Siirry suoraan sisältöön Siirry koko sivuston hakuun

Hankkeet ja valvonta 2023

Korruption torjunnan keskiössä ovat ilmiön tunnistamien ja selkeät toimintamallit

oikeusministeriö 4.12.2023

Korruptionvastaisen päivän viikolla kiinnitämme huomiota korruption torjuntaan ja eettisemmän organisaatiokulttuurin rakentamiseen. Korruption torjunta yhteiskunnassa ja organisaatioissa on yhteinen tehtävä. Osana kansallista korruptionvastaisen strategian toimenpideohjelmaa on julkaistu useita selvityksiä ja korruptiontorjuntaan liittyviä ohjeita.


Viranomaisten ja rahanpesun ilmoitusvelvollisten operatiivista yhteistyötä ja tiedonvaihtoa kehitettiin

Keskusrikospoliisi, Rahanpesun selvittelykeskus 4.12.2023 

Rahanpesun selvittelykeskus perusti ilmoitusvelvollisista koostuvan FAMLIT (Finnish Anti Money Laundering Intelligence Task Force) asiantuntijaryhmän osapuolten tiedonvaihdon sekä operatiivisen yhteistyön kehittämiseksi. Asiantuntijaryhmällä on ollut kaksi päätavoitetta; konkreettinen operatiivinen yhteistyö sekä torjuntaprosessien kehittämiseen tähtäävä yhteistyö.


Work Help Finland -sovellus apuna ihmiskaupan torjunnassa

Julkaistu 1.12.2023

Työperäisen hyväksikäytön ja ihmiskaupan torjunta edellyttää, että ulkomaiset työntekijät saavat tietoa Suomessa työskentelystä omalla äidinkielellään.


Työperäistä hyväksikäyttöä ehkäistään jakamalla tietoa reilusta työelämästä

Verohallinto 17.11.2023

Verohallinto on mukana levittämässä tietoisuutta reilusta työelämästä ulkomaalaisille työntekijöille. Tietoa jaetaan asiakkaita kohdatessa, mutta myös Facebookin kautta kohdennetusti. Kun työntekijä tuntee oikeutensa, on hänellä pienempi riski joutua harmaata taloutta harjoittavan työnantajan työperäisen hyväksikäytön kohteeksi.


Työsopimuslakiin lisättiin kokonaisharkinta selkeyttämään työsuhteen ja yrittäjyyden rajanvetoa

Lähde: TEM 13.11.2023

Työsopimuslain muutos 1.7.2023 antaa lain soveltajille apuvälineitä erityisesti työsuhteisen työn ja yrittäjänä tehtävän työn väliseen rajanvetoon. Tavoitteena on estää työsuhteen naamiointia muuksi kuin työsuhteeksi sekä vähentää työelämän epävarmuutta. 


Vakavaan alipalkkaukseen perustuvaa työntekijöiden hyväksikäyttöä selvitetty

Lähde: Oikeusministeriö 16.10.2023

Työntekijöihin voi kohdistua monia hyväksikäytön ja epäasiallisen kohtelun muotoja työelämässä. Yksi tällainen hyväksikäytön muoto on alipalkkaus. Haavoittuvassa asemassa ovat erityisesti monet ulkomaalaistaustaiset työntekijät, jotka eivät tunne suomalaisia työehtoja ja työntekijöiden oikeuksia.


Selvitys verotarkastustoiminnan toimivaltuuksien riittävyydestä Verohallinnossa ja Tullissa

Lähde: Valtiovarainministeriö 21.8.2023

Verohallinnolla ja Tullilla on muuttuneessa toimintaympäristössä tarve nykyistä laajemmille toimivaltuuksille todisteiden turvaamiseksi verotarkastuksessa. Uudet toimivaltuudet voisivat tulla sovellettaviksi harmaan talouden verotarkastuksiksi luokitelluissa tarkastuksissa, joissa epäillään vakavaa vero- tai tullilainsäädännön rikkomista. Uusien toimivaltuuksien edellytyksistä säädettäisiin tarkkarajaisesti lailla. Valtiovarainministeriön koordinoima selvitys Verohallinnon ja Tullin suorittaman verotarkastuksen toimivaltuuksien nykytilasta ja kehitystarpeista on valmistunut.


Työsuojeluviranomainen sai uusia keinoja puuttua alipalkkaukseen 

Lähde: STM 27.6.2023 

Työsuojeluviranomaisen toimivaltuuksia alipalkkauksen valvonnassa laajennettiin 1.6.2023 alkaen siten, että työnantajalle voidaan antaa kirjallinen kehotus ja velvoittava hallintopäätös sekä uhkasakko. Näin voidaan toimia tilanteissa, jotka koskevat työnantajan velvollisuutta maksaa lain ja yleissitovan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, jonka peruste ja määrä ovat yksiselitteiset ja palkanmaksun laiminlyönnistä aiheutuva haitta on vähäistä suurempi.


Elintarvikeketjun rikoksia torjutaan yhteistyönä – rajat ylittävä tavaraliikenne pilottikohteena

Lähde: Tulli ja Ruokavirasto 12.6.2023

Elintarvikepetokset ovat kansainvälinen ilmiö, johon liittyy järjestäytynyttä rikollisuutta. Arvioiden mukaan elintarvikepetokset aiheuttavat Euroopan unionille vuosittain useiden miljardien eurojen kustannukset. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategiassa ja toimenpideohjelmassa vuosille 2020–2023 elintarvikepetokset on luokiteltu osaksi kansainvälistä petosrikollisuutta. Elintarvikepetosten torjumiseksi käynnistettiin vuonna 2021 Ruokaviraston ja Tullin yhteistyöprojekti, joka päättyi maaliskuussa 2023. Yhteistyöprojektissa kehitettiin elintarvikepetosten torjuntaan maan rajat ylittävässä tavaraliikenteessä. Tulokset olivat menestyksekkäitä.


