Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimenpideohjelma 2024–2027

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden toimenpideohjelmaan on valittu kansallisen harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategian tavoitteiden kannalta keskeisimmät hankkeet. Uudella ohjelmakaudella kehitetään viranomaisten toimintaedellytyksiä ja syvennetään yhteistyötä. Vuonna 2024 käynnistynyt ohjelma on järjestyksessään yhdeksäs ja jatkoa vuonna 1996 alkaneille torjuntaohjelmille. Tällä sivulla esittelemme ohjelman hankkeet ja täydennämme sivulle hankkeiden julkaisuja. Hankkeiden edistymistä seuraa työ- ja elinkeinoministeriön johtama toimeenpanoryhmä.

Edistämme yritysten välistä tervettä kilpailua ja reiluja työmarkkinoita

Taloudellisten väärinkäytösten torjunta ja toimivat hankinnat hyvinvointialueilla

Lisätään hyvinvointialueiden tietoisuutta erilaisista harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiöistä ja tekotavoista, kuten kartelleista, korruptiosta, perusteettomasta laskutuksesta ja pimeän työvoiman käytöstä. Hanke on jatkoa tapaamis- ja koulutuskierrokselle hyvinvointialueilla ja se kohdistetaan aluevaltuutetuille, keskijohdolle ja sopimuskauden aikaista valvontaa tekeville työntekijöille.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Verohallinto ja Poliisi.


Hallituksen esitys liikennepalvelulain muuttamisesta

Lainsäädäntöhankkeen tavoitteeksi on asetettu vahvistaa kuluttajien luottamusta taksiliikenteeseen, edistää taksien saatavuutta, huomioida eri asiakasryhmät koko maassa sekä tehostaa taksiliikenteen valvontaa ja kitkeä harmaata taloutta.

Hankkeen toteuttamisesta vastaa liikenne- ja viestintäministeriö.

Ennaltaestämme harmaata taloutta ja talousrikollisuutta

ALV-rekisteröintiä koskevien säännösten muuttaminen

Selvitetään, olisiko eräiden muiden EU-maiden tavoin kansalliseen arvonlisäverolakiin mahdollista ja tarkoituksenmukaista lisätä säännökset rekisteriin merkittyjen verovelvollisten poistamisesta arvonlisäverovelvollisten rekisteristä alv-järjestelmään kohdistuvien väärinkäytösten vuoksi. Muutoksen tavoitteena olisi estää tahallista ja järjestelmällistä harmaan talouden toimintaa.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat valtiovarainministeriö ja Verohallinto (sekä työ- ja elinkeinoministeriö).


Kehitetään sivullisen tiedonantovelvollisuuden sanktiointia ja mahdollistetaan perusteettomien lähdeveron palautushakemuksia koskeva laiminlyöntimaksu

Kehitetään sivullisen tiedonantovelvollisuuden sanktiointia nostamalla sivullisilmoittajan laiminlyöntimaksun euromääräistä ylärajaa ja kumoamalla verotusmenettelylain 87 §. Kehittämisessä otetaan huomioon EU-oikeuden vaikutus sanktiointiin. Lisäksi arvioidaan laiminlyöntimaksun määräämistä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 11 §:n mukaisissa lähdeveron palautuksissa silloin, kun palautushakemukset ovat perusteettomia ja tarvittaessa toteutetaan asiaan liittyvät lainsäädäntömuutokset.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat valtiovarainministeriö ja Verohallinto.


Ammattimaiset avustajat ja mahdollistajat

Hankkeessa kehitetään ennalta estävää ammattimaisten avustajien toiminnan torjuntaa ja tähän tähtäävä toimenpidekokonaisuutta OECD:n suositusten mukaisesti. Arvioidaan lainsäädännön riittävyys ja tarkoituksenmukaisuus, mukaan lukien kansalliset tietojenvaihtosäännökset ja kansainvälinen verotuksen tietojenvaihto. Kehitetään kansallisella tasolla paitsi valvovien viranomaisten, myös yksityisen sektorin tietoisuutta ammattimaisten avustajien roolista. Arvioidaan viranomaisten ja yksityisen sektorin toimijoiden välisen tietojenvaihdon kehittämismahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat Verohallinto, sisäministeriö, keskusrikospoliisi, Tulli, Syyttäjälaitos, Konkurssiasiamiehentoimisto, Finanssivalvonta, Aluehallintovirasto ja valtiovarainministeriö.


Selvitys kaupparekisteristä poistetuista yhtiöistä

Selvityshankkeen tavoitteena on tunnistaa kaupparekisteristä poistettuihin yhtiöihin liittyviä keskeisiä ongelmia aiheuttavat lainkohdat ja viranomaisten menettelyt, ja laatia konkreettisia ehdotuksia ongelmien poistamiseksi.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat Patentti- ja rekisterihallitus, Verohallinto, Ulosottolaitos ja Työllisyysrahasto.

