7M Specifikation av samfundets resultat från jordbrukets förvärvskälla, blankettanvisning
Om samfundet får inkomst från jordbrukets förvärvskälla ska du ange intäkterna och kostnaderna inom jordbruket.
Ange jordbruksintäkterna och -kostnaderna i MinSkatt i skattedeklarationen för näringsverksamhet (6B) i uträkningen av inkomstskatt, punkten Specifikation av intäkter och kostnader inom jordbruket.
Observera att du kan använda en pappersblankett endast om du inte kan deklarera elektroniskt av särskilda skäl (till exempel tekniska problem). Då ska du deklarera jordbruksintäkterna och -kostnaderna med blanketten Specifikation av samfundets resultat från jordbrukets förvärvskälla (7M). Uppgifterna på blankett 7M överförs inte till skattedeklarationen för näringsverksamhet 6B.
Den här anvisningen följer i princip samma ordning som faserna i MinSkatt. Ordningen av punkterna och rubriktexterna kan dock delvis avvika från andra elektroniska deklarationskanaler och pappersblanketter.
I enlighet med inkomstskattelagen för gårdsbruk (GårdsSkL) ska du ange uppgifterna i specifikationen av jordbruk (blankett 7M) enligt kontantprincipen. Som intäkter och kostnader i jordbrukets förvärvskälla uppges i allmänhet enbart de inkomster som är skattepliktiga och de utgifter som är avdragbara i beskattningen. Detta gäller dock inte de poster i specifikationen som har en separat punkt också för bokföringsposten.
Specificera jordbruksavskrivningarna på blankett 62. Du hittar blankett 62 i MinSkatt i punkten Avskrivningar, kostnader i jordbrukets förvärvskälla. Maximiavskrivning enligt GårdsSkL är inte alltid densamma som avskrivning enligt lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet. När du lämnar en elektronisk skattedeklaration (till exempel i MinSkatt) är det inte alltid möjligt att ange en avskrivning enligt GårdsSkL i sin helhet i punkten Normal avskrivning (NärSkL). Det här beror på tekniska orsaker. Du kan ange den överstigande delen som tilläggsavskrivning.
Aktiebolag som har bildats under skatteåret genom ändring av verksamhetsformen: Bifoga till skattedeklarationen för det första skatteåret även en balansräkning som visar de ingående saldona för räkenskapsperioden. Du kan lägga till en bilaga i MinSkatt på fliken Bokslutsuppgifter, Bilagor.
Specifikation av intäkter och kostnader inom jordbruket
Specifikationen av jordbruksintäkterna och -kostnaderna indelas i MinSkatt i två helheter: Intäkterna i jordbrukets förvärvskälla och kostnaderna i jordbrukets förvärvskälla.
Du kan ange uppgifterna på bilageblankett 73 Specifikation av dividendinkomster och övriga poster av vinstutdelningsnatur i punkten Erhållna dividender och överskott. Avskrivningsblanketterna 62 och 12A finns i punkten Avskrivningar och på fliken Övriga redogörelser i punkten Reserver, avsättningar och anläggningstillgångar Övriga bilageblanketter lämnar du på fliken Övriga redogörelser.
Intäkter och kostnader inom jordbrukets förvärvskälla
Intäkter från djurförsäljning (ej periodiserade försäljningsintäkter)
Ange i den här punkten det sammanlagda beloppet av de försäljningsintäkter av djurförsäljning som inte periodiseras, dvs. som i sin helhet utgör inkomst för det här skatteåret.
Periodiserade intäkter från försäljning av husdjur
Kolumnen I bokföringen:
Ange i den här punkten de försäljningsintäkter från försäljning av husdjur som du har fått under skatteåret och som du periodiserar för det här skatteåret och de två följande åren.
Kolumnen I beskattningen: (Andel som räknas som intäkt under skatteåret):
Ange i den här punkten alla de periodiserade intäkter (från tidigare år och detta år) som utgör inkomst för det här skatteåret.
Intäkter från försäljning av inkvarteringstjänster och andra motsvarande tjänster
Ange i den här punkten intäkter som du mottagit från försäljning av inkvarteringstjänster och dylika tjänster.