Valuviat veronumerorekisterissä

Lähde: Verohallinto 17.4.2023

Suomessa on ollut voimassa veronumeroa koskeva lainsäädäntö jo yli kymmenen vuoden ajan. Verohallinnolla on pitkältä ajalta kokemusta veronumeron ja julkisen veronumerorekisterin käytöstä sekä veronumeromenettelyyn liittyvistä haasteista. Tämän vuoksi Verohallinnolla on kykyä arvioida vastaavan lainsäädännön soveltuvuutta muille toimialoille rakennus- ja laivanrakennusalojen lisäksi.


Kasvihuoneteollisuuden ulkomainen työvoima Närpiön seudun voimavarana ja haasteena: Alueellinen resilienssi ja työperusteinen maahanmuutto

Lähde: Siirtolaisuusinstituutti / Mika Raunio 17.4.2023

Siirtolaisuusinstituutin tutkimusryhmä selvitti Pohjanmaan kasvihuoneteollisuuden ulkomaisen työvoiman käyttöä sekä alueen kyvykkyyttä rekrytoida ja vastaanottaa nopeasti kasvavaa ja laajamittaista työperäistä maahanmuuttoa maaseutumaisella alueella.


Kansallisten viranomaisten yhteistyötä kansainvälisissä turvaamis- ja täytäntöönpanotoimissa on selvitetty

Lähde: Verohallinto 20.3.2023

Poikkihallinnollinen työryhmä selvitti kansallisten viranomaisten toimintaketjua tilanteissa, joissa verorikoksen taloudellisten seuraamusten - kuten rikoshyödyn menettämisseuraamuksen ja vahingonkorvauksen – turvaaminen ja täytäntöönpano edellyttää kansainvälistä oikeusapua. Selvitys koskee verorikoksia ja rikosnimikkeitä, joissa rikos kohdistuu julkiseen talouteen. Näiden aiheuttamasta vahingosta Verohallinto ja Tulli voivat vaatia vahingonkorvausta asianomistajina.


Ulkomaisen työvoiman rekisteröintimenettelyihin liittyy haasteita ja riskejä

Lähde: Verohallinto 9.3.2023

Suomessa on todettu tarve ulkomaiselle työvoimalle. Työperäiseen maahanmuuttoon liittyy erilaisia intressejä ja paljon sääntelyä. Työperäisen maahanmuuton käsittelyyn eri viranomaisissa vaikuttavat muun muassa lähtövaltio, oleskelun suunniteltu kesto, työtä koskevan sopimussuhteen luonne sekä työtehtävät. Sääntelyllä ja viranomaismenettelyillä pyritään turvaamaan niin yksilöitä, yhteisöjä kuin yhteiskuntaakin. Terve elinkeinoelämä ja reilut työmarkkinat ovat kaikkien yhteinen etu. Ulkomaalaisten henkilöiden rekisteröintimenettelyistä ja niiden kehittämistarpeista on valmistunut selvitys.


Aggressiivisen verosuunnittelun tutkimustoiminnan laajentamista selvitettiin

Lähde: Valtiovarainministeriö 27.2.2023

Valtiovarainministeriön selvitys aggressiivisen verosuunnittelun riippumattoman tutkimustoiminnan laajentamisesta on valmistunut. Yksi selvityksessä esille tuotu vaihtoehto on määräaikainen aggressiivisen verosuunnittelun tutkimuksen pilottihanke Verohallinnon Asiakkuusyksikössä. Nykyistä organisoidummasta ja keskitetystä aggressiivisen verosuunnittelun tutkimustoiminnasta saataisiin uutta tietoa ilmiöiden yhteiskunnallisista vaikutuksista päätöksenteon tueksi. Lisäksi uuden tiedon tuottaminen tukisi ilmiöiden torjuntaa.


Harmaan talouden selvitysyksikön toimivaltuuksien laajentamista selvitettiin

Lähde: Valtiovarainministeriö 27.2.2023

Valtiovarainministeriön selvitys Harmaan talouden selvitysyksikön (selvitysyksikön) toimivaltuuksien laajentamisesta kaikkien luonnollisten henkilöiden toimintaan on valmistunut. Selvitysyksikön toimivaltuuksien laajentaminen nykyisestä edistäisi harmaan talouden torjuntaa.


Yhteistyö ja koulutus tehostavat elintarvikerikosten torjuntaa

Lähde: Ruokavirasto 23.1.2023

Elintarvikerikosten määrä on kasvusuunnassa ja rikokset voivat koskettaa meistä jokaista. Koko suomalaisen elintarvikeketjun elinkelpoisuuden ja kannattavuuden kannalta on tärkeää, että vilpilliseen toimintaan puututaan tehokkaasti. Ruokaviraston hankkeessa on panostettu elintarvikeketjun moninaisten rikosten parempaan tunnistamiseen muun muassa kouluttamalla valvontaviranomaisia ja tiivistämällä viranomaisten välistä yhteistyötä.

Sivu on viimeksi päivitetty 23.1.2024