret om gränsen på 20 000 euro inte överskrids under 2025. Om gränsen på 20 000 euro emellertid överskrids mitt under året 2025 ska företaget anmäla sig till momsregistret från och med den tidpunkt då den nedre gränsen överskreds.

Företaget kan fortfarande momsregistrera sig frivilligt även om omsättningsgränsen inte överskrids. Företaget vill eventuellt bli infört i momsregistret på grund av avdragen: registrerade kan i sin momsdeklaration dra av de avdragbara momserna som ingår i anskaffningar som hänförs till den momspliktiga försäljningen.

I fortsättningen kan momsregistreringen avslutas när företagets omsättning har understigit den nationella gränsen för verksamhet i liten skala under två kalenderår i rad.

Momsundantaget för småföretag för EU-försäljning gäller företag som bedriver internationell handel 

Ett momsundantag för småföretag för EU-försäljning tas i bruk inom EU-området. I och med detta utvidgas tillämpningsområdet för skattefrihet som gäller verksamhet i liten skala även till företag som etablerat sig i en annan medlemsstat. I nuläget kan skattefriheten endast beviljas företag i deras etableringsmedlemsstat.

Det är frivilligt att använda momsundantaget. Om ett företag vill utnyttja skattefriheten i ett annat EU-land ska det registrera sig i momsundantaget för EU-försäljningar i sin etableringsmedlemsstat. Skattefriheten kan utnyttjas av företag vars omsättning inom EU-området är högst 100 000 euro och vars försäljning i målländerna inte överskrider de nationella gränsvärdena för verksamhet i liten skala.

Om exempelvis ett företag som har etablerat sig i Finland vill registrera sig i momsundantaget och utnyttja skattefriheten i Sverige och Danmark, får företagets försäljning under det innevarande och föregående kalenderåret inte överskrida de nationella gränsvärdena för verksamhet i liten skala i dessa länder. Dessutom får den momsfria omsättningen i företaget inom hela EU-området vara högst 100 000 euro under det innevarande och föregående kalenderåret. Företaget ska själv se till att gränsvärdena inte överskrids.

Varje EU-medlemsstat kan själv bestämma sitt nationella gränsvärde för skattefrihet för verksamhet i liten skala. Gränsvärdet kan dock vara högst 85 000 euro per år.

Registrering i momsundantaget för småföretag för EU-försäljning

Ett företag som är etablerat i Finland kan från och med den 1 januari 2025 registrera sig i momsundantaget för EU-försäljningar genom att lämna en förhandsanmälan om registrering i MinSkatt. Då behöver företaget inte registrera sig som momsskyldigt i det EU-land där det har sålt varor eller tjänster.

I förhandsanmälan om registrering anges företagets namn, adress, verksamhetsgren samt namnges de medlemsstater där skattefriheten kommer att tillämpas. Dessutom ska företaget lämna uppgifter om det totala värdet på försäljningen av varor och tjänster i Finland och i andra medlemsstater under det innevarande och föregående kalenderåret separat för varje medlemsstat. Företaget ska också lämna uppgifter om eventuella ändringar i uppgifterna i förhandsanmälan.

Identifieringsregistret

Ett i Finland etablerat företag införs i ett separat identifieringsregister hos Skatteförvaltningen för tillämpningen av skattefriheten i andra medlemsstater. Införandet i identifieringsregistret förutsätter inte att företaget ska vara infört i momsregistret i Finland. Ett företag som har införts i identifieringsregistret får en individuell identifierare.

Hur och när ska deklarationen av försäljningarna lämnas?

Ett företag som registrerats i Finland i momsundantaget för småföretag för EU-försäljning ska lämna en deklaration av EU-försäljningar för små företag för varje kalenderkvartal. Deklarationen ska lämnas i MinSkatt senast den sista dagen av månaden efter det kalenderkvartal som deklarationen gäller.

Deklarationen ska innehålla bland annat den individuella identifierare som företaget har fått samt det sammanlagda beloppet av försäljningarna av varor och tjänster i Finland och andra medlemsstater under kalenderkvartalet specificerat per medlemsstat. Om medlemsstaten tillämpar olikstora gränsvärden för olika verksamhetsgrenar ska företaget ange försäljningarna separat per varje verksamhetsgren. Om det inte finns någon försäljning ska noll anges som värde på försäljningarna.

Hur ska en deklaration korrigeras?

Om det finns ett fel i deklarationen ska uppgifterna korrigeras utan dröjsmål. Felet korrigeras genom att lämna en ersättande deklaration för det kalenderkvartal som felet gäller. Den ersättande deklarationen ersätter den tidigare.

Försummelseavgift

Försummelser av deklarationsskyldigheterna som hänför sig till momsundantaget kan leda till en försummelseavgift. Försummelseavgiften är högst 5 000 euro. En försummelseavgift påförs inte om försummelsen är obetydlig eller om det finns ett giltigt skäl eller något annat särskilt skäl till försummelsen.

Den nationella lagstiftningen träder i kraft den 1 januari 2025 

Lagarna träder i kraft den 1 januari 2025. Skatteförvaltningen ger närmare anvisningar under hösten 2024.

Mer om ämnet:

Sidan har senast uppdaterats 28.6.2024