Intäkter från försäljning av husdjursprodukter
Ange i den här punkten inkomsterna från försäljning av husdjursprodukter (till exempel mjölk).
Intäkter från försäljning av växtodlingsprodukter
Ange i den här punkten inkomsterna från försäljning av växtodlingsprodukter (till exempel trädgårdsprodukter).
Övriga försäljningsintäkter
Ange i den här punkten övriga försäljningsintäkter, exempelvis inkomster av förvärvsverksamhet som du bedriver vid sidan av jordbruket (binäring).
Erhållna understöd och ersättningar
Ange i den här punkten sådana stöd som du får exempelvis via köpare av jordbruksprodukter, statliga stöd, återbäring av energiskatt för jordbruk samt ersättningar som direkt beräknas som inkomst.
Ange i den här punkten exempelvis sådana ersättningar för inkomstbortfall som betalats på grund av beskogning av åker.
Erhållna dividender och överskott
Kolumnen I bokföringen:
Ange i den här punkten erhållna dividender och överskott från aktier och andelar som ingår i jordbruksverksamheten.
Kolumnen I beskattningen:
Ange den skattepliktiga andelen av dividendintäkter och överskott som du mottagit.
Specificera uppgifterna närmare på blankett 73. Du behöver dock inte lämna uppgifterna om samfundet har mottagit enbart sådana inhemska dividender och överskott som är skattefria i sin helhet. För att öppna specifikationen i MinSkatt ska du klicka på knappen Öppna specifikation.
Ränteintäkter från parter i koncerngemenskap
Närmare information får du i deklarationsanvisningen för näringsverksamhet (6B).
Ränteintäkter från ägarintresseföretag
Närmare information får du i deklarationsanvisningen för näringsverksamhet (6B)
Övriga ränteintäkter
Ange övriga ränteintäkter, till exempel ränteintäkter av bankfordringar och depositioner.
Ange också sådana andra intäkter från andra än ovan nämnda än ränteintäkter som utgör ersättning för främmande kapital samt prestationer som flutit in i samband med anskaffning av finansiering.
Direkt intäktsföring av utjämningsreservering
Ange i den här punkten den andel av utjämningsreserveringarna som du gjort under tidigare år och som du intäktsför direkt i år.
Ange jordbrukets utjämningsreservering direkt som inkomst när du inte använder reserveringen till jordbruksinvesteringar. En utjämningsreservering ska användas för investeringar eller intäktsföras senast under det tredje skatteåret efter det att du gjort reserveringen.
Övriga intäkter
Ange i denna punkt exempelvis
- arrendeinkomster inom jordbruket
- Från och med skatteåret 2025 ska du deklarera arrendeinkomster av jordbruks- och skogsmark och med dem jämförbara ersättningar som intäkter i näringsverksamhetens förvärvskälla med skattedeklaration 6B.
- vinster från överlåtelse av värdepapper och andelar i jordbruket samt jordbruksbyggnader, om du överlåter enbart en byggnad utan mark
- skadeersättningar för skörd, djur och jordbruksförnödenheter
- den del av återanskaffningsreserveringar som du gjort under tidigare år och som intäktsförs direkt under skatteåret
- inkomster från uthyrning av jordbruksmaskiner.
Intäkter sammanlagt
Ange de sammanlagda skattepliktiga intäkterna i jordbrukets förvärvskälla. MinSkatt beräknar summan automatiskt för dig. Om du deklarerar intäkterna på pappersblankett ska du i denna punkt ange det sammanlagda beloppet av skattepliktiga intäkter i jordbrukets förvärvskälla.
Kostnader i jordbrukets förvärvskälla
Inköp och förändring av lager (ej periodiserade utgifter för anskaffning av husdjur)
Ange här dina jordbruksrelaterade inköp, exempelvis anskaffningar av gödslingsmedel eller utsäde. Ange också sådana anskaffningar av inventarier och förnödenheter som du inte drar av i form av avskrivningar. Eftersom beskattningen grundar sig på kontantprincipen tas förändringen av lager i bokföringen inte i beaktande i beskattningen.