Turvaamme harmaata taloutta ja talousrikollisuutta torjuvien viranomaisten toimintaedellytykset

Harmaan talouden torjunta ulosoton välttelytilanteissa – selvitystyö lainsäädännön kehittämistarpeista vastaamaan toimintaympäristön muutoksia

Tarkoituksena on laatia selvitys, jossa arvioidaan pääasiassa lainsäädäntökeinoja, joiden avulla ulosoton välttelyyn voitaisiin puuttua nykyistä tehokkaammin. Arvioinnin kohteena ovat tavoitteen toteuttamiseksi tarvittavat ulosottokaaren muutokset, kuten ulosottomiehen tiedonsaantia ja keinotekoisia järjestelyjä koskeva sääntely. Lisäksi selvitetään, onko lainsäädännössä esteitä analytiikan täysimittaiselle hyödyntämiselle.

Hankkeen toteuttamisesta vastaa Ulosottolaitos, joka tekee yhteistyötä oikeusministeriön kanssa hankkeen toteuttamisessa.


Verohallinnon tietojensaannin turvaaminen

Verohallinnon tiedonsaanti on turvattava siten, että Verohallinnolla on riittävä tietopohja verotuksen toimittamisessa ja verovalvonnassa. Riittävällä tietopohjalla varmistetaan verotulojen lisäksi myös verotuksen yhdenmukaisuus ja verovelvollisten tasapuolinen kohtelu. Tiedonsaannin turvaaminen koskee erityisesti sivullisten tiedonantovelvoitteiden kattavuutta.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat valtiovarainministeriö ja Verohallinto.


Kehitetään Verohallinnon ja Tullin toimivaltuuksia ja tarkastusoikeuksia

Hankkeessa valmistellaan tarvittavat lainsäädäntöehdotukset Verohallinnon ja Tullin toimivaltuuksien ja tarkastusoikeuksien ajantasaistamiseksi. Säännösluonnokset on laadittava siten, että lainsäädäntö mahdollistaisi digitaaliforensiikkatoiminnon Tullin suorittamissa verotarkastuksissa ja sen rakentamisen Verohallintoon.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat valtiovarainministeriö, Verohallinto, Tulli ja oikeusministeriö.


Harmaan talouden selvitysyksikön lakimuutoksen täytäntöönpano

Harmaan talouden selvitysyksikön toimivaltuuksien muutostarpeita on kartoitettu valtiovarainministeriön vero-osaston ja Verohallinnon Harmaan talouden selvitysyksikön yhteistyönä. Lakimuutos mahdollistaa ilmiöselvityksien laatimisen nykyisin katveeseen jäävistä harmaan talouden ilmiöistä. Muutos edistää tiedon liikkumista julkishallinnon eri tietojärjestelmien välillä ja kehittää digitalisaatiota viranomaisten välisessä tietojenvaihdossa.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat valtiovarainministeriö, Harmaan talouden selvitysyksikkö, Verohallinto sekä sidosryhmät, jotka ottavat käyttöön uusia selvitysyksikön palveluita.


Edunsaajarekisteritietojen ajantasaisuus ja oikeasisältöisyys

Selvitetään vaihtoehtoja parantaa edunsaajarekisterin tietojen ajantasaisuutta, oikeasisältöisyyttä ja tietojen hyödynnettävyyttä. Toteutetaan tarkoituksenmukaisin vaihtoehto.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat Patentti- ja rekisterihallitus, Verohallinto sekä työ- ja elinkeinoministeriö.


Tullin analyysin ja tiedustelun analytiikan kehittäminen

Hankkeella kehitetään Tullin valvontaosaston analyysin ja tiedustelun sekä kaupallisten riskien hallinnan analytiikkakyvykkyyttä harmaan talouden torjunnan ja pakotevalvonnan suorittamisen tehostamiseksi. Tavoitteena on varmistaa analytiikan teknologiset perusedellytykset tarvittavien tietojen hyödyntämiseksi, jotta harmaan talouden ja pakotteiden kierron keskiössä olevat toimijat saadaan esiin.

Hankkeen toteuttamisesta vastaa Tulli.


Valtionavustuslain osittaisuudistus

Valtiovarainministeriö on asettamassa valtionavustuslain osittaisuudistusta valmistelevaa työryhmää. Työryhmän tehtävänä on arvioida valtionavustuslain muutostarpeet kokonaisuutena. Tehtävänä on erityisesti arvioida muun muassa tarve säätää nykyistä kattavammin valtionavustusten myöntämisen ja maksamisen esteperusteista. Työryhmä valmistelee tarpeelliseksi katsomansa ehdotukset hallituksen esityksen muotoon.

