Siirry suoraan sisältöön Siirry koko sivuston hakuun

Hankkeet ja valvonta

Tarkastamattoman lihan myynti heikentää rehellisten liha-alan toimijoiden kilpailuasemaa

13.1.2025 Ruokavirasto

Nykyään lihaa voi ostaa lähikaupasta, reko-piiristä, verkkokaupasta, suoraan tilalta tai jopa sosiaalisen median kanavien kautta. Kuluttaja tulee harvoin ajatelleeksi, että ennen myyntiin päätymistään lihan tulisi olla hyväksytyssä teurastamossa teurastettua ja viranomaisen tarkastamaa. Lihantarkastuspakko tulee lainsäädännöstä ja käytännössä se tarkoittaa sitä, että elävälle eläimelle on ennen teurastusta tehty ante mortem -lihantarkastus ja teurastuksen jälkeen post mortem -lihantarkastus. Koska vain terveitä eläimiä saa teurastaa ihmisravinnoksi, on eläinten terveydentilan arvioiminen elävästä eläimestä ja erikseen myös lihasta tärkeä osa elintarviketurvallisuuden varmistamista.

Lihantarkastus on toimijoille maksullista ja osa lihantarkastuksessa tarkastettavista eläimistä tai lihasta hylätään sairauden tai muun syyn vuoksi – tällaisten eläinten liha ei saa päätyä elintarvikeketjuun ja siitä ei siten myöskään voi saada taloudellista hyötyä. Lihantarkastuspakosta on olemassa poikkeuksia, jotka koskevat tarhatun kanin ja siipikarjan lihaa sekä metsästäjän toimittamaa luonnonvaraisten jänisten, kanien, lintujen ja hirvieläinten lihaa.

Pimeän lihan kauppias jää kiinni valvontaviranomaisten ja kuluttajien valppaudella

Elintarvikealalla kuten muillakin elinkeinotoiminnan aloilla on kuitenkin toimijoita, joiden vaakakupissa taloudellinen hyötyminen, vaikka vilpillisin keinoin, menee kaiken muun edelle. Tämä on huomattu elintarvikeketjun rikollisuuden torjuntaa tekevien viranomaisten työssä Suomessa ja kansainvälisesti: eläinten teurastaminen pimeästi viranomaisvalvonnan ulkopuolella ja pimeän lihan myyminen on yleinen ja tuottoisa elintarvikeketjun rikollisuuden muoto.

Pimeää teurastusta ja tarkastamattoman lihan myyntiä esiintyy Suomessakin säännöllisesti: niin lampaita, nautoja, sikoja kuin hevosiakin on teurastettu viranomaisvalvonnan ulkopuolella ja lihan myyminen kuluttajille ja lemmikkieläinten ruoaksi on useissa tapauksissa pystytty todentamaan. Tiivistyneen viranomaisyhteistyön ansiosta yhä useampi tapaus on edennyt rikostuomioon saakka. Tarkastamattoman lihan myynnistä saatuja tuloja on myös tuomittu menetettäväksi valtiolle rikoshyötynä. Oikein toimivien liha-alan toimijoiden kilpailuaseman vahvistamiseksi kaikkiin rikosepäilyihin puuttuminen ja rikoshyödyn poisottaminen on tärkeää.

Kuluttaja voi varmistaa lihan turvallisuuden ja lainsäädännön mukaiset teurastusolosuhteet myyntipakkauksesta löytyvästä terveysmerkistä tai tunnistusmerkistä. Tunnistusmerkki merkitään tuotteen kääreeseen, pakkaukseen tai etikettiin: se kertoo hyväksytyn elintarvikehuoneiston sijaintimaan ja hyväksymisnumeron. Ruokavirasto ylläpitää rekisteriä hyväksytyistä liha-alan elintarvikehuoneistoista. Vain pienimuotoinen siipikarjan ja kanin lihan käsittely ja myynti on mahdollista tilalla sijaitsevista elintarvikehuoneistoista, jolloin tuotteissa ei ole terveysmerkki- tai tunnistemerkkinumeroa. Sama koskee riistan lihaa, joka ostetaan suoraan metsästäjältä. Valmistajan ja käsittelijän nimi on oltava pakkauksessa löydettävissä. Jos havaitset myynnissä valmiiksi pakattua lihaa, jonka pakkauksessa tai kääreessä ei näitä merkintöjä tai tietoja ole, ota yhteyttä oman kuntasi elintarvikevalvontaviranomaiseen.


Ensimmäinen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen kansallinen riskiarvio NPO-sektorille

Lähde: Sisäministeriö 23.10.2024

Kansallinen voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen ja säätiöiden (NPO, non-profit organisation) rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskiarvio on valmistunut. Riskiarvion lisäksi arvion tavoitteena on lisätä tietoisuutta Suomen NPO-sektorista rahanpesulain mukaisille ilmoitusvelvollisille, valvontaa suorittaville viranomaisille, sekä myös itse sektorin toimijoille.


Ihmiskaupparikosten esitutkintaan on laadittu yhtenäinen toimintamalli

26.6.2024 PolAmk

Ihmiskaupparikosten esitutkinta edellyttää selkeää toimintamallia, jotta sitä voidaan toteuttaa yhdenmukaisesti ja laadukkaasti eri puolilla Suomea osana moniviranomaisyhteistyötä. Tällainen malli on luotu nyt Poliisiammattikorkeakoulun Ihmiskaupparikosten esitutkinnan mallintaminen -hankkeessa.