Ange exempelvis följande inköp:
- husdjur
- gödselmedel
- utsäde
- jordbruksinventarier (inventarier som du inte drar av i form av avskrivningar)
- foder
- djurmediciner.
Periodiserade anskaffningsutgifter för husdjur
Kolumnen I bokföringen:
Ange i den här punkten sådana utgifter för anskaffning av husdjur som ska periodiseras. Du kan dra av utgifterna under 3 år genom att periodisera dem som lika stora utgiftsposter.
Om du köpt husdjur under skatteåret ska du ange den andel av anskaffningsutgifterna som du tänker periodisera.
Kolumnen I beskattningen (Andel som ska dras av som avskrivning under skatteåret):
Ange den andel av anskaffningsutgifterna för husdjur som periodiserats under skatteåret och de två föregående åren och som du periodiserar som utgift för skatteåret.
Löner och arvoden
Ange här de förskottsinnehållningspliktiga löner och arvoden som du har betalat under skatteåret. Ange beloppen utan lönebikostnader.
Pensions- och lönebikostnader
Ange här pensions- och lönebikostnaderna.
Avskrivningar
Ange i denna punkt avskrivningarna och skattelättnadsavskrivningarna inom jordbruket, dvs. de höjda avskrivningarna på nya maskiner och anläggningar. I avskrivningar får dras av anskaffningsutgifterna för sådana nyttigheter vars sannolika ekonomiska användningstid är över 3 år eller vars anskaffningspris är över 1 200 euro.
Specificera avskrivningarna på blankett 62.
Kolumnen I bokföringen (avskrivningar):
Ange sådana avskrivningar enligt plan och ändringar i avskrivningsdifferensen som belastar resultatet i bokföringen.
Kolumnen I beskattningen (Avdragbar andel av avskrivningarna)
Ange den avdragbara andelen, det vill säga avskrivningar, tilläggsavskrivningar och eventuella skattelättnadsavskrivningar enligt inkomstskattelagen för gårdsbruk.
- Inkludera här också eventuella hyllavskrivningar, det vill säga avskrivningar som gjorts under tidigare år, vilka inte dragits av i beskattningen och vilka samfundet vill dra av under detta år.
- Specificera på blankett 12A avskrivningar som inte godkänts eller dragits av under tidigare år. Fyll i specifikationen också för ett sådant år då en ny hyllavskrivning bildas.
Avskrivningar får inte göras på hyrd egendom, även om internationella bokslutsstandarder skulle tillåta det. Sådana avskrivningar ska följaktligen inte heller anges som avdragbara.
Med avskrivningar avses avskrivningar som kan dras av i beskattningen (GårdsSkL 8–10 §). Läs mer om engångsavskrivningar och om hur kostnader periodiseras på olika år.
Om du deklarerar i MinSkatt ska du börja med att fylla i avskrivningarna i kolumnerna I bokföringen och I beskattningen. Efter det kan du lämna en mer detaljerad specifikation av jordbrukets förvärvskälla på blankett 62.
Om du deklarerar på annat sätt än i MinSkatt ska du specificera avskrivningarna i samtliga förvärvskällor på blankett 62.
- Ange i kolumnen I bokföringen det totala beloppet på de planenliga avskrivningarna och ändringarna i avskrivningsdifferensen. Du får uppgifterna utifrån blankett 62.
- Uppge i kolumnen I beskattningen den avdragbara andelen, det vill säga det totala beloppet av avskrivningarna som du uppgett på blankett 62. Du får det totala beloppet genom att räkna samman de ordinarie avskrivningarna, tilläggsavskrivningarna och eventuella skattelättnadsavskrivningar enligt avsnitten i A, B, C, D, E och F på blanketten.
Du får hjälp att fylla i uppgifterna i deklarationsanvisningen:
- Blankett 62: Specifikation av reserver, avsättningar, värdeförändringar och avskrivningar av förslitning underkastade anläggningstillgångar
- Blankett 12A: Utredning av avskrivningar som inte dragits av i beskattningen
Räntekostnader som betalats till parter i koncerngemenskap
Närmare information får du i deklarationsanvisningen för näringsverksamhet (6B).