Hankkeen toteuttamisesta vastaa valtiovarainministeriö.

Kehitämme harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaa ja viranomaistyötä

Selvitys pesänhoitaja- ja selvittäjärekisterin perustamisesta

Selvitetään toteuttamisvaihtoehdot, hyödyt ja kustannukset konkurssipesien pesänhoitajina ja yrityssaneerauksissa selvittäjinä toimivien ajantasaisesta rekisteröinnistä. Rekisterin tavoitteena on tehdä läpinäkyväksi tuomioistuimille, velkojille, velallisille ja muille maksukyvyttömyysmenettelyjen sidosryhmille pesänhoitaja- ja selvittäjäasemassa toimivat ja siihen kelpoiset henkilöt. Päätös rekisterin perustamisesta tehdään ja arvioidaan tämän selvityksen perusteella.

Hankkeen toteuttamisesta vastaa Konkurssiasiamiehen toimisto ja oikeusministeriö.


Suomen valmistautuminen FATFin viidenteen arviointikierrokseen ja Suomen FATF maa-arvioinnin koordinointi vuosina 2027–2028

Toteutushankkeessa laaditaan yksityiskohtainen suunnitelma Suomen toimenpiteistä FATFin viidennen arviointikierroksen aikana. Suunnitelma pitäisi sisällään mm. Suomen asiantuntijoiden vertaisarviointeihin osallistumisen aikataulun ja eri kansallisten viranomaisten tehtävät arviointikierroksella. Hankkeessa koordinoidaan myös Suomeen kohdistuvaan maa-arviointiin valmistautuminen, mukaan lukien arviointia varten valmisteltavan kirjallisen materiaalin sisältävän materiaalipankin kokoaminen.

Hankkeen toteuttamisesta vastaa valtiovarainministeriö.


Ulkomaalaisten henkilöiden rekisteröintimenettelyjen yhtenäistäminen ja kehittäminen sekä rekisteritietojen oikeellisuuden varmistaminen ja valvonnan tehostaminen

Kehitetään ja yhtenäistetään ulkomaalaisten henkilöiden rekisteröintimenettelyjä. Tehostetaan identiteettien väärinkäytöksiä koskevan moniviranomaisvalvontakentän toimintaedellytyksiä. Parannetaan viranomaisten välistä tietojenvaihtoa kehittämällä lainsäädäntöä ja järjestelmiä sekä menettelyitä tietojenvaihdon mahdollistamiseksi.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat Verohallinto, Maahanmuuttovirasto, Poliisihallitus, sisäministeriö, Digi- ja väestötietovirasto, valtiovarainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä oikeusministeriö.


Kansainvälisen viranomaisyhteistyön kehittäminen työsuojelussa

Hankkeessa tehostetaan kansainvälistä yhteistyötä työsuojeluvalvonnassa ja lisätään siten valvonnan vaikuttavuutta harmaan talouden, työperäisten rikosten ja pimeän työn torjumiseksi. Hankkeessa edistetään EU:n tasolla pimeän työn torjuntaa kehittämällä operatiivisen toiminnan viranomaisyhteistyötä.

Hankkeen toteuttamisesta vastaa Aluehallintoviraston työsuojelu.


Viranomaisyhteistyön kehittämishanke

Tehokas harmaan talouden, pimeän työn ja työntekijöiden hyväksikäytön torjunta edellyttää tehokasta ja tiivistä viranomaisyhteistyötä. Viranomaisyhteistyön kehittämishankkeessa tavoitteena on edelleen kehittää viranomaisten yhteistyötä valvonnassa ja tiedonvaihdossa alueellisesti sekä valtakunnallisesti.

Hankkeen toteuttamisesta vastaa Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueet.


Jengirikostorjunnan rikoshyödyn takaisinsaannin tehostamishanke – Al Capone

Hankkeen tarkoituksena on tuoda katujengi- ja JR-rikostorjuntaan talousrikostutkinnan keinovalikoimaa rikoshyötyajattelusta sekä lisätä ymmärrystä ilmiöstä poliisitoiminnassa ja siten edesauttaa tehokkaampaa JR- ja jengirikollisuuden tunnistamista. Torjuntatoimien lisävaikuttavuutta haetaan rikoshyödyn eli omaisuuden jäljittämisestä ja poisottamisesta.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat sisäministeriö, Poliisihallitus ja Poliisiammattikorkeakoulu.

Valtioneuvoston periaatepäätös kansalliseksi harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategiaksi 2024–2027 [.fi]›

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden toimenpideohjelma 2024–2027 [.fi]›

Työ- ja elinkeinoministeriön lehdistötiedote 19.12.2024 [.fi]›

Seuraa keskustelua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #harmaatalous #talousrikollisuus #torjuntaohjelma.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.1.2025