Alustatalouden toimijoiden uusi tiedonantovelvollisuus lisää kansainvälistä tietojenvaihtoa

Verohallinto 10.6.2024

Muutoksen tarkoituksena on parantaa Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioiden veroviranomaisten tiedonsaantia digitaalisten alustojen välityksellä harjoitetusta kaupallisesta toiminnasta. Yhtenäisellä tiedonantovelvollisuudella halutaan varmistaa reilu pelikenttä EU:ssa toimiville alustaoperaattoreille ja myyjille.


Rikostaustatiedon käyttömahdollisuus parantaisi rikosten torjuntaa

Verohallinto 18.3.2024

Vilpillisten tai rikollisten toimijoiden tunnistaminen sekä mahdollisuus puuttua kilpailua vääristävään toimintaan ovat keskeinen osa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaa. Rikostaustaa koskeva tieto osaltaan tehostaisi valvontatoimien kohdentamista ja niiden osuvuutta. 


Ulkomaisen työvoiman rekisteröinnistä puuttuu kokonaisuuden koordinointi

Verohallinto 7.3.2024

Kansainvälistyvä petostoiminta aiheuttaa merkittäviä veromenetyksiä ja vaikuttaa laajasti hyvinvointiyhteiskuntaamme. Yksi avain petosten vähentämiseen on tunnistaa jo rekisteröintivaiheessa identiteettien väärinkäytökset eli ne, jotka hyödyntävät väärin perustein hankittuja tai varastettuja henkilö- tai yritystunnuksia. Rekisteröintimenettelyä on kehitetty, mutta merkittävä ongelma on kokonaiskoordinaation puute kansallisella tasolla rekisteröintiä tekevien viranomaisten välillä.


Kansallinen tietojärjestelmä parantaisi tiedonsaantia poliittisesti vaikutusvaltaisista henkilöistä

Valtiovarainministeriö 22.2.2024

Rahanpesulaki ei tarjoa keinoja, joilla rahanpesulain mukaiset ilmoitusvelvolliset voisivat saada poliittisesti vaikutusvaltaisista henkilöistä tietoa kohtuullisella vaivannäöllä ja kustannuksilla. Valtiovarainministeriö on arvioinut, että kansallisen keskitetyn tietojärjestelmän kautta nämä ilmoitusvelvolliset saisivat tarvittavat tiedot nykyistä paremmin asiakkaiden tuntemisvelvoitteen täyttämiseksi. Tuore arviomuistio on laadittu osana Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimenpideohjelmaa.


Hallitus puuttuu työperäiseen hyväksikäyttöön laajalla toimenpideohjelmalla

Työ- ja elinkeinoministeriö, 15.2.2024

Työperäisen maahanmuuton edistäminen edellyttää, että ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön puututaan tehokkaasti ja ennakoiden. Tuore työperäisen hyväksikäytön vastainen toimenpideohjelma pureutuu ilmiöön lainsäädäntöuudistuksilla ja lisäämällä viranomaisyhteistyötä. Työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä hyväksyi toimenpideohjelman 15.2.2024.


Suomi päivitti arviotaan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskeistä

Valtiovarainministeriö, sisäministeriö 8.2.2024

Epäviralliseen kansainväliseen rahanvälitykseen sisältyy erittäin merkittävä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riski. Riski on merkittävä myös virtuaalivaluutan tarjoajilla, pankeilla ja maksupalvelujen tarjoajilla, arvioivat kansalliset rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen viranomaiset ja muut keskeiset toimijat.


Tilastolliset menetelmät valjastettu kartellien vastaiseen työhön

 Kilpailu- ja kuluttajavirasto 8.2.2024

Suomen julkisista hankinnoista kertyy paljon dataa, jonka avulla pystytään jatkossa paljastamaan kartelleja viimeisimpien tutkimuskirjallisuudessa kehitettyjen tilastollisten menetelmien avulla. Data-analytiikan hyödyntämistä kartellien vastaisessa työssä koskeva hanke on valmistunut.


Julkisten hankintojen tarjoustiedot tehostavat Kilpailu- ja kuluttajaviraston kartellivalvontaa ja hankintojen kilpailullisuuden tutkimusta

Kilpailu- ja kuluttajavirasto 1.2.2024

Suomessa hankitaan tavaroita ja palveluja julkisin varoin yksityisiltä markkinoilta vuosittain noin 30 miljardilla eurolla. Näin suuri potti houkuttaa rehellisen kilpailun lisäksi myös erilaisia harmaan talouden ilmiöitä, kuten tarjoajien välisen kilpailun rajoittamiseen tähtääviä kartelleja. Kartellit nostavat hintatasoa merkittävästi ja uhkaavat siten julkisten varojen tehokasta käyttöä. Kartellit tyypillisesti myös heikentävät saatavilla olevan tarjonnan laatua. 


Valvontahankkeella selvitettiin lainsäädäntömuutoksen vaikutuksia vakuutuskuorien verotukseen

Verohallinto 23.1.2024

Vakuutuskuoriin kohdistuvalla valvontahankkeella hankittiin tietoa vuoden 2020 alusta voimaan tulleen lakiuudistuksen vaikutuksista. Lisäksi selvitettiin muutettujen lainkohtien toimivuutta ja käytännön soveltamista vakuutuskuorien verotukseen. Tavoitteena oli myös arvioida mahdollisia tarpeita lainsäädäntömuutoksille ja Verohallinnon asiakasohjeistuksen riittävyyttä.


Harmaan talouden torjuntaa onnistuneen viestinnän keinoin

Verohallinto 5.1.2024

Vuoden 2021 alussa käynnistynyt kolmevuotinen Happy Taxpayer -viestintähanke on loppusuoralla. Nuorille ja maahanmuuttajille suunnattu hanke on tavoittanut kohderyhmänsä hyvin ja onnistunut uudistumaan joustavasti maailman muuttuessa.

Sivu on viimeksi päivitetty 23.10.2024