Räntekostnader som betalats till ägarintresseföretag
Närmare information får du i deklarationsanvisningen för näringsverksamhet (6B).
Om bolagets nettoränteutgifter överstiger 500 000 euro ska du fylla i blankett 81: Redogörelse för nettoränteutgifter. Om du deklarerar i MinSkatt ska du lämna uppgifterna på fliken Övriga redogörelser, Nettoränteutgifter.
Övriga räntekostnader
Uppge övriga räntekostnader, till exempel ränta som beror på
- leverantörsskulder
- masskuldebrevslån
- konvertibla lån
- skulder till finansiella institut
- skulder till finansbolag
- pensionslån
- finansieringsväxlar.
Om bolagets nettoränteutgifter överstiger 500 000 euro ska du fylla i blankett 81: Redogörelse för nettoränteutgifter. Om du deklarerar i MinSkatt ska du lämna uppgifterna på fliken Övriga redogörelser, Nettoränteutgifter.
Finansiella kostnader som behandlas som räntekostnader
Ange prestationer som uppkommer i samband med anskaffning av finansiering och som enligt 18 a § 2 mom. i NärSkL anses utgöra ränta.
Rättelse av räntekostnaderna (NärSkL 18 a §)
Avdraget av ränteutgifter har begränsats i NärSkL 18 a §. Om begränsningen påverkar möjligheten att dra av ränteutgifter ska du ange inverkan här. Räkna ut begränsningens inverkan på blankett 81. I MinSkatt finns blankett 81 på fliken Övriga redogörelser, Nettoränteutgifter.
Fyll i blanketten om bolagets nettoränteutgifter överskrider 500 000 euro eller om bolaget vill dra av nettoränteutgifter som det inte kunnat dra av under tidigare skatteår. Blankett 81 är gemensam för alla förvärvskällor. Ange i skattedeklaration 7M dock endast andelen enligt GårdsSkL (se blankett 81, punkt 8).
Om bolagets alla räntekostnader inte är avdragbara i beskattningen på grund av 18 a § i NärSkL ska du ange i denna punkt den icke avdragsgilla andelen och sätta ut ett minustecken framför beloppet.
Ange i denna punkt också de icke-avdragbara nettoränteutgifter från tidigare skatteår som bolaget vill dra av under det här skatteåret (yrkande på blankett 81).
Exempel: Bolagets nettoränteutgifter uppgår sammanlagt till 1 300 000 euro. Bolaget räknar ut ränteavdragsbegränsningens inverkan på blankett 81. På basis av uträkningen får bolaget dra av 1 300 000 euro i nettoränteutgifter, dvs. hela beloppet. Bolaget har inga icke-avdragbara nettoränteutgifter och de avdragbara nettoränteutgifterna har angetts i de föregående punkterna på skattedeklarationen. Den här punkten lämnas blank.
Exempel: Bolagets nettoränteutgifter uppgår sammanlagt till 1 100 000 euro. Bolaget räknar ut ränteavdragsbegränsningens inverkan på blankett 81. På basis av uträkningen kan bolaget dra av 250 000 euro i nettoränteutgifter, vilket betyder att 850 000 euro återstår oavdraget. Uppge i den här punkten ränteavdragsbegränsningens inverkan, dvs. –850 000 euro. Det avdragbara beloppet på räntekostnader som bolaget angett i föregående punkter minskar följaktligen med 850 000 euro.
Exempel: Bolaget har under skatteåret sammanlagt 1 300 000 euro i nettoränteutgifter. Bolaget räknar ut ränteavdragsbegränsningens inverkan på blankett 81. På basis av uträkningen kan bolaget för skatteåret dra av 1 300 000 euro i nettoränteutgifter. Därtill kan bolaget dra av de nettoränteutgifter på 200 000 euro vilka inte dragits av under tidigare skatteår. Avdragbara nettoränteutgifter för innevarande skatteår har redan angetts i föregående punkter. I den här punkten uppges enbart den avdragbara andelen av de nettoränteutgifter som inte dragits av under de föregående skatteåren, dvs. 200 000 euro. Utöver ränteutgifterna i de föregående punkterna kan bolaget dra av även det 200 000 euro som det angett i den här punkten.
Utjämningsreservering för skatteåret
Ange i den här punkten den utjämningsreservering som du gjort för skatteåret.
Du kan dra av en utjämningsreservering separat för varje gårdsbruksenhet. Reserveringen är högst 40 % av gårdsbruksenhetens jordbruksresultat innan du drar av ränteutgifter samt index- och kursförluster. Du kan räkna ut resultatet när du från de skattepliktiga jordbruksinkomsterna för gårdsbruksenheten drar av utgifterna för förvärvande eller bibehållande av dessa inkomster.
Ange utjämningsreserveringen i hela hundra euro: avrunda utjämningsreserveringen för varje gårdsbruksenhet nedåt till hela hundra euro. Om det finns flera gårdsbruksenheter ska du räkna ihop deras utjämningsreserveringar först efter avrundningen.
Utjämningsreserveringens maximibelopp per gårdsbruksenhet är 25 000 euro under skatteåret. Minimibeloppet per gårdsbruksenhet är 800 euro. Utjämningsreserveringen bildas och används separat för varje gårdsbruksenhet. Allokera inkomsterna och utgifterna per gårdsbruksenhet, eftersom grunderna för utjämningsreserveringen måste kunna utredas per gårdsbruksenhet.
Ange det sammanlagda beloppet av utjämningsreserveringar på blankett 62 i punkten Specifikation av skattemässiga reserver och avsättningar i bokföringen i punkten övriga reserver. Blankett 62 finns i MinSkatt i punkten Avskrivningar eller på fliken Övriga redogörelser i punkten Reserver, avsättningar och anläggningstillgångar.
Övriga kostnader
Ange här exempelvis hyror, försäkringspremier, fastighetsskatt på jordbruksbyggnader och byggplatser samt förluster från överlåtelse av värdepapper eller andelar i jordbruket och byggnader som ingår i jordbruket, om det som du överlåter enbart en byggnad utan mark, samt tilläggsavdrag för forsknings- och utvecklingsverksamhet.
Kostnader tillsammans
Ange det sammanlagda beloppet av avdragbara kostnader i beskattningen av jordbrukets förvärvskälla.
MinSkatt beräknar summan automatiskt för dig. Om du deklarerar kostnader på pappersblankett ska du i denna punkt ange det sammanlagda beloppet av kostnader som är avdragbara i beskattningen av jordbrukets förvärvskälla.
Beskattningsbart resultat eller förlust som ska fastställas
Poster som inte beaktas vid fastställandet av förlust
Ange här poster som inte beaktas vid fastställande av förlust. En sådan post är till exempel donationsavdrag enligt ISkL 57 §.
Resultat av jordbrukets förvärvskälla eller förlust av jordbrukets förvärvskälla
Resultatet av jordbrukets förvärvskälla eller förlust som ska fastställas. MinSkatt räknar ut beloppet automatiskt.
Ange inte tidigare års förluster i skattedeklarationen. Skatteförvaltningen drar av dessa automatiskt, om det inte i delägarnas aktier och andelar skett sådana förändringar som ska anges i skattedeklarationen (i delen Ändringar i ägarandelar och förluster). Du kan kontrollera beloppet av förluster i beskattningsbeslutet.
Om du deklarerar på pappersblankett: Du får resultatet i jordbrukets förvärvskälla när du från de skattepliktiga jordbruksintäkterna (del 1 Intäkter) drar av de kostnader som är avdragbara i beskattningen av jordbrukets förvärvskälla (del 2 Kostnader). Om differensen är negativ, utgör beloppet den förlust som ska fastställas i jordbrukets förvärvskälla. Ange beloppet utan minustecken.
Om det i kostnaderna ingår donationsavdrag ska du minska den förlust som ska deklareras med donationsavdragsbeloppet, eftersom det inte beaktas då förlust fastställs.